“Het nut van kunst” of “Waarom kunst meer dan een ‘Linkse Hobby’ is.”

The Tribuna of the Uffizi door Johan Zoffany

Kunst is meer dan decoratie of entertainment. Een Xenoscanvas hang je niet in het Rijksmuseum. Maar waarom precies? Waarom subsidiëren we het? En waarom is het belangrijk dat er musea en kunstenaars zijn? Grote vragen met heel veel verschillende antwoorden. Redacteur Jorien schetst hier vier voorbeelden van het belang van kunst (inclusief vier tips!). Welke mis jij nog in het lijstje?

“To lead good lives, we need not only lightbulbs and telephone lines, chemicals and stock exchanges, we also need to be consoled in our griefs, guided towards wisdom, opened up to self-knowledge, calmed in our anxieties, given new hope and and introduced to wider horizons: all tasks for which the practical tool known as art is eminently suited.”The Book of Life

#1 Kunst vergroot historisch besef. Men is zich steeds meer bewust van het belang van historisch besef. Leren van de geschiedenis. We leren de data, namen en plaatsen van belangrijke gebeurtenissen. Maar om te begrijpen en misschien zelfs te voelen hoe het was om in een bepaalde tijd te leven hebben we aan feitjes niet genoeg. Kunst biedt ons een ander perspectief op de geschiedenis. Door een film, boek of schilderij krijg je inzicht in het dagelijkse bestaan en leven uit die tijd. Het vertelt de verhalen die de geschiedenisboeken niet halen, over geluk en verdriet, angst en hoop. Kunst leert ons te begrijpen hoe de gebeurtenissen in het verleden ons hebben gemaakt tot wat we vandaag de dag zijn.
–> Tip: De film Selma over het leven van Martin Luther King

#2 Kunst geeft het leven betekenis. In een wereld waarin alles een direct nut of een functie zou moeten hebben, missen wij zingeving. Kunst inspireert, geeft energie en leidt tot nieuwe ideeën. Het zien van een toneelstuk, het bedenken van een verhaal of het schrijven van een gedicht geeft meer voldoening dan een avondje bankhangen.
–> Tip: Het dystopische boek ‘Brave New World’ van Aldous Huxley laat zien hoe dat eruit ziet, een wereld zonder kunst.

“Ik maak geen kunst, ik ontwerp discussies.” – Tinkebell

#3 Kunst als maatschappelijke spiegel. Soms kunnen ideeën niet met woorden overgebracht worden, of komen ze simpelweg beter over in beeld of geluid. Hessel schreef eerder over het belang van protestliederen in het activisme. Kunstenaars bevragen ontwikkelingen in de samenleving door ze in een andere, creatieve context weer te geven. Ze lichten iets uit, trekken het door tot in het absurde of spelen juist in op ons gevoel.  Het bekendste Nederlandse voorbeeld is Tinkebell, die haar kat tot handtas maakte. Wat je er ook van vindt, ze bevraagt hiermee onze omgang met dieren en het verschil tussen huisdieren en de bio-industrie.
–> Tip: Ook onze eigen cartoonist Arf is een goed voorbeeld van kunst als maatschappijkritiek.

#4 Kunst als expressie. Hoe vaak wij ook leren onze ratio aan te spreken. Er zijn dingen die we niet met logica kunnen begrijpen of uitleggen. Emoties en gebeurtenissen die groter, complexer of ongrijpbaarder zijn dan onze ratio aankan. Kunst laat ons zien dat we niet alleen zijn in onze pijn, angst of verdriet. Ook het maken van kunst kan een manier zijn om emoties en ideeën te uiten die niet met ratio of in spreektaal te delen zijn.
–> Tip: In dit filmpje legt The School of Life uit waar kunst ons allemaal mee helpt.

Kortom, kunst zet ons aan het denken. Over onszelf, over onze doelen, onze wereld en onze teleurstellingen. Als DWARSer streef ik naar een eerlijker, beter en groener Nederland. Kunstwerken stellen ons in staat om buiten de gebaande paden te denken en daarmee verandering dichterbij te brengen.

Afbeelding: The Tribuna of the Uffizi door Johan Zoffany

lees ook

LVolg ons op facebook

L