5 redenen waarom oud en nieuw een baggerfeest is

Onze cultuur kent vele aftandse fenomenen die je eigenlijk liever kwijt dan rijk bent. Denk aan koekhappen, Miljoenenjacht met Linda de Mol of van die verjaardagen waarbij je in een kring zit. Maar het meest overschatte culturele fenomeen van allemaal is natuurlijk oud en nieuw. Lees hieronder de vijf belangrijkste redenen.

1. Vuurwerk
Deze eeuwenoude Chinese uitvinding kan er feestelijk uitzien, maar is toch vooral een middel waarmee vaders en vage kennissen indruk willen maken. Dit is redelijk kansloos, aangezien ik zelf al wel vuurwerk had gekocht als ik het zo indrukwekkend had gevonden. En het trieste is: het vuurwerk van de overkant is altijd mooier. Daarnaast hebben mensen die obsessief indruk willen maken altijd de neiging hun hand te overspelen, als ze die nog hebben. Dus in plaats van drie mooie pijlen, spenderen ze driehonderd euro aan overgebleven oorlogsmunitie uit Duitsland. Ik zou graag onder de bank willen kruipen, maar naast alle huisdieren van de wereld is daar helaas geen plek meer. Ondertussen zitten opa en oma alleen thuis, want die durven niet meer over straat.

2. We zijn wel klaar met het gefeest
We rollen van Halloween in Sint Maarten in Sinterklaas in Serious Request in Kerst in de Top 2000 in oud en nieuw. Willen we iets vieren met familie of vrienden, dan hebben we dat allang gedaan. Hebben we zin om ons tonnetjerond te eten aan zoetigheid? Check! Op het moment dat iedereen wel zo’n beetje aan zijn taks zit, stelt de kalender ons verplicht om nógmaals samen te feesten. En natuurlijk dat je zestig euro moet betalen om dat ene waardeloze café binnen te mogen. Normaal is in Café Cliché geen kip te vinden, maar nu doet iedereen er ineens een wereldrecordpoging hutjemutje. Gezellig.

3. Iedereen wordt ziek
Oké, wie heeft ooit bedacht dat dit een goed idee was? We gieten onszelf vol met alcohol, gaan midden in de winter om twaalf uur ’s nachts zonder adequate jas de straat op om de buren gezondheid toe te wensen, blijven zo lang mogelijk wakker, moeten dan nog door de vrieskou naar huis, komen de werkdag erop met slaapgebrek op ons werk en zoenen een week lang iedereen die we tegenkomen. Influenza mag ons wel eens een flesje wijn cadeau doen.

4. Tijdsdruk
Het gourmetstel is nog maar net warm en de oudejaarsconference begint al. En we hadden tante Tee ook nog beloofd dat we dat Oudhollands Keezenspel zouden spelen dat ze heeft meegenomen. Zijn het eerste pannenkoekje en de eerste halve champignon al gaar? Ow fuck, 10! 9! 8! Ome Jo, pak de champagne! Oliebol iemand?

5. Wat vieren we eigenlijk?
Op 1 januari gebeurt er he-le-maal niks. Alles is nog hetzelfde als op 31 december. Behalve dat we in een nieuwe agenda beginnen en dat je anderhalve week lang anderen op ongemakkelijke wijze moet feliciteren met dit weinig imposante verschijnsel. We hebben allemaal nog het saaie leven waarin we ons druk maken om files, zwarte piet en hard bellende mensen in de trein. Alles heeft een eigen kalender en de meeste kalenders lopen van zomer tot zomer. Op scholen en universiteiten, op het werk, in de politiek, in ons leven, in de geschiedenis van de hele wereld is er níks aan de hand. Behalve dat we elkaar wijsmaken dat we vrolijk moeten doen omdat we de kalender omdraaien. Dan kun je net zo goed een feestje geven omdat je een nieuw pak toiletpapier aanbreekt.

Wat zullen eens doen met oud en nieuw?
We kunnen pleiten voor mooie vuurwerkshows door de gemeente, en een verbod op particulier gebruik. Dat zou al schelen. Maar wat doen we met de rest? Volgens mij is het wel goed om af en toe stil te staan en terug te kijken op het afgelopen jaar. En vooruitkijken kan ook geen kwaad. Hoe maken we oud en nieuw weer leuk? Moeten we iets in de zomer en met vakantie? Of juist helemaal afschaffen? Laat jouw verbeteridee achter op Twitter of Facebook. #MakeOudenNieuwGreatAgain!

Fijne feestdagen!

Dit artikel is deel van de OverDWARS themaserie over Cultuur.

lees ook

LVolg ons op facebook

L