Geen categorie

Lekkage NAM-locatie Collendoornerveen

03 januari 2019

Woensdagmiddag werd aan Hardenberger raad een persbericht van de NAM doorgestuurd. Daarin gaf de NAM aan dat er een lekkage is geweest bij de NAM-locatie Collendoornerveen. Voor de fractie van GroenLinks was dit schrikken, het is bekend dat er chemicaliën worden gebruikt bij de behandeling van het gas, het was echter onbekend wat er weggelekt was en hoe gevaarlijk dit is.

In hetzelfde persbericht geeft de NAM wel aan onmiddellijk te zijn gestart met opruimwerkzaamheden. Later geven ze tegenover de media aan dat de sloot afgegraven moet worden om daarna de grond te saneren. Een teken dat de gelekte vloeistof, volgens de NAM 1 kubieke meter, schadelijk kan zijn wat de NAM ook erkent.

GroenLinks Hardenberg houdt de gaswinning zeer scherp in de gaten. Na een breuk een afvalwaterleiding in 2015 heeft Hardenberg al eerder op een nare manier kennis gemaakt met vervuilingen door de NAM. Ook het verlengen van de gaswinningsvergunning verloopt erg vervelend. De gemeente heeft duidelijk een aantal voorwaarden gesteld aan de verlengde gaswinning maar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) legt dit naast zich neer. Ook wil EZK toestemming geven tot gaswinning tot 2033 in plaats van 2025 zoals de gemeente wil.

Over de lekkage heeft GroenLinks fractievoorzitter Romano Boshove onmiddellijk schriftelijke vragen gesteld.

Fractievoorzitter Romano Boshove:

‘’De lekkage is slechts een nieuw hoofdstuk in een jarenlange reeks. De NAM blijkt steeds een slecht betrouwbare partner te zijn. We moeten scherp blijven op de NAM. De gaswinning is een risico voor de omgeving zoals nu wel weer blijkt. Het is goed dat er snel is gestart met de opruimwerkzaamheden maar toch wil ik weten van het College van B&W of er op enig moment gevaar is geweest voor mens of dier. De NAM-locatie ligt midden in landelijk gebied met akkers maar er loopt ook veel wild zoals reeën.’’

Voor nu ligt volgens GroenLinks de prioriteit op opruimen en de oorzaak van het lek bepalen zodat lekkages in de toekomst voorkomen kunnen worden.

‘’Een lekkage zoals deze mag en kan niet meer voorkomen. Er moeten lessen worden getrokken uit deze gebeurtenis. Lekkages van chemicaliën zijn een onaanvaardbaar risico. Ik wil dat er een onderzoek gaat komen door een onafhankelijke partij. Niet door de NAM, dat neemt de onrust niet weg, ik wil dat de gemeente aandringt bij Staatstoezicht Op De Mijnen (SODM) dat er een onafhankelijk onderzoek gaat komen.’’

‘’Voor 2019 betekent dit dat we doormoeten gaan met het kritisch bekijken van de activiteiten van de NAM. Het is goed dat het college al heeft aangegeven bereidt te zijn om naar de Raad van State te gaan om de nieuwe winningsvergunning aan te vechten. Het gelijk van de gemeenteraad werd nogmaals bevestigd. Gaswinning is risicovol en we moeten daar snel mee stoppen.

‘’We moeten werken aan een schone groene toekomst en gaswinning past daar niet bij’’

Romano was vanochtend ook te horen op het radio programma KlaarWakker van RTV-Oost en te zien tijdens Overijssel Vandaag ook van RTV Oost.

 

 

Gerelateerd Nieuws

Geen categorie

Beleidsplan

De afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het schrijven van een beleidsplan. We willen dit j…

05 oktober 2023
Geen categorie

Veganistische Boeuf Bourguignon voor oma

Vandaag organiseerde DWARS Overijssel een veganistische kookworkshop, gegeven onder leiding van de u…

21 december 2022
Geen categorie

Laat jonge vrouwen in hun hemd staan

Nu de zomer is aangebroken en het zonniger aan het worden is wil iedereen daar graag van genieten. V…

22 juni 2021