Waar komt mijn kraanwater vandaan?

Kraanwater?

In Nederland is het kraanwater zuiverder dan sommig mineraalwater. Maar waar komt ons kraanwater eigenlijk vandaan? En wie gaat erover? OverDWARS tekende het uit.

Er gaan tien waterbedrijven over ons kraanwater. Deze bedrijven kunnen niet worden geprivatiseerd, omdat ze vallen onder de Waterleidingwet, die de kwaliteit van ons kraanwater moet beschermen. De waterbedrijven hebben ieder een waterwingebied tot hun beschikking, dat een formaat ter grootte van Amsterdam kan hebben, of half Nederland beslaat (zoals Vitens).

Bron van mijn kraanwater

Niet al het kraanwater is afkomstig uit het territorium van de waterwinmaatschappijen. Den Haag tapt uit de omgeving van Dordrecht, en de Groningers drinken Drents water.

Een deel van het kraanwater in Nederland wordt gemaakt van oppervlaktewater. Zo tapt de regio Amsterdam een derde van het water uit de Loenderveense Plas, en een groot deel van Noord-Holland (PWN) drinkt uit het IJsselmeer. Ten zuiden van Rotterdam gebruiken ze water uit de Maas en de Haringvliet, in Den Haag schenkt men Afgedamde Maas, en Groningers slurpen geregeld uit de Drentsche Aa.

Daarnaast wordt een deel het west-Nederlandse drinkwater opgepompt uit de duinen: dit gebeurt in Zeeland en in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Maar verreweg het grootste deel van het kraanwater bestaat uit grondwater. Dat wordt vaak gewonnen in waterwingebieden, die beschermd worden tegen vervuiling. Deze gebieden worden dan ook vaak natuurgebieden, en zijn (vooral in het Groene Hart, Brabant en Drenthe) toegankelijk voor wandelaars. Afhankelijk van de locatie wordt grondwater in (zand)bassins gereinigd, of in de duinen, of (zoals in Limburg) mechanisch.

Waar het ook vandaan komt, het Nederlands kraanwater is in vrijwel alle gevallen ‘schoner‘ dan gebotteld mineraalwater. Dat wordt minder sterk gereinigd, en heeft mede daardoor een meer uitgesproken smaak dat kraanwater. Wel is het zo dat verschillen in de waterverwerking van de verscheidene waterbedrijven invloed hebben op de smaak van het kraanwater. Het kan dus voorkomen dat het water dat bij jou thuis uit de kraan komt, anders smaakt dan dat bij je ouders. Gelukkig is het allebei in elk geval veilig om te drinken.

lees ook

LVolg ons op facebook

L