Bestuurspitches 2023: Judith voor secretaris

Op het DWARS zomercongres (10 en 11 juni 2023) verkiezen we een nieuw bestuur van de vereniging. Judith heeft zich gekandideerd voor secretaris. OverDWARS verzamelde wat meer informatie over de kandidaten voor alle functies, om zo de congresganger een handje te helpen in hun zoektocht naar het ultieme bestuurslid.

Wat zijn je voornaamwoorden? (voornaamwoorden zijn de woorden die jou omschrijven als mensen over je praten, bijvoorbeeld zij/haar, hij/hem, die/diens, of hen/hun)

Zij/haar

Hoe jong ben je?

24 jaar

Waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik kom uit het mooie Oost-Groningen, heb daarna op verschillende plekken gewoond en sinds bijna twee jaar mag ik Utrecht mijn stad noemen. In het dagelijks leven trein ik vier dagen per week heen en weer naar Den Haag om daar te werken als projectmanager en redacteur. Daarnaast ben ik druk als bestuurslid bij de Utrechtse afdeling van DWARS.

Waarom en wanneer ben je lid geworden van DWARS?

Ik ben zo’n twee jaar geleden lid geworden van DWARS. Ik werd lid van GroenLinks na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Ik was al langere tijd GroenLinks stemmer en had mij tijdens de campagne ingezet voor de partij. Nadat we zo’n enorme klap kregen en bijna halveerde als partij in de Tweede Kamer, vond ik het tijd om ook zelf lid te worden en zo mee te kunnen praten over de richting van de partij.

Als je lid wordt van GroenLinks kom je tegenover het – voor veel andere DWARSers vast ook wel bekende – vinkje of je ook lid wil worden van de jongerenorganisatie van GroenLinks. Ik dacht, waarom ook niet. Eén nieuwsbrief van DWARS later en ik had al gesolliciteerd voor een functie bij de congrescommissie en sindsdien ben ik niet meer weggeweest.

Heb je eerdere ervaring binnen DWARS?

Zeker! Zoals ik net al vertelde besloot ik kort nadat ik lid werd, te solliciteren voor een functie in de congrescommissie (CoCo <3). Terugkijkend was dit wel erg ambitieus, want ik wist eigenlijk niks van de vereniging en toen ik naar mijn eerste congres ging – dat ik zelf mede had georganiseerd – snapte ik er nog steeds weinig van. Maar, het was wel enorm leuk. Inmiddels ken ik de vereniging gelukkig een stuk beter. Na een jaar in de congrescommissie, heb ik dit jaar een afdelingsbestuursjaar gedaan in Utrecht, als onder andere vicevoorzitter en secretaris. Verder ben ik ook sinds het wintercongres actief als politiek adviseur en zit ik in de JS-DWARS samenwerkingscommissie (maar laten we het daar maar niet te veel over hebben). Naast ‘officiële functies’ ga ik ook vaak naar DWARS activiteiten, met afgelopen jaar als één van de hoogtepunten de reis naar Berlijn.

Hoe sta jij op de rood/groen-meter?

Wat vind jij de belangrijkste DWARSe thema’s voor het komende jaar?

Als groene DWARSer is voor mij de aanpak van de klimaatcrisis het allerbelangrijkste. En in het bijzonder: aankomend jaar moet het jaar worden dat de grootvervuilers eindelijk verantwoordelijkheid gaan nemen. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, dus het wordt tijd om deze grote bedrijven verantwoordelijk te houden voor de schade die zij aanrichten aan het klimaat.

Een ander thema dat – helaas – weer bovenaan de agenda staat, is de veiligheid en de rechten van de LHBTIQ+ gemeenschap. Ik vind het vreselijk om te zien hoe haat tegen deze groep weer toe lijkt te nemen. In deze discussie gaat het vaak over ontwikkelingen in landen als de Verenigde Staten en Hongarije, maar ook in Nederland vind ik dat we veel problemen hebben. DWARS moet zich hier hard over uitspreken en aan onze leden en anderen laten zien dat wij een inclusieve en veilige vereniging zijn.

Waarom heb je je kandidaat gesteld?

De afgelopen twee jaar heb ik bij DWARS veel leuke dingen gedaan, interessante activiteiten bijgewoond en bovenal geweldige mensen ontmoet. Ik gun anderen ook deze goeie ervaringen en wil hier als bestuurslid graag een steentje aan bijdragen.

Heb je een hobby of talent die niet relevant is voor DWARS?

Ik kan een rubiks kubus oplossen.

Wat is jouw guilty pleasure?

Kostuumdrama’s!

Waarmee ga jij DWARS versterken komend jaar?

Als secretaris ben je niet altijd even zichtbaar omdat je vaak op de achtergrond werkt. Toch wil ik niet op de achtergrond verdwijnen en juist naar leden uitstralen dat ik een toegankelijk bestuurslid ben, zodat ze altijd de ruimte zien om met vragen en opmerkingen naar mij toe te komen. Hiermee hoop ik DWARS op mijn eigen manier een stukje inclusiever te maken.

Als je één wet zou mogen invoeren in Nederland, welke zou dit dan zijn?

Gratis! Openbaar! Vervoer!

Wat is je favoriete spel?

Je vraagt me dit anderhalve week nadat het langverwachte nieuwe spel van The Legend of Zelda is uitgekomen, dus ik kan al aan niks anders meer denken dan dat spel.

Wat is je favoriete kleur?

Groen.

Wat is je favoriete maaltijd?

Ben ik basic als ik pizza zeg?

Wat is je favoriete dier?

Een pinguïn.

Heb je nog een sappige roddel?

Leuk geprobeerd, maar als secretaris is privacy heilig en daar hoort roddelen niet bij natuurlijk 😉

Wat is je leukste herinnering aan DWARS?

Eén van de vetste dingen die ik het afgelopen jaar als afdelingsbestuurslid heb gedaan, was het organiseren van een verkiezingsdebat tussen Kamerleden Tom van der Lee (GroenLinks) en Laurens Dassen (Volt). Met ons kleine bestuur – maar drie mensen – hadden we een hele toffe avond georganiseerd waar zo’n 50 mensen op afkwamen. Hier ben ik stiekem toch best wel trots op dus dat maakt het één van de leukste herinneringen.

Wat vind jij van ons ledenblad OverDWARS?

Geweldig natuurlijk! Ik ken geen beter blad. (Gaan jullie nu op mij stemmen??)

Hoe komen mensen meer over je te weten?

Instagram: @jjudithdekker
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/judith-dekker/
Twitter: @judithdekker

Heb je nog iets toe te voegen voor de lezers van OverDWARS?

OverDWARS is cool, ga ook eens naar een redactievergadering.

Een afsluitend leuk feitje:

Als EU-nerd kan ik het niet laten om daar een feitje over te delen: in het Europees Parlement mag iedere parlementariër in hun eigen taal spreken. Er werken daarom (ongeveer) 275 tolken om de 24 officiële talen van de EU te kunnen vertalen.

lees ook

LVolg ons op facebook

L