DWARSe kijktip: XXY

Je hebt vast het nieuwe seizoen van La Casa de Papel al gekeken, Tiger King drie keer gezien en bent de diepe krochten van Netflix afgestruind voor een nieuwe ontdekking. In tijden van corona is er meer dan genoeg tijd om je filmlijstje af te werken en kunnen we ons voorstellen dat je op zoek bent naar iets nieuws. Deze week een DWARSe kijktip, zodat jullie het nog wat langer volhouden thuis. Vandaag de film XXY.

door Freija de Hair

XXY is een echte aanrader. Het is een film over het complexe leven van een intersekse jongere genaamd Alex (Inés Efron). Hen leeft in een geïsoleerd vissersdorp in Uruguay met hun gezin en is erg in de war over hun persoonlijkheid. Ze krijgen bezoek van vrienden uit Buenos Aires, waaronder Alvaro (Martín Piroyanski), een jongen die ongeveer even oud is als Alex. Ze bouwen een band op, waar ze beide over in de war zijn. Ook tussen de rest van de gezinsleden ontstaat er wrijving, door de verschillen in perspectief en mening.

In de film kan je op de voet volgen hoe de samenleving het leven van iemand met een intersekse ‘conditie’ vormt. Op dit moment wordt dit namelijk gezien als een aandoening waar medische zorg aan te pas moet komen, maar is dit eigenlijk wel nodig? Wanneer heeft iemand een ziekte en wat is normaal? En hoe bepalend is het hebben van een bepaald geslacht? Naast dat deze film je aan het denken zet, en mooie subtiele symboliek bevat, is het een mooie filmhuisfilm die esthetisch fijn is om naar te kijken. Zeker een DWARSe film aanrader dus!

De film staat niet op Netflix of een andere Nederlandse streamingdienst. Wel kun je hem hier bekijken.

(Voor triggerwarnings zie: https://www.kijkwijzer.nl/xxy/page26-0-67681.html)

En denk je nu, goh, ik weet eigenlijk ook nog wel een film/serie/docu die ik elke DWARSer zou willen aanrader? Stuur ons een berichtje!

lees ook

LVolg ons op facebook

L