Verslag DWARS najaarscongres 2016: zaterdag

Het publiek op het congres

Op 22 en 23 oktober 2016 vond het najaarscongres van DWARS plaats. Tijdens dit congres werd een nieuw bestuur gekozen. Hessel Hoekstra doet verslag van alle spannende, langdradige en gezellige gebeurtenissen. In dit eerste deel wordt de zaterdag behandeld. Het tweede deel volgt later.

Het is weer oktober, en dat kan maar één ding betekenen: najaarscongres! Uit alle hoeken van het land reisden DWARSers af naar Breda, want daar ging het gebeuren. De gebruikelijke gammele houten stoelen waren vervangen voor heuse bioscoopstoelen. Een rij vormen was wel wat lastig dankzij deze opzet. Daarom werd er gebruikgemaakt van een microfoon in de vorm van een grote dobbelsteen. Dit zorgde regelmatig voor levensgevaarlijke situaties wanneer de microfoon van de ene naar de andere spreker gegooid werd.

De werpmicrofoon in handen van Max Tollenaar

De werpmicrofoon in handen van Max Tollenaar

Het dagpresidium en de stemtelcommissie werden voor de eerste dag benoemd. Het presidium bestond uit Funs Elbersen, Emma Cuperus en Axel Boomgaars. Tanika Scherbinski, Therre van Blerck, Anouk Levert en Sümeyye van Schie mochten het gehele weekend de stemmen gaan tellen. Bredanaar en DWARS-legende Selçuk Akinci mocht ons welkom heten.

Voor de laatste keer mocht het bestuur hun verantwoording afleggen. Wat hebben ze het afgelopen jaar gedaan, wat ging er goed, en wat ging er minder goed. Veel nieuws kwam er niet naar voren, want dat stond allemaal in de congresreader (“Waarvan ik in mijn naïviteit aanneem dat jullie hem hebben gelezen”, aldus een bestuurslid). Ook mochten OverDWARS, de Raad van Advies en de Kascommissie vertellen dat alles goed ging. Gelukkig kreeg iedereen voldoende kritische vragen van het congres.

Vlak voor de lunch kregen we een zeer interessant college van Tom Louwerse. Hij is docent politicologie in Leiden, houdt zich bezig met stemgedrag en maakt de Peilingwijzer. Louwerse vertelde boeiend over welke factoren nou eigenlijk stemgedrag en peilingen beïnvloeden.

Tijdens de lunch werd er commissiemarkt gehouden. Alle commissies konden laten zien wat zij de leden te bieden hadden. Zo kon je bij Internationaal doen alsof je Jean-Claude Juncker bent. En de Actiecommissie stuntte met actie!

Het middagprogramma begon met wijzingsvoorstellen voor het huishoudelijk reglement en een amendement voor het politiek programma. Sjors van Broekhuizen, aftredend hoofdredacteur van OverDWARS, wilde namelijk graag dat de mogelijkheid tot adverteren uit het reglement werd geschrapt. Met slechts één stem te weinig werd het voorstel verworpen.

Na een enthousiast praatje van Milieudefensie en een voor de scholingscommissie mooi uitgevallen begroting, was het tijd voor Alexander Pechtold. Na een korte speech kon de zaal met hem in gesprek gaan over uiteenlopende onderwerpen. Van het eigen risico en AZC’s tot linkse samenwerking en de naam van zijn kat. Na een uur werd duidelijk dat D66 en DWARS een flinke meningsverschillen hebben, maar dat dat juist mooie dialogen opleverde.

Voordat we allemaal aan een voedzame maaltijd mochten beginnen, werden er nog twee prijzen uitgereikt. Dit waren de afdelingenprijs en de prijs voor meest DWARSe politicus van 2016. Voor de afdelingenprijs waren er vier nominaties: Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Leiden-Haaglanden en Groningen. Hoewel enkele leden van Leiden-Haaglanden ervan overtuigd waren dat zij zouden winnen, ging de prijs naar het regenboogpad van Groningen.

De Groningers namen hun afdelingenprijs in ontvangst voor hun regenboogpad.

De Groningers namen de afdelingenprijs in ontvangst voor hun regenboogpad.

De prijs voor de meest DWARSe politicus ging naar Jos Heijmans, de burgemeester van Weert. Afgelopen voorjaar bood Heijmans onderdak aan een Syrische familie die uitgezet zou worden. Tegen de wet ingaan, opkomen voor je idealen, daarvoor moet je ook flink DWARS zijn. Daarmee verdiende Heijmans deze prijs zeker.

Na het diner was er gelegenheid om naar het hostel te gaan voordat het congresfeest kon beginnen. Oudere leden beloofden dat het weer een ouderwets gezellig congresfeest zou worden. Volgens mij is dat aardig gelukt in Cafe Boulevard in het centrum van Breda.

Alle foto’s zijn afkomstig uit het album van DWARS, GroenLinkse Jongeren.

lees ook

LVolg ons op facebook

L