Vijf DWARSe series die jij waarschijnlijk nog niet gezien hebt

Het mag bekend zijn: ik kijk graag series, en ik laat ook regelmatig mijn mening hierover horen. Ik ben er veel mee bezig en ontdek daardoor regelmatig pareltjes van series die eigenlijk niet zo’n groot publiek hebben. Ik bedoel, iedereen weet inmiddels wel waar House of Cards, Game of Thrones en Breaking Bad over gaan. Maar ik kan bijvoorbeeld met weinig mensen over I May Destroy You praten, terwijl dit echt een fantastisch stukje televisiewerk is. Tijd om daar verandering te brengen. En daarom wil ik mijn licht op vijf ijzersterkte DWARSe series die jij waarschijnlijk nog niet gezien hebt. En nu er weer een (gedeeltelijke) lockdown aan is gekomen, heb je vast genoeg tijd om ze te kijken.

His Dark Materials

Deze serie is een verfilming van de gelijknamige boekenserie van Philip Pullman. His Dark Materials speelt zich af in een alternatieve wereld waarin ieder persoon een deel van hun ziel buiten hun lichaam heeft. Dit stukje ziel ziet eruit als een pratend dier en heet een dæmon. Ook wordt deze wereld bevolkt door pratende ijsberen en heksen. Daarnaast ligt de macht hier anders. Deze macht ligt bij de kerk, die hier het Magisterium genoemd wordt. Wanneer er overal kinderen verdwijnen nemen het weesmeisje Lyra (Dafne Keen) en haar dæmon Pantalaimon een gevaarlijke reis. Deze serie laat effectief zien hoe de macht van religieuze instituten in de samenleving zit en trekt sterke parallellen met onze wereld. Daarbij is het een respectvolle verfilming van het bronmateriaal die er ook nog eens fantastisch uitziet. Het eerste seizoen is eind vorig jaar uitgezonden op de BBC. Het tweede seizoen begint in november.

I May Destroy You

Je drinkt een avondje teveel en je herinnert je de volgende dag niets meer. Het zal je vast wel eens overkomen zijn. Het overkwam ook Arabella (Michaela Coel). Maar wanneer haar geheugen terugkomt, beseft ze dat iemand haar gedrogeerd en verkracht heeft. Terwijl ze uitzoekt wie dit gedaan had, werkt ze aan haar herstel. Een traag en pijnlijk proces dat maar moeilijk verwerkt kan worden. I May Destroy You staat gelijk aan het begrip intersectionaliteit. Arabella moet vechten tegen vooroordelen en ongelijkheid. Niet alleen omdat ze een vrouw is, maar ook omdat ze zwart is. Ook één van haar beste vrienden, een zwarte homoseksuele man, laat hier ook prachtig zien hoe je zaken als etniciteit, gender en seksualiteit niet los van elkaar kan zien. I May Destroy You behandelt zware thema’s, maar is toch opvallend luchtig. Gelukkig maar, want dat maakt de ellende nog enigszins kijkbaar. Deze serie telt twaalf afleveringen en is te zien op de BBC en HBO.

Killing Eve

Als je aan spionage denkt, dan denk je al gauw aan James Bond. Aan stoere mannen en hulpeloze dames. Killing Eve laat zien dat het ook anders kan. Wanneer er overal in Europa machtige figuren worden vermoord, vermoedt de onderbetaalde MI5-medewerkster Eve (Sandra Oh) dat de dader een vrouw is. Tegen de wil van haar bazen in gaat ze op eigen houtje op onderzoek uit. De jacht op de mysterieuze huurmoordenaar Villanelle (Jodie Comer) verandert in een dodelijke obsessie. En die obsessie is wederzijds. Killing Eve is een fantastische serie die relaties tussen vrouwen op een onwaarschijnlijke plek belicht en de clichés van het spionagegenre op een prettige manier op de hak neemt. De eerste drie seizoenen zijn te zien op Videoland en NPO Plus en een vierde seizoen is al in de maak.

Noughts and Crosses

Wat als het niet de Europeanen, maar de Afrikanen waren die de wereld koloniseerden? Noughts and Crosses laat een wereld zien waarin dit het geval is. In een alternatieve versie van Engeland heeft een zwarte elite de politiek, het bedrijfsleven en de culturele sector in handen. Tegelijkertijd werken witte mensen vaak als schoonmaker of havenarbeider, en mogen ze alleen op bepaalde tijden op bepaalde plekken zijn. In deze serie volgen we de ontluikende liefde tussen de zwarte Sephy (Masali Baduza) en de witte Callum (Jack Rowan). In dit Romeo en Julia-verhaal laten de makers racisme en segregatie op treffende wijze zien. Dit zit hem zowel in de grote opvallende zaken, maar ook in de kleinste details. Het eerste zesdelige seizoen is te zien op BBC First.

Utopia

In tijden van corona rijzen de samenzweringstheorieën de pan uit. Is het 5G? Zitten er microchips in vaccins? Wil de regering ons muilkorven? En wat heeft Soros hier allemaal mee te maken? Daar gaat de thriller Utopia over. Een groepje stripnerds ontdekt dat een obscuur stripboek de sleutel bevat tot allerlei controversiële wetenschappelijke experimenten. Een schimmige organisatie die zich hiermee bezighoudt, wil het boek dan ook dolgraag in handen krijgen en schuwt geen geweld om dit te pakken te krijgen. Utopia is cynisch, extreem gewelddadig en op een bizarre manier gefilmd. Door de soms vreemde camerahoeken en felle kleuren voelt het alsof je naar een bewegend stripboek zit te kijken. Voeg daar een verhaallijn vol pandemieën, samenzweringen en ethische vraagstukken aan toe en je hebt een pareltje. Utopia was tussen 2013 en 2014 te zien op het Britse Channel 4. Dit najaar is Amazon Prime met een Amerikaanse remake gekomen, die ook zeker het proberen waard is.

Dit waren vijf tips van mij. Veel kijkplezier alvast. Heb jij nog een goede DWARSe serietip? Laat het vooral weten!

lees ook

LVolg ons op facebook

L