Winter met Ies en Os

 

Hoi! Wij zijn Isabel, en Oscar, ook bekend als beroemd OverDWARS duo Ies en Os. Wij zijn gek op de winter, en alles wat er bij komt kijken, van sneeuw, tot lekker eten, tot samen zijn met vrienden en familie. In dit artikel zullen we verschillende winterse aanraders delen met jullie! Trek je sloffen en kersttrui aan, eet je overgebleven pepernoten op en pak een dekenje, en ga dan lekker dit artikel lezen! Bibberende groetjes, Ies en Os

 

Feestdagen adventskalender

We weten allemaal dat er een groot aantal feestdagen zijn in december maar ken je ze eigenlijk allemaal wel?

Misschien heb jij dit jaar wel zin in het vieren van iets anders. Daarom is hier de feestdagen adventskalender die je het nieuwe jaar in brengt.

 

Dinsdag 19 december

Vandaag besteden we wat extra aandacht aan Saturnalia, een feest dat tussen 17 en 23 december gevierd wordt. Het feest is ter ere van Saturnus, de Etruskische landbouwgod, en de zonnewende. De bedoeling is dat bij dit feest de natuur wordt wakker geschud om haar laatste vonk van leven te tonen voor de winter. Het feest is een periode waarin alles omgekeerd is, misschien wel de tijd voor jou om dingen uit te proberen voor het nieuwe jaar?

Woensdag 20 december

Welkom bij de Internationale Dag van de Menselijke Solidariteit. Uitgeroepen door de VN omdat alleen solidariteit mensen kan helpen de mondiale problemen te overwinnen. Het is vandaag dus de tijd om extra om te kijken naar mensen die het wat minder hebben, misschien is er wel iets wat jij kan doen om steun te bieden?

Donderdag 21 december

Vandaag is de Rooms-Katholieke Sint Thomas, gevierd op de kortste dag van het jaar. Deze dag is gewijd aan de heilige Thomas, de apostel die niet geloofde dat Jezus was opgestaan uit de dood. Vandaar ook dat op deze dag mensen die lang uitslapen moeten trakteren.

Vrijdag 22 december

Het is een vrij drukke dag vandaag want we bespreken wel drie feestdagen.

We vieren vandaag onder andere Midwinter. Dit feest heet ook wel Winterzonnewende, Joel, Yule of Wintersolstitium. Hierbij wordt het begin van de winter gevierd. Vanaf nu worden de nachten korter en de dagen langer. Ben jij al klaar voor de winter?

Ook vandaag is Gita Jayanti, een hindoeïstische feestdag. Hierbij wordt gedacht aan hoe de god Krishna de krijger Ardjuna inzicht gaf in leven en dood, de band tussen mens en god en het onderscheid tussen goed en kwaad. Misschien is dit een goed moment om hier ook eens over te filosoferen.

Verder is vandaag ook het Joodse Vasten 10 Tevet. Dit is een Joodse vastendag waarop de belegering van Jeruzalem door Nebuchadnezzar begon.

Zaterdag 23 december

Vandaag besteden we wat extra aandacht aan het hindoeistische Pancha Ganapati. Een festival dat jaarlijks van 21 t/m 25 december wordt gevierd ter ere van de Ganesha. Hierbij worden fouten in het verleden opgelost en nieuwe plannen gezegend. Misschien tijd om te reflecteren op jouw voornemens?

Specifiek vandaag wordt trouwens geassocieerd met robijnrood, voor de liefde en harmonie tussen zakenpartners.

Zondag 24 december

Welkom bij de christelijke Kerstavond. Het begin van de kerstperiode. Misschien leg jij wel cadeautjes onder de boom?

Maandag 25 december

Vandaag en morgen is het christelijke Kerstmis. Dit feest viert de geboorte van Christus en wordt gevierd als familiefeest. Misschien tijd om weer eens contact te leggen met (al dan niet gekozen) familieleden die je een tijd niet hebt gezien?

Dinsdag 26 december

Het is vandaag Boxing Day in het Brits Gemenebest. De dag om werknemers een bedankje te geven voor hun inzet het afgelopen jaar. Aan wie heb jij veel gehad dit jaar?

Woensdag 27 december

Dit is de dag om meer aandacht te besteden aan Kwanzaa van de VS. Kwanzaa wordt gevierd tussen 26 december en 1 januari. Deze periode viert de Afrikaanse afkomst van een deel van de Amerikanen.

Donderdag 28 december

Het is de Christelijke Onnozele Kinderen. Men viert het martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op gezag van koning Herodes werden vermoord. De dag dus om te kijken naar hoe het gaat met de kinderen in jouw omgeving.

Vrijdag 29 december

Welkom op de Internationale Dag van de Cello. Gevierd naar aanleiding van de geboortedag van de Catalaanse cellist, componist en dirigent Pablo Casals. Een muzikaal dagje dus.

Zaterdag 30 december

Er zijn vandaag jammer genoeg niet veel feesten dus vandaar een nationale feestdag.

Vandaag vieren ze in de Filipijnen de Dag van Rizal. José Rizal was een prominente voorstander van hervormingen in de Filipijnen aan het einde van het Spaanse koloniale tijdperk. Hij was ook groot voorstander van de uiteindelijke onafhankelijkheid van de Filipijnen.

Zondag 31 december

Welkom op Oudejaarsavond. Vandaag gaan we lekker aan de oliebollen. Maar vergeet je ook niet voor te bereiden op het nieuwe jaar. Of je nou honderd keer 2024 in een schriftje schrijft of je een voornemenslijstje maakt, vandaag is de dag!

 

Recept van Ies

Ik ben groot fan van een goed warm ontbijt in de koude wintermaanden, en niet alleen ik, want ik krijg ook vaak complimentjes van mijn vrienden waarvoor ik dit maak. Wil jij ook een super cozy ochtend? Hier is mijn recept voor een heerlijk kommetje appel-kaneel havermout.

Benodigdheden voor 1 kommetje:

 • Een steelpannetje
 • Iets om mee te roeren in je steelpannetje
 • Ongeveer 5 eetlepels havermout (ik vind de gemalen het lekkerst maar ongemalen kan ook)
 • 100 ml amandelmelk
 • 100 ml water
 • Een halve appel
 • Een goede hoeveelheid kaneel
 • Een theelepel suiker

 

Dit is hoe je het maakt:

Stap 1: Rasp de appel.

Stap 2: Zet het steelpannetje op midden-laag vuur en doe hier de appel in. Voeg nadat je dit hebt gedaan kaneel toe, hier hoef je echt niet zuinig mee te zijn want je moet alle appel bedekken met kaneel. Laat dit al roerend goed warm worden voor 3 minuten.

Stap 3: Voeg de havermout toe. Nu is het belangrijk om ook echt te blijven roeren voor nog eens 3 minuten, anders bakt het aan.

Stap 4: Voeg de melk en het water toe en breng het aan de kook. Ik doe dit vaak door het vuur moker hoog te zetten en weer omlaag te doen wanneer het kookt, maar dit hoeft natuurlijk niet. Vooral belangrijk is om het vuur wanneer het kookt weer terug te brengen naar de middelste stand. Gedurende deze hele stap is het heel belangrijk om te roeren.

Stap 5: Blijf roeren! Wanneer je de bodem van je steelpannetje kan zien voor meer dan 2 seconden bij het roeren is de havermout klaar om op te dienen.

Stap 6: Doe de havermout in een kommetje en doe gelijk de suiker eroverheen. Niet roeren! De suiker gaat een soort korstje op je havermout maken. Laat misschien wel heel even afkoelen zodat je niet je mond brand en bon appetit!

 

Activiteiten in December

Er zijn ook wat activiteiten van DWARS in december. Voor het volledige (up-to-date) overzicht moet je naar de agenda van DWARS:)

Het Grote Zuid-Holland Feestdagen Spektakel

20 December, DWARS Rotterdam-Rijnmond en DWARS Leiden-Haaglanden

De omschrijving van deze activiteit is… Mysterieus…

“Wij willen samen met onze vrienden van Leiden-Haaglanden dit jaar met een spektakel afsluiten.”, aldus DWARS Rotterdam-Rijnmond. Deze avond kan niet anders dan leuk worden! Twee geweldige afdelingen, leuke mensen, en het feestdagen spektakel, wat een TOP combinatie, Delft wordt op zijn kop gezet!

 

Kerstkaarten schrijven en kletsen met de JS

21 December, DWARS Brabant

Kerstkaarten schrijven hoort voor sommige mensen echt bij de winter. Veel mensen schrijven kaartjes met de beste wensen naar hun geliefden in deze tijd van het jaar. Helaas zijn er ook mensen die het heel leuk vinden om een kaart te krijgen, maar deze niet ontvangen. Op deze avond in Tilburg gaan DWARSers kaartjes schrijven voor ouderen, om zo de kerstgedachte te verspreiden! Je denkt misschien, wat leuk, kaartjes schrijven! Samen tijd doorbrengen en nog iemand blij maken! Klopt! Maaarrrrr er is meer goed nieuws… Na het schrijven van de kaartjes is er een gezellige activiteit met de Jonge Socialisten. Je weet wat mensen zeggen over Brabant he, de gezelligheid stopt nooit! En als iets het bewijst is het deze activiteit wel!

 

Schaatsen

29 December, DWARS Gelderland

Als er iets winter zegt is dat wel schaatsen. Alhoewel, klimaatverandering en opwarmi – Oke wacht, dit moet een POSITIEF artikel worden! Goed nieuws: Dit ijs is er wel in december. Bestuur Ondersteboven gaat namelijk schaatsen in Nijmegen, bij het Triavium! Of je nu prachtige pirouettes wil maken, je mooie muts wil showen met chocolademelk erbij, of Nijmegen letterlijk onveilig wil maken met je geschaats, er is voor ieder wat wils bij deze activiteit! Meld je snel aan via de website en schaats tot je moe genoeg bent om met een filmpje op de bank te ploffen!

 

Duurzame cadeautips

Als je cadeautjes wil halen voor je geliefden, kan je natuurlijk naar de winkel rennen en daar een leuk cadeau kopen, of online iets bestellen. Overconsumptie is een groot probleem, en rond december wordt dit nog eens extra groot. Als je een leuk cadeau wilt halen, denk eens na over deze alternatieven, of opties die net wat duurzamer zijn!

 • Pak je cadeautjes in met een stuk stof, bijvoorbeeld een sjaal die je niet meer gebruikt. Ook kan je een cadeauverpakking gebruiken die hergebruikt kan worden. Sommigen van ons hebben veeel te veel totebags, ook hierin kan je een cadeau doen, en deze weggeven.
 • De kringloop is een geweldige plek voor cadeautjes. Mijn favoriete dingen om te halen zijn mokken, boeken, en leuke schilderijtjes. Ik hou ervan om verschillende mokken te verzamelen, en die samen met een lekkere thee cadeau te geven.
 • Geef eens aan een ander die je niet kent. Kijk eens in je kast of je kleding of spullen hebt die je niet vaak gebruikt. Deze kan je doneren aan lokale initiatieven voor bijvoorbeeld warme kleding, maar kan je ook in een tas doen en zelf naar de kringloop brengen.
 • Stekjes! Dit is een TOP cadeau. Als je thuis veel planten hebt kan je deze ook stekken, geef dit aan je vrienden, met een leuke pot of mok erbij waar het stekje in kan groeien.
 • Geef in plaats van een fysiek cadeau een leuke ervaring. Je kan natuurlijk sokken of geurkaarsen cadeau geven, erg leuk, maar een ervaring samen delen heeft veel voordelen. Ten eerste deel je tijd met je geliefden, ook ga je tegen overconsumptie in door geen voorwerp cadeau te doen. Voorbeelden van leuke ervaringen zijn samen, of voor iemand koken, een boswandeling maken en achteraf thee drinken, naar een film toe, of thuis een filmavond organiseren. Wees creatief!
 • Schrijf een lieve kaart of brief voor een ander. Zo laat je zien dat je om iemand geeft, maar hoef je niet uren te bedenken wat je wil kopen, geef je geen geld uit en laat je zien dat je moeite doet door een handgeschreven kaart te schrijven.
 • Doneer aan een goed doel. In december staan veel mensen stil bij wat ze hebben. Niet iedereen heeft een fijne december. Kijk eens naar lokale initiatieven en geef hen een cadeau. Dit kan een donatie zijn, maar ook door als vrijwilliger aan te sluiten.

Recept van Os

Er bestaat voor mij niet veel wat ik minder lekker vind dan glühwijn. De smaak vind ik altijd zuur en bitter, en waarom glühwijn drinken als vegan chocomel ook een mogelijkheid is?

Ik heb een alternatief gevonden voor dit winterse drankje, met druiven- en cranberrysap als basis. En wauw, wat is dit lekker. Hier wil ik de moeite misschien wel voor doen. 😉

Dit recept komt van de blog Gewoon Hanne en is perfect om de kou te verslaan!

Dit heb je nodig!

 • 500 ml druivensap
 • 250 ml cranberrysap
 • 250 ml water
 • 5 kruidnagels
 • 3 steranijs
 • 3 kardemom peulen
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 schijfjes sinaasappel

 

Maar hoe maak ik dit dan?

Stap 1. Doe het druivensap, cranberrysap en water in een pan. Voeg hier de kruidnagels, steranijs, kardemom peulen, kaneelstokjes en schijfjes sinaasappel in.

Stap 2. Breng het geheel aan de kook. Draai vervolgens het vuur omlaag en laat het sap rustig pruttelen. Laat de smaken een kwartier intrekken.

Stap 3. Schenk de glühwein in vier glazen en garneer deze eventueel met wat sinaasappel, kaneelstokjes en steranijs.

Stap 4. Denk aan Hanne en hoe dankbaar je haar bent voor dit recept, zet een kaarsje aan en ga All You Need is Love kijken.

 

De link naar het originele recept kan je hier vinden

https://gewoonhanne.nl/2019/12/12/alcoholvrije-gluhwein

 

Goede voornemens

Ken je dat, het gevoel dat je niet weet wat je kan verbeteren komend jaar? Wij in elk geval wel! Hier wat ideeën voor nieuwe goede voornemens! Je kan natuurlijk altijd kiezen om een verandering in je levensstijl of gedrag aan te brengen!

 • In 2024 ga ik mensen laten weten dat ik ze waardeer.
 • In 2024 ga ik meer rust nemen.
 • In 2024 ga ik tenminste 3 keer buiten zwemmen.
 • In 2024 ga ik vaker veganistisch eten.
 • In 2024 ga ik me inzetten bij demonstraties die ik belangrijk vind.
 • In 2024 ga ik kapitalisme ten val laten brengen.
 • In 2024 ga ik vaker koken voor vrienden.
 • In 2024 ga ik een boek lezen van een Tweede Kamerlid.
 • In 2024 ga ik minder nieuwe kleding kopen.
 • In 2024 ga ik bij de redactie van OverDWARS.
 • In 2024 ga ik Whammageddon overleven, want ik heb dit jaar gefaald.
 • In 2024 ga ik niet meer soggen, ik ga goed studeren.
 • In 2024 ga ik aansluiten bij de commissie Internationaal of Energie, Duurzaamheid en Mobiliteit.
 • In 2024 ga ik een instrument leren spelen.
 • In 2024 ga ik Ies en Os artikelen blijven aanvragen, want wauw, wat een rubriek!

 

Laatste toevoeging

Lieve DWARSer, we willen je bedanken voor het lezen van de wintereditie van Ies en Os. We willen hierbij een bedankje doen aan iedereen die zich inzet voor een groene en sociale wereld. Shoutout naar de OverDWARS redactie, commissieleden, lokale politici, activisten, DWARS afdelingen, het landelijke bestuur, en iedereen die hun best doet de wereld een stukkie beter te maken.

Wij gaan even in winterslaap. Zie jullie in 2024!

xoxo, Ies en Os

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L