Geen categorie

PJO-Parlement 2019

05 juli 2019

Door Jarno van Straaten

Dit jaar had ik de eer (om als enige Overijsselse DWARSer) mee te mogen doen aan het PJO-Parlement: het jaarlijkse evenement waarbij bijna alle PJO’s samen komen in de Tweede Kamer om te onderhandelen, overleggen en te debatteren.

Zelf mocht ik namens de DWARSe delegatie het woord voeren bij de commissie Rechtstaat en Democratie. De overige commissies waren Klimaat en Innovatie, Zorg en Inkomen en Immigratie en Cultuur. Het doel is om een meerderheid te bereiken, daarmee een akkoord te schrijven en dat te verdedigen bij de plenaire vergadering, die in de zaal van de Tweede Kamer wordt gehouden.

Omdat alle PJO’s ongeveer even veel zetels hebben, is de verdeling van zetels veel anders dan in de echte Tweede Kamer.
Dat heeft zowel voor- als nadelen; er is een eerlijkere positie bij onderhandelingen, maar er is ook een rechtse meerderheid.
Donderdagavond begonnen de vergaderingen op verschillende locaties.
Aan het eind van de avond waren de hoofdakkoorden afgerond, in mijn commissie was dat een flink rechtse coalitie van de confessionele PJO’s en JFvD en JOVD.

Het akkoord moest stelling nemen over de gekozen burgemeester, religieus onderwijs, de Eerste Kamer en de kiesleeftijd. Ondanks dat het rechtse akkoord op een meerderheid kon rekenen, sloten DWARS, de JS, JD, PINK! en Oppositie een progressief minderheidsakkoord – waren alle onderhandelingen maar zo makkelijk.

Los van het politieke gedeelte was het super leuk om mensen van PJO’s te zien die je bijna nooit leert kennen, en om het zachte blauwe pluche van de plenaire zaal te verkennen.
De typische PJO-trekjes, zoals de iets te grote maatpakken, vurige debaters en eindeloze borrels waren prima vertegenwoordigd.
De jury, waaronder onze eigen Myrte, verkoos uiteindelijk terecht de JS tot de winnaar van 2019.

Het was een mooie ervaring, ik heb veel nieuwe leuke mensen mogen ontmoeten en ik kan iedereen aanraden om volgend jaar ook mee te doen!

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Beleidsplan

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het schrijven van een beleidsplan. We willen dit j…

05 oktober 2023
Geen categorie

Veganistische Boeuf Bourguignon voor oma

Vandaag organiseerde DWARS Overijssel een veganistische kookworkshop, gegeven onder leiding van de u…

21 december 2022
Geen categorie

Laat jonge vrouwen in hun hemd staan

Nu de zomer is aangebroken en het zonniger aan het worden is wil iedereen daar graag van genieten. V…

22 juni 2021