Waarom we de EU zouden moeten koesteren

EU vlag hart

#Brexit, Forum voor Democratie en de PVV: sinds enige tijd is er veel te doen om de Europese Unie. Op het internet zie je zo nu en dan de roep om een vertrek uit de EU door Nederland, een Nexit. Naar mijn mening zou dat een bijzonder slecht idee zijn. Want we hebben in Nederland bijzonder veel te danken aan de EU.

Ten eerste zitten wij vanaf het allereerste begin van de EU al op de voorste rij. Toen de EU nog een klein schattig samenwerkingsverbond was in de vorm van de EGKS deden wij mee. Die EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal) werd opgericht voor bevordering van de handel in Europa van kolen en staal. Maar ook om ervoor te zorgen dat er nooit meer oorlog zou uitbreken in Europa. Dat werd gedaan door de productie van kolen en staal, de belangrijkste onderdelen voor oorlogswapens, gemeenschappelijk te maken.

In 1957 werd naast de EGKS de EEG opgericht, de Europese Economische Gemeenschap, en de Euratom, die in Europa werkte aan vreedzame doeleinden voor kernenergie. In 1967 werden die organisaties allemaal de EG, de Europese Gemeenschappen. Dat is de eerste echte versie van een Europese unie, die na een aantal fusies en omzwervingen de EU is geworden.

Meer dan driekwart eeuw later zien wij datde vredesdoelstelling best aardig geslaagd is, tot nu toe. 27 lidstaten, geen oorlog, een functionerend parlement, verschillende commissies: De Europese Unie is een prachtig samenwerkingsverbond geworden dat lidstaten en de inwoners daarvan ontzettend veel oplevert. Wij Nederlanders profiteren al jaren van het Schengen akkoord, met onze tripjes met bepakte auto’s naar de Riviera. Ook FvD’ers doen dat hoor, en dat kan dus niet meer bij een Nexit.

Toegegeven, de Europese Unie heeft ook zijn nadelen. Maar dat heeft het krijgen van kinderen ook, en toch nemen mensen nog steeds kinderen. Ik kies nog steeds voor de EU, vanwege alle prachtige voordelen die wij eruit halen.

Dit zou misschien over kunnen komen als een propagandastuk voor de Europese Unie, maar dan zeg ik: dat is ook de bedoeling. De EU is naar mijn mening namelijk te weinig geapprecieerd en heeft af en toe ook even een beetje liefde nodig.

Dus liefde voor jou, EU. Bedankt voor het vrije reizen tussen Appingedam en Roses, of Waddinxveen en Florence. Bedankt voor onze economische voorspoed. Bedankt voor het vrij kunnen studeren in andere Europese landen. Bedankt voor de langdurige vrede die je ons hebt gebracht sinds 1957.

Niet te vergeten, bedankt voor alle mooie foto’s van het lieve stelletje Juncker-Timmermans. Mijn dagelijkse dosis romantiek komt daar toch wel vandaan.

Dit artikel is deel van de OverDWARS themaserie over Oorlog en Vrede.

lees ook

LVolg ons op facebook

L