Congres 101: lees goed waterstaat

De waterweek is bijna voorbij, en meteen heeft DWARS een congres voor de boeg. Voor sommigen zal dit hun eerste congres zijn. Anderen hebben hun wortels inmiddels heel goed in DWARS gevestigd. Toch wil ik iedereen wat thematische overlevingstips voor komend weekend meegeven:

  • Dit congres vindt plaats in Breda, Noord-Brabant. Als je onderweg bent naar het zuiden, en de grote rivieren oversteekt, dan weet je oever het nog ongeveer is.
  • Drink voldoende. Dit is heel erg belangrijk. Vooral wanneer het er droge inhoud behandeld wordt. Tijdens het vorige congres ging het goed mis toen de penningmeester zijn verantwoording moest afleggen. Tijdens dit voorval moesten vier congresgangers, de gehele stemtelcommissie, twee bestuursleden, de dagvoorzitter, drie willekeurige voorbijgangers en een verdwaalde JD’er naar de EHBO omdat ze tekenen van uitdroging gingen vertonen.
  • Lees heel goed waterstaat. Je zult veel teksten te zien krijgen. Dagkrant, congresreader, verantwoordingen, visiestukken. Het zijn flinke lappen tekst, soms droge stof. Maar als je goed leest waterstaat, dan kun je zonder problemen de hele discussie natrekken.
  • Heb je spreektijd? Doe af en toe wat water bij de wijn. Anders kun je een tsunami aan vragen verwachten. Stel je een vraag? Houd het dan wel kort, niemand zit op een spraakwaterval te wachten. Zeker niet als het kant noch wal raakt. Maak daarom af en toe plas op de plaats, om niet van de regen in de drup te raken. Zonde als je al strandt voordat je je vraag hebt gesteld.
  • Congressen zijn verslavend, dat staat als paal boven water. Het is altijd even vennen, maar als je er eentje hebt bijgewoond, dan krijg je de smaak te pakken. Dan wil je altijd meer. Dat is zeeker.
  • Iedereen zit natuurlijk te watertanden om Alexander Pechtold het vuur aan de schenen te leggen. Laat hem nattigheid voelen! Als sprankelende D66-voorman moet hij niet het gevoel krijgen dat hij de schaapjes op het droge heeft.
  • Mocht je tijdens het congres onder grote druk staan, dan is het een verijste dat je je hoofd koel houdt.
  • Het feest is het hoogtepunt. Zorg dat je voldoende drinkt. Dat helpt het ijs te breken. Dan duurt het nooit lang voordat je iemand kust.
  • Zondagochtend, de ochtend na het feest, is het altijd zwaar. Je moet dan vooral tijdens het ontbijt geen zoet en zout tegelijk eten of drinken, want dan word je pas echt brak.
  • Congressen zijn erg leuk, alleen heb je ook geen zeeën van tijd. Soms gaat het wel heel vlot en met een flinke vaart. Voor voor je het weet is het voorbij. Geniet er daarom extra van.

Ik hoop van harte dat jullie wat aan deze tips hebben. Ik wens iedereen heel veel plezier komend weekend!

lees ook

LVolg ons op facebook

L