ZOMERCONGRES AFGELAST: VOLGEND LB AL BEKEND

Bestuur Van Leeuwen I

De kogel is door de kerk: het is bekend wie de kandidaten zijn voor het nieuwe landelijk bestuur (LB) bij DWARS. Voor veel DWARSers zullen de kandidaten een bekend gezicht hebben: het zijn namelijk allemaal de huidige LB’ers! Het huidige landelijk bestuur van DWARS gaat dus nog een jaartje door. Ze hebben allemaal gesolliciteerd voor opnieuw een functie bij DWARS, wel met een iets andere rolverdeling. Aangezien er, zoals ze zelf aangeven, geen andere kandidaten zijn, is er in overleg met de kandidatencommissie besloten om dit jaar ook maar geen congres te organiseren. Lees hieronder waarom ze nog een jaartje door willen gaan en welke functie iedereen gaat bekleden!

Door: Gijs Broere

 

Pepijn van Leeuwen – Voorzitter

 1. Waarom ga je nog een jaartje door als bestuur?

Na een jaar lang al geen eigen mening meer hebben, woekert de gedachte dat ik die wel moet hebben pure angst aan. Zelf nadenken over politiek klinkt op dit punt echt als iets heel moeilijks, ik kan het mij eigenlijk niet meer voorstellen. Daarnaast krijg ik nu een soort ontwenningsverschijnselen als ik een avondje vrij heb, verschikelijk! Vandaar dat ik graag nog een jaartje doorga, zodat ik de onvermijdelijke existentiele crisis die door deze twee dingen veroorzaakt gaat worden nog een jaartje kan uitstellen. Daarnaast had ik echt geen zin om nog een keer een congres te moeten organiseren en gun ik Joshua wat rust. Die CoCo is echt te vol geworden, dat is niet meer te managen voor onze arme Joshua. En ook dat stemmen uitleggen moet hem langzaam aan wel de neus uitkomen zeg, poah

 1. Wat zijn je grote snode plannen voor je functie?

In mijn speech op het congres vorig jaar heb ik gezegd dat vooral de mensen DWARS zo’n leuke vereniging maken. Het afgelopen jaar ben ik erachter gekomen wie hier vooral voor zorgt binnen de vereniging: ikzelf. Vandaar dat ik de voorzittersrol wil verheffen naar een soort cult level. Hierbij wil ik ook nauw samenwerken met Tony, zodat de DWARS scholen wel het juiste leren. Denk er maar eens over na: Hoe intimiderend is het voor Frans en Katinka als er letterlijk een cult achter de voorzitter van DWARS staat? Daarnaast wil ik bestuursvergaderingen streamlinen door ze af te schaffen en te vervangen voor bestuurs samenkomsten. Hierbij deel ik een idee en nemen we dat aan, maar wel met zijn allen. Mijn grootste zorg hierbij is wel dat Thijme misschien ook inbreng gaat doen wat aangenomen kan worden, kennelijk is er soms wat verwarring over wie nou precies wie is. Deze wil ik dan uiteraard ook in Nijmegen houden in plaats van Utrecht, de Waalbrug is namelijk de mooiste plek van Nederland en perfect geschikt voor min of meer van alles, van voorstel video’s tot impressionistische kunst.

 1. Wat vind je ervan dat je nog een jaar door moet brengen met dezelfde groep mensen?

Persoonlijk ben ik natuurlijk laaiend enthousiast. Het afgelopen jaar heeft iedereen laten zien goed te kunnen samenwerken met mij, waardoor ik denk dat we echt een succes formule hebben om op door te bouwen. Daarnaast wordt ik laaiend enthousiast van de gedachte dat ik nu eindelijk Rick mag gaan afkappen in plaats van andersom in bestuurs samenkomsten, ik kan niet wachten!

 1. Is de keuze om geen congres te houden niet toevallig iets wat heel goed uitkomt qua werkdruk voor jou, nu zowel de inwerkperiode en het congres wegvallen?

Goede vraag! In samenspraak met mijn loyalisten de CoCo hebben we besloten dat dit echter echt de optie is waarbij de vereniging vooral profiteert. Al is het maar alleen omdat DWARS leden buiten de randstad niet ver hoeven te reizen naar dit congres…

 

Judith Dekker- Secretaris

 1. Waarom ga je nog een jaartje door als bestuurslid?

Ik heb het allerbeste met onze vereniging voor. En daarom wil ik nog een jaar aan de slag als secretaris. Denk aan hoeveel tijd dit scheelt! Congres? Niet nodig, want er zijn al uiterst geschikte bestuurskandidaten die vorig jaar zijn ingestemd. Nu je geen tijd meer hoeft te steken in zo’n veel te lange congreskrant lezen, niet meer na hoeft te denken over op wie je gaat stemmen, en niet naar Eindhoven hoeft te treinen, kan je zoveel andere dingen doen! En zo’n overdracht van drie weken is ook alleen maar gedoe. Nu is dat niet meer nodig. Ook weet ik dat ik de beste kandidaat ben voor deze functie. Met het warm hart dat ik DWARS toedraag kan ik dan ook niet anders dan nog een jaar doorgaan. Niet voor mezelf, maar voor de vereniging.

 1. Wat zijn je grote snode plannen voor je functie?

Wie houdt er niet van meer regels en controle? Het afgelopen jaar ben ik al druk bezig geweest om dit te vergroten, met als een van de successen het nieuwe appgroepenbeleid. Komend jaar wil ik deze trend voort zetten. Zo wil ik samen met het bestuurslid kaderbegeleiding werken aan een systeem om te kunnen controleren dat ALLE kaderleden de nieuwsbrief lezen, en ook in te kunnen grijpen als ze dit niet doen. Ook heb ik grootse plannen met Slack. Je Slackjes niet lezen wordt verleden tijd, want ik ben van plan om dit een vereiste te maken voor je DWARS-lidmaatschap. Reageer je langer dan 2 dagen niet op je Slack? Dan zal onze administratief medewerker Amarenske je uitschrijven.

 1. Wat vind je ervan dat je nog een jaar door moet brengen met dezelfde groep mensen?

Never change a winning team 🥇

 1. De secretaris moet waken dat de statuten worden nageleefd. Is geen congres organiseren en het bestuur niet verkiezen niet in strijd met de statuten?

Om een niet nader te noemen politicus te quoten: “Als je dat nog een keer vraagt…” Ik zal de quote niet afmaken maar je begrijpt wat ik bedoel.

 

Ruben Bals – Penningmeester

 1. Waarom ga je nog een jaartje door als bestuurslid?

Omdat ik nog niet klaar ben met het hebben van mijn macht. Daarnaast heb ik een fantastisch internationaal pand achter gelaten en vind ik dat ik dan nog wel een jaartje door mag. Ook ben ik dit jaar financieel nog niet failliet verklaard en heb ik nog steeds wel een klein beetje een sociale leven en dat kan niet langer, dus vandaar!

 1. Wat zijn je grote snode plannen voor je functie?

Omdat we een PJO zijn hebben we heel veel financiële regels en dat is onverantwoord en vervelend. Daarom wil ik graag dat we als DWARS financieel als een bedrijf gaan zien: Hierdoor hoeven we minder belastingen te betalen, en kunnen we een brievenbusfirma oprichten. De penningmeester wordt dan logischerwijs de CEO van DWARS. Voor de rest wil ik graag dat DWARS weer winst gaat maken en we dit door als dividend aan alle leden kunnen uitkeren. Zo maken we DWARS de toekomst van ons land en maken we DWARS klaar voor de toekomst. Verder mag Merlijn alle moeilijke dingen doen, niemand die het verschil ziet.

 1. Wat vind je ervan dat je nog een jaar door moet brengen met dezelfde groep mensen?

Ja ik vind dat jammer, ik had de hoop alleen met Merlijn een bestuur te vormen. Maar helaas. Ik ben wel blij dat Judith secretaris wil gaan blijven, aangezien verder niemand ooit die functie wil doen.

 1. Er zijn geruchten dat DWARS ook in het geheim geld overmaakt naar de Efteling voor een of andere geur, weet jij daar toevallig meer van?

Ik heb geen idee waar dit overgaat, ik verwijs daarvoor door naar de kandidaat pandbeheer.

 

Thijme Hof(f???)man(n?) – Ledenbinding, ledenwerving en Vice-voorzitter

 1. Waarom ga je nog een jaartje door als bestuur? 

Dit bestuursjaar was me niet druk genoeg. Slechts 2 verkiezingen, 3 congressen, een formatieperiode tussen vier partijen die er maar niet uit komen hoe racistisch ze gaan zijn, zo’n beetje alle traditionele DWARS-activiteiten organiseren, het bestuur mag het wel wat drukker krijgen. Maar er zijn volgend jaar geen verkiezingen of 3 congressen hoor ik je vragen. Dan heb je onze plannen nog niet gehoord. Ik kan niet alles verklappen, maar als alles volgens plan gaat (en dat gaat het altijd), kunnen de formerende partijen elkaar niet luchten of zien nog voordat ons zomercongres heeft plaatsgevonden. Oh nee wacht, die wordt gecancelled. Naja nog voor de zomer zijn die vier elkaar zat en dan bam: nieuwe verkiezingen, dat kan alleen maar goed komen. Waarom ben ik daar zo zeker van? Zie volgende vraag.

 1. Wat zijn je grote snode plannen voor je portefeuille?

Tantoeveel leden werven en dan binden. En daar heb ik een zeer uitgedacht plan voor. Ik zei dan net misschien wel dat ik wil dat het bestuur het drukker gaat krijgen, maar dat betekent niet dat de nieuw binnengelokte ethisch overtuigde leden op hun lauweren mogen gaan rusten. Dat plan om de formatie te laten mislukken en dan de verkiezingen te winnen? Dat besteed ik gewoon uit. Zodra je als nieuw lid je contributie hebt betaald, krijg je de taak zelf ook weer nieuwe mensen lid te maken, die vervolgens ook weer nieuwe leden moeten binnenslepen. Voor elk binnen gebracht nieuw lid krijg je ‘Klimaatmores’ van Bas Eickhout, een zeldzaam, bijna niet meer te verkrijgen pracht van een boek. Uiteindelijk is iedereen en diens moeder tussen de 14 en 27 jaar lid van DWARS. Als we dan niet genoeg stemmen krijgen weet ik het ook niet meer. Maar Thijme, dit lijkt in de verste verte een heel klein beetje op een pyramid scheme? Ik verwijs vragen over de kleine mogelijkheid dat dit een scam is graag naar het volgende congres, datum nog onbepaald. ‘Maar maar maar, hoe gaan we dan ooit de beschuldigingen dat DWARS een cult is van ons af kunnen slaan?’ Niet lol, omarmen die hap.

Oh ja en ik ben nog vice-voorzitter. Uhh ja moet ik die echt uitleggen? Best logisch toch? Als Pepijn vervangen moet worden, ga ik er gewoon staan. Twee druppels water, niemand gaat doorhebben dat er iemand anders staat. Ik moet alleen ff doen alsof ik PSV heel vet vind.

 1. Wat vind je ervan dat je nog een jaar door moet brengen met dezelfde groep mensen?

Uiterst episch. En lekker goedkoop en efficiënt, man die congressen zijn duur. Kun je beter besteden aan moker veel ‘Klimaatmoressen(?)’ van Bas Eickhout, een zeldzaam, bijna niet meer te verkrijgen pracht van een boek. (Geïnteresseerd? Krijg dan vier vrienden van je zo gek om lid te worden, en ze worden linea recta naar je opgestuurd.).

 1. Hoe reflecteer je op het verdwenen yogamatje?

Met diep, ontroostbaar verdriet. Ik kan het beeld niet uit m’n hoofd krijgen dat ie ergens in Utrecht in een studentenkamer hangt en wordt gebruikt als dartbord, doordrenkt met bier. Jullie zullen vast, net als ik, veel emoties voelen bij de verdwijning van het matje. Rouw, verwarring, een algemeen gevoel van doelloosheid nu er zo’n gat is achtergelaten. Alles is volkomen begrijpelijk. Daarom maak ik een uitzondering en kunnen jullie vragen voor verantwoording over dit onderwerp naar me appen. Andere vragen hoor ik graag op het volgende congres, wanneer we weer zin hebben om eentje te organiseren ten minste. Heb je nou geen flauw idee waar dit over gaat? Geen zorgen, je mist niks behalve wat mensen die zichzelf heel (en te) grappig vinden.

 

Luna Heijdendael – Participatie & democratie en Nationale politiek

 1. Waarom ga je nog een jaartje door als bestuur?

Een tweede jaar DWARS bestuur stond nog op m’n to do lijstje. Ja, dan moet je.

 1. Wat zijn je grote snode plannen voor je portefeuille?

Als bestuurslid P&D ga ik nieuwe manieren van ledeninspraak onderzoeken. Tot nu toe is er bij DWARS een traditie om met elkaar in gesprek te gaan, maar dat kan veel origineler. Wat dacht je bijvoorbeeld van rapbattles?! Vanuit nationale politiek stel ik mezelf – als die hard Swiftie- als doel om Frans Timmermans wat bij te scholen over de discografie van Taylor Swift.

 1. Wat vind je ervan dat je nog een jaar door moet brengen met dezelfde groep mensen?

Taai. Heel taai.

 1. Nu het congres is afgelast is er veel budget vrijgekomen. Er zijn al de nodige aankopen voor gedaan, maar heb jij nog originele ideeën om dat geld goed te besteden?

Ik vind dat we na de afgelopen campagne echt te weinig kaartspellen hebben overgehouden. Daar zou ik er nog wat van bij bestellen.

 

Tony van der Linden – Kaderbegeleiding en Scholing

 1. Waarom ga je nog een jaartje door als bestuur?

Ik bedacht me dat het makkelijker was om landelijk bestuur van DWARS te blijven doen, in plaats van een andere baan of hobby te zoeken. Daar heb ik totaal geen zin in! Toen de rest van het bestuur hun redenen gaven om nog een jaar door te gaan voelde ik me sterk om te zeggen: “doe dan maar nog een jaartje erbij asjeblieft”. Misschien dat ik me het jaar daarop weer gemotiveerd voel om wat anders op te pakken.

 1. Wat zijn je grote snode plannen voor je portefeuille?

Nou een paar dingen. Je ziet het natuurlijk steeds vaker gebeuren dat politieke organisaties hun eigen scholen starten en ik denk dat we vanuit DWARS die fiets niet mogen missen! Vanuit scholing wil ik daarom beginnen met een eigen “DWARS-school” met vakken zoals klimaatgedram, stemmen op een congres en nog veel meer! De rest van de invulling wil ik binnenkort met de onderwijs commissie bekendmaken! Kaderbegeleiding gaat compleet op de schop, omdat ik het gevoel het dat het begeleiding onderdeel niet of nauwelijks word gedaan. We starten het komende bestuursjaar daarom met een 24 uur college. Alle afdelingsbestuurders zullen hier zijn en het is de bedoeling dat iedereen zijn beleidsplan en begroting af heeft aan het einde van de college. De rest van de tijd zullen we alle mogelijke politieke situaties bespreken!

 1. Wat vind je ervan dat je nog een jaar door moet brengen met dezelfde groep mensen?

Niet verassend. Als iedereen niet door wilde met landelijk bestuur zouden we met zijn achten samen ergens anders werken. Zo is de helft van het bestuur nu een huis aan het regelen in Elst om de raad in te komen.

 

Merlijn de Bruin – Internationale politiek en Pandbeheer

 1. Waarom ga je nog een jaartje door als bestuur?

In mijn jaar als penningmeester zag ik wat er echt toe doet, waar leden pas echt iets aan hebben: het pand. Het kloppende hart van onze prachtige organisatie verdient een toegewijde beheerder en ik heb het geloof dat ik dat kan. Daarom heb ik een keuze gemaakt om me komend jaar als algemeen bestuurslid met portefeuille pandbeheer in te zetten voor onze prachtige vereniging. Ohja ik doe ook nog internationale politiek maar dat zal niet zo druk worden lijkt me.

 1. Wat zijn je grote snode plannen voor je portefeuille?

2024-2025 wordt een jaar van luxe. Je moet goed voor jezelf zorgen, daarom ga ik een aantal comfortverhogende maatregelen nemen voor het pand. Want wie heeft een archief nodig als je daar ook een jacuzzi kan plaatsen? Wie heeft de rode bank nog nodig als er ook een prachtige fauteuil staat? Waarom zouden we een airfryer kopen als we ook een sterrenchef kunnen inhuren? Dit jaar wordt een jaar van ambitie. En hoe gaan we dit betalen? Dat moet je aan Ruben vragen.

 1. Wat vind je ervan dat je nog een jaar door moet brengen met dezelfde groep mensen?

Alles voor pandbeheer. Zelfs nog een jaar met deze groep luxe-haters.

 

Rick Timmermans – Activisme & campagne en Activiteiten

 1. Waarom ga je nog een jaartje door als bestuur?

Een jaar geen DWARS-functie is een jaar niet geleefd. Na twee jaar afdelingsbestuur, een jaar hoofdredacteur OverDWARS en een jaar landelijk bestuur, is mijn DWARS-verslaving alleen maar sterker geworden. Nu stoppen zou betekenen dat ik ineens moeten afkicken van DWARS en een echte baan moet gaan zoeken. Veel beter om tot mijn dertigste functies te blijven verzamelen. Tegen mensen die zeggen ‘Rick, het is klaar nu, we zijn je helemaal zat, ga de JD lastigvallen ofzo’, zeg ik graag, ‘onkruid vergaat niet, net zoals mijn lust voor nog meer DWARS functies op mijn CV’.

Bij deze wil ik ook alvast mijn interesse bekend maken voor de commissie economie, afdelingsbestuur van Rotterdam-Rijnmond, voor een tweede keer voorzitter van DWARS Brabant-Zeeland, politiek adviseur Privacy & Technologie, Congrescommissielid, enz., en mijn grote bewondering uitspreken voor de eeuwige kandidaat Geen.

 1. Wat zijn je grote snode plannen voor je portefeuilles?

Ik ga dit jaar voor twee portefeuilles! Activisme & Campagne en Activiteiten. Mijn allereerste daad als bestuurslid Activisme & Campagne zou zijn de naam wijzigen naar Campagne & Activisme. Dan zeg ik het tenminste niet steeds verkeerd.

Vervolgens zou ik het activismebeleid van DWARS wijzigen. Traditionele protesten zijn niet meer van deze tijd. Ik wil vol inzetten op alleen maar burgerlijke ongehoorzaamheidsacties. DWARS moet een soort klantenservice worden voor mensen die tegen maatschappelijke problemen aanlopen.

Heb jij een huurbaas die je uitbuit? Ik zorg ervoor dat leden van het activistennetwerk zich vastketenen aan zijn BMW. Zie jij een stuk afgeprijsd vlees in de supermarkt? Ik zorg ervoor dat onze nieuwe voorzitter hoogstpersoonlijk duelleert met de CEO van Aholt terwijl we het livestreamen op ons YouTube-kanaal. Wordt je regenboogvlag van je vlaggenstok gehaald door je buren? Ik bestel voor jou een fucking grote nieuwe regenboogvlag die je over het huis van je buren kunt yeeten. Alleen samen maken we Nederland DWARSer.

Wat betreft de activiteitenportefeuille ben ik vooral benieuwd wat er de komende tijd voor budget overblijft. Aangezien de congressen ieder jaar opnieuw meer van het DWARS budget opslokken, verwacht ik volgend jaar scherpe bezuinigingen op de landelijke activiteiten. Het Zomerkamp zal daarom permanent plaatsvinden in een weiland, het DWARS Gala organiseren we op het GroenLinks kantoor (het bureau van de partijvoorzitter lijkt me een prima bar), en voor de lange reis gaan we komend jaar op de fiets naar Wenen. Lekker duurzaam, zou ik zeggen.

Sommige DWARSers moeten daarnaast ver reizen om naar landelijke activiteiten te komen. Daar moet verandering in komen. Het is tijd dat wij ons empathischer opstellen richting  de Groningse, Limburgse, Drenthse, Overijsselse en Brabants/Zeeuwse DWARSers door zelf een keer hun pijn te voelen. Activiteiten gaan we daarom volgend jaar alleen organiseren in kleine gehuchten waar niemand ooit van gehoord heeft, met als kers op de taart natuurlijk het prachtige Brabantse Drunen.

 1. Wat vind je ervan dat je nog een jaar door moet brengen met dezelfde groep mensen?

Het is niet anders.

 1. Maar Rick, wie gaat er nu op het congres de bedankjes zo duidelijk en met zo’n geweldig systeem uitdelen nu jij geen voorzitter meer bent?

Na het overweldigende succes van vorig jaar, wijs ik graag mezelf aan om het nieuwe bedankbeleid te ontwerpen. Ik kom binnenkort met een wijzigingsvoorstel op het HR om het bedankbeleid een inherent onderdeel te maken van de portefeuille Activisme & Campagne. Hier heb ik zelfs al een aantal ideeën voor. Zo kan het bedankjesbeleid een stuk interactiever: bij binnenkomst vindt de congresganger voortaan een briefje onder hun stoel met de eerste aanwijzing die een speurtocht door de congresstad start. De bedankjes zelf mogen ook een stuk veelzijdiger: een biologisch afbreekbaar confettikanon, een jaar lang unlimited vegan ovensnacks voor de pandairfryer, een yogamat met je favoriete bestuurslid erop. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Kortom, de liefde voor organisatiekracht rond mensen bedanken die ik dit jaar al twee keer heb kunnen laten zien, zet ik maar al te graag het komende jaar voort.

 

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L