“Stemtinder draait volledig om de poppetjes”

Aangenaam verrast was het publiek toen het in februari naar VPRO-programma ‘Zondag met Lubach’ keek. Emile Roemer swipete na een korte uitleg zo door de kandidaten van de provincie Noord-Brabant heen en kwam – natuurlijk – op de SP uit. Saskia van Driel, assistent-producer van ‘Zondag met Lubach’, vertelt meer over de ludieke site ‘StemTinder’.

StemTinder werd al snel een grote hit, van trending topic op Twitter tot een crash op zondagavond door te veel bezoekers. Inmiddels staat het bezoekersaantal op tachtigduizend. De site is volgens Van Driel bedoeld voor twijfelende kiezers om uit te vinden met welke partij zij een match hebben. Dit kan door kandidaat-Statenleden naar links of rechts te ‘swipen’ op basis van een foto.

“Verkiezingen gaan steeds meer om poppetjes, betrouwbaarheid en uitstraling. De Stemwijzer legt alleen stellingen voor, terwijl onze StemTinder volledig om de poppetjes gaat”, geeft Van Driel als reden waarom Zondag met Lubach met StemTinder is begonnen. “Met onze StemTinder kan je gewoon kijken welke partij je echt aantrekkelijk vindt.”

Volgens Van Driel wisten ze snel dat de grap zou slagen. “De sfeer in de schrijfkamer is meestal – maar niet altijd – een goede graadmeter voor het succes van een grap. Bij het bedenken van StemTinder ontstond er vrijwel meteen veel enthousiasme, maar dat het zo’n vaart zou nemen is een aangename verrassing.” Verder geeft ze als reden van het succes een gebrek aan politieke interesse aan. “Net als in de echte wereld blijkt de afwezigheid van inhoudelijke politieke standpunten geen enkele beperking.” 

Verder voegt ze hier aan toe dat er voornamelijk positieve reacties binnenkomen. Over kritiek van politici op de gebruikte foto’s in onder andere metro geeft ze aan niets te weten. “De kandidaten waren trots om zichzelf terug te vinden in de app.” Het is verder niet duidelijk of ‘Zondag met Lubach’ de stemsite in de toekomst weer zal gebruiken. “We willen scherp en origineel blijven”, is het enige wat ze er over kwijt wil.

lees ook

LVolg ons op facebook

L