Verslag DWARS najaarscongres 2016: zondag

Op 22 en 23 oktober 2016 vond het najaarscongres van DWARS plaats. Tijdens dit congres werd een nieuw bestuur gekozen. In dit tweede deel doet Hessel Hoekstra verslag van de zondag. Het eerste deel is hier te vinden.

De nacht was kort, of dat nou door de alcohol, de gammele bedden of een verstopte lichtknop kwam. Ondanks dat het een interessante dag was, wist niet iedereen even goed wakker te blijven. Dat zal ook wel te maken hebben met de comfortabele stoelen. Na de benoeming van een nieuw dagpresidium (Mariska Kortie, Sonja Broersma en Jesper Gringhuis), mochten alle kandidaten voor het bestuur zich voorstellen. Ook waren er kandidaten voor de raad van advies en het hoofdredacteurschap van OverDWARS.

Van tevoren waren de volgende kandidaten bekend: Lisanne van ’t Riet (Raad van Advies), Lynn van Calmthout (hoofdredacteur OverDWARS), Iris Nibbering (Internationaal secretaris), Bas van Weegberg (Politiek secretaris), Fabian van Hal (Organisatie en leden), Etienne Goudriaan (Campagne en communicatie), Tessel Wijne (Scholing en activiteiten), Emile van Krieken (Penningmeester), Mark Louwrier (Secretaris) en Noortje Blokhuis (Voorzitter).

De kandidaatstellingen leidden tot brandende vragen uit de zaal. Zo zijn we erachter gekomen dat Emile een opruimrobot voor de bestuurskamer gaat programmeren, Fabians dag heeft meer dan 24 uur, en Mark  zal een verwarde oud-secretaris altijd welkom heten op het pand. Tevens zijn we erachter gekomen dat Bas ‘Jesse Junior’ van Weegberg van witte overhemden houdt en in een Brabants plaatsje is opgegroeid. Maar verder gebeurde er weinig onverwachts.

De grote verrassing kwam pas toen bleek dat er een tweede kandidaat voor voorzitter was. Sjoerd van der Steen had zich buiten ieders weten om gekandideerd en dat leverde heftige discussies op. Nadat het congres op afraden van de kanidatencommissie toch besloot dat Sjoerd toch kon meedingen, mochten de kandidaatvoorzitters allebei vragen van het congres beantwoorden. Hierbij werden vooral vraagtekens gezet bij Sjoerds impulsieve beslissing.

Voorzitterskandidaten Sjoerd en Noortje

Voorzitterskandidaten Sjoerd en Noortje in debat

Nadat het congres gestemd had en de stemtelcommissie iets te doen had, was het tijd voor de lunch en workshops. Er werd een beetje geïmproviseerd, maar beide workshops (gemeentepolitiek en campagnevoeren) waren zeer interessant. Zelf was ik aanwezig bij de workshop over gemeentepolitiek, gegeven door Max Tollenaar, Raadslid in Roermond, en Paul Smeulders, wethouder in Helmond. Hierbij werd vooral gesproken over het verschil tussen politiek in grote en kleine gemeentes en hoe je jezelf als jongere met politieke ambities goed kan profileren. Dit is vooral heel interessant voor leden die graag de gemeenteraad in willen.

Na de workshops mocht de stemtelcommissie de uitslagen van de verkiezingen bekendmaken. Er werden de nodige blanco stemmen uitgebracht en één persoon wilde zelfs dat Donald Drumpf in het bestuur terechtkwam. Uiteindelijk werd Noortje met een overweldigende meerderheid tot nieuwe voorzitter gekozen. Twee personen waren het hier niet mee eens en vonden dat voormalig secretaris Arie Poels voorzitter moest worden – waar ze uiteraard gelijk in hadden.

Tussen alle uitslagen door kwamen er nog twee sprekers van de FYEG (Federation of Young European Greens). Het is een onderwerp waar veel leden wel van hebben gehoord, maar weinig echte kennis van hebben. Het tweetal sprak over projecten die liepen en vanuit de zaal was er veel enthousiasme te merken. Ik voorspel dat de FYEG binnenkort een grote delegatie actieve Nederlandse leden zal krijgen.

Maar de verkiezingen waren nog niet voorbij, want twee van de kersverse bestuursleden hadden zich gekandideerd voor de functie van vicevoorzitter. Het ging tussen Bas en Etienne, en daar moest over gestemd worden. Nadat de stemcommissie helemaal uitgeteld was, werd duidelijk dat Bas de nieuwe vicevoorzitter zou worden.

De kandidaten voor vicevoorzitter in debat

De kandidaten voor vicevoorzitter in debat

Wat is een DWARS-congres zonder een visiestuk? Ik weet het ook niet. De commissie rechtsstaat en justitie was dit keer aan de beurt en presenteerde een stuk over familierecht. Het was een interessant stuk met bijzondere punten. Het recht om een eigen achternaam te kiezen, vrienden die juridisch gezien broers en zussen zijn, en het verschil tussen juridische en biologische ouders kwamen langs. Op niet elke vraag wist de commissie antwoord te geven. Wat doen we bijvoorbeeld met polyamorie? Ik heb er vertrouwen in dat de commissie daar nog wel een mooi antwoord voor kan bedenken.

Nu was de beurt aan Frits Lintmeijer, Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Lintmeijer is ook verantwoordelijk voor het politiek programma van de partij. Hij complimenteerde ons met ons eigen politiek programma. Toch bleek ook dit keer dat er de nodige verschillen waren. Vooral het eigen risico gaf een hoop discussie. Vervolgens kwam partijvoorzitter Marjolein Meijer vertellen over de campagne en hoe DWARS en GroenLinks zich tot elkaar verhouden. De toon was realistisch en kritisch, maar ook zeer positief.

Na de sprekers kwam het onderdeel waarin zowel serieuze als ludieke onderdelen werden behandeld: de moties. DWARS Limburg probeerde wederom haar bestaanrecht te bewijzen. Gezien het aantal moties dat zij erdoorheen wist te jagen, was dat dit keer aardig gelukt. Binnenkort organiseert DWARS namelijk een excursie naar het Mijnmuseum in Heerlen. Ook zal er tijdens het zomerkamp geen Multivlaai meer ingekocht worden. Daarnaast zijn er trainingstrajecten gestart voor leden die graag in de gemeenteraad of provinciale staten willen.

Het congres was bijna voorbij en het volgende punt was een prachtig afscheid van het oude bestuur. Lyle vertelde over hoe hij het ervaren had om met deze groep samen te werken. Hij voorspelde wat er van zijn oude bestuur in 2040 geworden zal zijn. Zo zitten er in dit bestuur een talkshowhost, een nieuwe partijvoorzitter en een Nobelprijswinnaar. Als we de verhalen mogen geloven, dan hebben deze acht mensen een prachtige toekomst voor de boeg.

Het congres kan niet afgesloten worden zonder benoeming van de Snotneus van het Congres. Ditmaal was dat Luuk Voncken uit Den Haag. Geen enkele spreker kon iets zeggen zonder dat Luuk er een kritische vraag over stelde. Na alle bedankjes aan iedereen die het congres mogelijk gemaakt had, was het echt voorbij.

Luuk Voncken werd Snotneus van het Congres.

Luuk Voncken werd Snotneus van het Congres

Aan de lengte van dit verslag kun je wel zien dat het twee volle dagen waren. Maar het waren wel twee volle fantastische dagen. Ik heb genoten van het najaarscongres. Er mist alleen één ding; geen enkel oud bestuurslid heeft om een hoofdelijke stemming gevraagd. Dat valt me een beetje tegen.

Alle foto’s zijn afkomstig van DWARS, GroenLinkse Jongeren.

lees ook

LVolg ons op facebook

L