Bestuurspitches 2023: Rick voor voorzitter

Op het DWARS zomercongres (10 en 11 juni 2023) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Rick Timmermans heeft zich gekandideerd voor voorzitter. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle functies, om zo de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Disclaimer: Rick is momenteel hoofdredacteur van OverDWARS, maar is niet betrokken geweest bij de samenstelling van deze bestuurspitches.

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

Hij/hem

Hoe jong ben je?

23 jaar

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit het Brabantse dorpje Drunen (vlakbij Den Bosch), maar ik ben ondertussen al een tijdje in Utrecht te vinden door mijn studie Geschiedenis. Ik rond dit jaar de onderzoeksmaster af daarvan.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik ben in 2019 lid geworden van DWARS vanwege de enorme verkiezingswinst van Forum dat jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen. Ik wilde me verzetten tegen de extreemrechtse retoriek van Baudet. Daarnaast zocht ik ook gewoon een leuke plek om wat nieuwe vrienden te maken, en een studie- of studentenvereniging vond ik niet echt mijn ding. Door mijn politieke interesse ben ik toen bij DWARS uitgekomen.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Ja. Ik ben dit jaar hoofdredacteur geweest bij OverDWARS. Daarvoor was ik actief als secretaris en vervolgens voorzitter bij DWARS Brabant-Zeeland. Verder heb ik bij zowel een landelijke als een afdelingscommissie een aantal taken verricht.

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Zelf ben ik het meeste gemotiveerd om me in te verzetten tegen de manier waarop vluchtelingen en migranten in het algemeen gezien en behandeld worden. De vluchtelingencrisis van 2015 was voor mij één van de belangrijkste redenen waarom ik geïnteresseerd raakte in de politiek. Het racisme en de angst die o.a. Geert Wilders toen liet horen is steeds meer mainstream geworden. Partijen die dichterbij het politieke midden liggen, keren vluchtelingen en migranten steeds vaker de rug toe. Tegen die verschuiving naar rechts wil ik mij blijven verzetten, zeker in een jaar met Europese verkiezingen. Menswaardige opvang en veilige Europese vluchtroutes regelen, zie ik als fundamentele mensenrechten. Ik vind dat daarom belangrijke speerpunten voor de campagne en voor DWARSe opiniestukken.

Daarnaast is het belangrijk om in te zetten op klimaat het komende jaar. Nederland loopt niet alleen op het gebied van stikstof, maar ook met uitstoot enorm achter op de klimaatplannen. Toch hebben andere partijen zoals D66 tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen laten zien dat ze met succes het klimaatprobleem als hoofdthema hebben overgenomen. Het alléén over klimaat hebben, maakt ons niet langer uniek. Maar wat DWARS (en GroenLinks, als ze er zin in hebben) als enige door lijken te hebben, is dat klimaatmaatregelen niet alleen voor de elite zijn. Mensen met een lager inkomen kunnen niet zomaar verduurzamen, en rijken stoten vele malen meer uit. We kunnen de klimaatcrisis alleen aanpakken als we erkennen dat niet ieder individu daarvoor verantwoordelijk is, of het zelf kan oplossen. De overheid moet het juist systematisch aanpakken. Die combinatie van rood en groen wil ik blijven benadrukken.

Verder blijven andere thema’s natuurlijk net zo belangrijk. Vooral de wooncrisis en het verbeteren van lhbti-rechten in zowel Nederland als de rest van Europa, zijn voor mij belangrijke speerpunten. En, persoonlijk heb ik er een enorme hekel aan als iemand zegt dat arm zijn je eigen schuld is in Nederland. Er komt stoom uit mijn oren bij dit soort opmerkingen.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

Ik wil mij allereerst gewoon heel graag inzetten voor de punten die ik hierboven heb genoemd. Als er de komende jaren niets gebeurd, worden de rijken rijker, de armen armer en kunnen we straks in Den Bosch aan het strand zitten. Ik wil mijn steentje bijdragen aan links alternatief voor Nederland en Europa.

Ik heb de afgelopen drie jaar daarnaast mogen ervaren hoe het is om met een team van enthousiaste DWARSers samen naar een bepaald doel toe te werken. Samen gaan voor een mooie activiteit of een goed opiniestuk, en elkaar ondersteunen om dat te bereiken, motiveert mij enorm. Ik heb daarnaast mijn medebestuur-, commissie- en redactieleden de afgelopen jaren zien groeien in hun functie. Mensen daarin begeleiden, geeft mij ook veel energie. Aansluiten bij de provinciale fractievergaderingen van GroenLinks als voorzitter van DWARS Brabant-Zeeland, en de DWARSe mening in die vergadering vertegenwoordigen, smaakte verder ook naar meer.

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?

Ik ben enorme fan van RKC Waalwijk. Voor degene die dat niet weten (wat ik je niet kwalijk neem), RKC is een voetbalclub vlakbij Drunen. Vanaf mijn vierde ben ik door zowel mijn moeder als opa geïndoctrineerd (overtuigd) in die club. Ik kan er ondertussen dus niet meer onderuit. Als de club het goed doet, is dat leuk. Zo niet, dan is het minder.

Wat is jouw guilty pleasure?

Dansend naar ABBA luisteren.

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Ik hoop vooral dat ik DWARS het komende jaar een stukje politieker en met wat meer leden kan achterlaten. DWARS moet zich actief durven te mengen in het politieke debat, zowel door activisme als door de media actief op te zoeken. Als (bijna voormalig) hoofdredacteur hoop ik bij te kunnen dragen aan het snel schrijven en bijschaven van bijvoorbeeld opiniestukken.

Verder wil ik met de afdelingen en inhoudelijke commissies in gesprek om te kijken hoe we ledenwerving en -binding, waar nodig, kunnen verbeteren. DWARS draait op haar leden. Het is belangrijk dat we zorgen dat die overal goed mee (kunnen) doen.

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?

De wet die Nederland een communistische democratische groene heilstaat maakt. Maar als dat te idealistisch is, dan bijvoorbeeld het afschaffen van de eigen bijdrage in de zorg of het herinvoeren van volkshuisvesting.

Wat is je favoriete spel?

Bordspelletjes speel ik zelf niet veel, maar ik game wel graag. Ik speel de laatste tijd iets te veel The Witcher 3 en Total War.

Wat is je favoriete kleur?

Niet heel socialistisch, maar het is donkerblauw.

Wat is je favoriete maaltijd?

Pasta met zongedroogde tomaatjes. Als je dat maakt met wijn, een groentebouillionblokje en wat champignons, is dat echt geweldig.

Wat is je favoriete dier?

Ik heb een hondje, dus die staat vrij ver bovenaan. Maar ik vind vogeltjes ook erg leuk, vooral roodborstjes.

Heb je nog een sappige roddel?

De OverDWARS redactie schrijft zelf helemaal niet zoveel artikelen. Maar wil jij daar nou verandering in brengen? Meld je aan!

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Het zijn er bijna te veel om te kiezen, maar dan ga ik toch voor de Praagreis vorig jaar. Ik heb toen na een avondje stappen met een groep DWARSers Brabant van Guus Meeuwis zingend door de stad gelopen. Dat was best wel grappig.

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Vreselijk. Vooral die hoofdredacteur van het afgelopen jaar is echt een idioot.

Als je één ding aan DWARS zou kunnen veranderen, wat zou het zijn?

Ik heb in het verleden wel eens mijn twijfels gehad over bepaalde kanten van de nieuwe bestuursstructuur. Maar ik realiseer me dat een groot gedeelte van de DWARS leden hier wel positief naar kijkt. Als ik voorzitter wordt, wil ik ook die leden vertegenwoordigen. Desondanks wil ik kritisch blijven (net zoals ik over bijna alles kritisch ben) of de huidige bestuursstructuur zijn werk goed doet, vooral op het gebied van politieke impact en internationale politiek.

Wat is je meest controversiële mening?

Het is friet.

Noem twee idolen en twee rivalen.

Een idool is Sophie Straat. Ik vind dat zij de afgelopen tijd op een hele bijzondere manier de proteststem van een hoop jonge mensen toegankelijk naar buiten heeft weten te brengen.

Een grote bron van inspiratie blijft voor mij Malcolm X. Zijn manier van spreken, en zijn manier van actievoeren, blijven mij inspireren.

Een rivaal blijft voor mij Gideon van Meijeren en de Forum-gang die erbij hoort. Als je op dit moment nog Forum steunt, draag je actief bij aan de verspreiding van haat en fascisme in Nederland. Daar wil ik mij tegen blijven verzetten.

Een andere rivaal dit jaar is mijn scriptiedeadline. Ik zal enorm blij zijn als ik een punt achter mijn scriptie over het slavernijdebat in de Bataafse Republiek kan zetten, en een punt achter mijn master kan zetten aan het einde van dit (school)jaar.

Wat is het beste compliment dat je ooit gekregen hebt?

Ik ben niet zo goed in complimentjes ontvangen, dus het beste compliment kan ik mij niet echt herinneren. Ik hoorde wel van veel mensen de afgelopen tijd dat ze het leuk vonden dat ik me gekandideerd heb. Daarmee wil ik niet zeggen, ‘kijk mij populair zijn’, maar het gaf me wel vertrouwen dat ik van mijn DWARSe vrienden lieve appjes te kreeg.

Hoe komen mensen meer over je te weten?

Instagram: rickt4
Twitter: rickt043

Je mag jezelf nog 1 bonusvraag stellen en deze ook beantwoorden:

Wat is het mooiste Nationale Park van Nederland?

Dat zijn de Drunense Duinen. Als je er nog nooit geweest bent, echt een aanrader!

Heb je nog iets toe te voegen voor de lezers van OverDWARS?

Kom bij de redactie! Het is daar keileuk. En volgend jaar is die stomme hoofdredacteur van het afgelopen jaar weg. Dubbel winst!

Een afsluitend leuk feitje:

Ik ben voor 1/16e Belg, voor ¼ e Amsterdammer en 1/4e  Deventenaar, ik ben vaak in Utrecht te vinden, maar ik voel me nog altijd Brabander. Zolang ik met een zachte ‘g’ praat, blijft dat ook zo.

 

Wil je nou nog meer te weten komen over onze voorzitterskandidaten? OverDWARSe Zaken heeft ook een podcast gepubliceerd waarin wij uitgebreid in gesprek gaan met beide kandidaten! De podcast is onder andere te luisteren via Spotify.

lees ook

LVolg ons op facebook

L