Europa – Een serieus onderwerp waar geen grappen over te maken zijn

Politiek is een uiterst serieuze zaak en daar hoor je geen grappen over te maken. Op verschillende punten gaat het gewoon niet goed. Kijk bijvoorbeeld naar de economische situatie. Landen als Griekenland doen het niet goed. Als een vaderfiguur moet de EU de lidstaten financieel gezond houden. “Europa?” roept het kindje Griekenland, wachtend op zakgeld.

Ook vluchtelingen vormen een groot probleem. In het zuiden en oosten van Europa probeert men met man en macht de vluchtelingenstroom tegen te houden. Dat gaat lastig. Waar je een bepaalde route afsluit, opent zich ergens anders vanzelf weer een nieuwe. Ook de methoden worden steeds creatiever. Laatst probeerde er eentje in Oost-Europa rijdend op een stier de Roemeense grens over te steken. Het dier werkte niet echt mee, en de vluchteling riep, vlak voor hij opgepakt werd: “Bul, ga rije!” De agenten boekten weer een arrestatie.

Onderhand wordt de terreurdreiging alleen maar hoger en hoger. Mensen worden bang en inlichtingendiensten werken niet echt mee. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie doet wat kan, maar ze lijken terug te grijpen naar oude gebruiken en zetten de boel Opstelten.

Problemen in de EU leidden ertoe dat het Verenigd Koninkrijk besloot om zelf de stekker eruit te trekken en EUthanasie te plegen. De impact van dit koude afscheid, een Brrrexit, valt nog te bezien. Wel is duidelijk dat de verdeeldheid groot is en dat de verhoudingen Schots en scheef zijn. Ook is het duidelijk dat deze uitkomst kant noch wal raakt, en mensen die snel via Calais of Hoek van Holland denken te reizen zullen tussen wal en schip terecht komen. Ook neemt xenofobie het land steeds meer over. Wat een England.

Ook in andere landen beginnen anti-Europasentimenten op te spelen. “Langzaam wordt men wakker,” zei een rechts-populistische politicus uit Oost-Europa laatst: “Jullie zijn Slowaak!” Eenzelfde trend ziet men in Scandinavië. “Jullie moeten heel veel inspanning verrichten om EU nog te redden,” zei een Eurosceptische politicus uit die regio tegen zijn pro-Europese medepolitici. “Succes ermee. Zweedse.”

Toch is er ook hoop. Onlangs koos Rome haar eerste vrouwelijke burgemeester, Virginia Raggi. De Italiaanse politiek wordt al jarenlang gedomineerd door corrupte mannen en deze dame wil daar een einde aan maken. De heren van de gevestigde orde vinden corruptie een Italiaanse traditie en zijn het er niet mee eens. Volgens hen is het een kwestie van Genitaliën.

Raggi

Virginia Raggi

Deze ontwikkelingen zijn opmerkelijk te noemen. Even Opmerkelijk als een dubbelganger van de Duitse Bondskanselier. Laten we de komende tijd uiterst serieus proberen om alle problemen op te lossen, en er vooral geen grappen over maken.

Sommige statements zijn mede mogelijk gemaakt door de leden van de Facebookgroep De Nieuwe Van Dale.

lees ook

LVolg ons op facebook

L