Zomer 2019,Zomer Socials

DWARS door Overijssel: Kampen

15 juli 2019

De Blauwvinger in Kampen

Ik was ongeveer 20 jaar oud toen ik voor het eerst in Kampen kwam. Ik was meteen verliefd op de stad vanwege het prachtige stadsfront en de gezellige mooie binnenstad. Ik besloot er te gaan wonen en kocht op mijn 22e een klein huisje in de binnenstad. Als Zwollenaar leverde me dat toch zeker wat kritiek op, want als Blauwvinger(Zwollenaar) ga je toch niet in Kampen wonen. Familie en vrienden kwamen in het begin ook niet zo maar op bezoek. Kampen leek wel extreem ver, ook al ligt het slechts 15 km bij Zwolle vandaan. Als Blauwvinger heb je namelijk niets te zoeken in Kampen bij de Kampersteuren(Kamper-Uien).

Dat de Zwollenaren zo’n DWARS beeld hebben van Kampen snap ik niet. Inmiddels woon ik 15 jaar in Kampen. In Kampen is bijna alles mooier, beter en groter dan in Zwolle. Kampen heeft meer monumenten, Kampen heeft de langste winkelstraat van Nederland, een betere bioscoop, een geweldig theater, fijne festivals, de spannendste Escaperoom, en de Music Club is groter dan het Hedon. Natuurlijk chargeer ik een beetje hoewel er van hierboven niets gelogen is, maar het is met name ook een knipoog naar de geschiedenis tussen Kampen en Zwolle. In de Middeleeuwen ontstond er een zekere rivaliteit tussen de bewoners van Kampen en Zwolle. Zwollenaren stalen vee uit Kampen en Kampenaren beroofden Zwolse schepen als deze Kampen moesten passeren. Regelmatig kwam het tot een treffen en werd er geknokt tussen de Kamper Steuren en de Blauwvingers. Waar komen die bijnamen toch vandaan en hoe zit het met die rivaliteit? Daarvoor moet je toch echt een keer naar Kampen komen.

Inmiddels woon ik 15 jaar in Kampen. Ik krijg regelmatig de vraag ben je nou een blauwvinger of een Kampersteur? Ik voel me meer een Kampenaar, maar mijn roots liggen in Zwolle. Laten we het op allebei houden, maar Kampen is mijn stad en is er ook voor jou en heeft verassend veel te bieden.

Kom maar is kijken www.kampen.nl.
Tip: https://kamperevents.nl/escaperoomkampen/
Edwin Burgman
Raadslid Kampen
GroenLinks

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie, Zomer 2019, Zomer Socials

Paula’s Veganmomentje

Eén dag in de week geen vlees eten heeft op het milieu hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer …

23 augustus 2019
Zomer 2019, Zomer Socials

Throwback Wednesday: Quinten Kwadijk

Ik ben Quinten Kwadijk, 20 jaar, Ik woon mijn hele leven lang al in Enschede. Ik ben lid van DWARS e…

21 augustus 2019
Zomer 2019, Zomer Socials

DWARS door Overijssel: Hardenberg

Wat maakt Hardenberg zo mooi?

Op zich een goede vraag en als raadslid vind ik natuurlijk heel ve…

19 augustus 2019