Hoe noem je een vegetariër die geen vegetariër genoemd wil worden?

Vegetariër

Het valt niet mee om vegetariër, veganist of flexitariër te zijn. Behalve dat je op moet letten dat je geen vlees of dierlijke producten eet, hangt er ook nog eens zo’n enorm label aan je. Daarnaast zijn deze termen ontzettend lastig uit te leggen aan anderen die niet bekend zijn met de term. Tijd om een paar nieuwe termen, en labeltjes, te introduceren.

Als je helemaal geen vlees of dierlijke producten eet, kun je dat met de huidige termen nog wel uit leggen. Flexitariërs hebben het wellicht het lastigste. Je neemt er genoegen mee niet elke dag vlees te eten, maar je eet het nog wel eens. Mensen kijken raar op wanneer je op een biefstuk kauwt, terwijl je de dag ervoor nog een vegaburger hebt weggewerkt. Hoe leg je uit dat je een grotendeels vegetarisch dieet volgt, maar af en toe nog een stukje vlees eet? Of hoe leg je uit dat je een grotendeels carnivoor dieet volgt, maar af en toe vegetarisch eet?

Gelegenheidsvleeseter of gelegenheidsvegetariër zijn wat mij betreft perfecte benamingen voor onze flexitarische medemens. Afhankelijk van hoe je eet, kun je de term zelf toepassen. Als je tussen alle sojaburgers en wokblokjes door af en toe een stukje kip of lapje spek eet, dan kun je jezelf het beste een gelegenheidsvleeseter noemen. En mocht je nou tussen alle spareribs, biefstukken en kippenbouten een gaatje in je maag vinden voor een stukje tofoe, dan is gelegenheidsvegetariër beter.

Vegetariërs en veganisten hebben het qua labels makkelijker. Deze termen zijn over het algemeen bekender bij het grote publiek. Toch vind je op internet allemaal lijstjes met ergernissen van vegetariërs en veganisten. Standaard in deze lijst zijn vragen of je dan ook geen kip, kaas of vis eet. Tijd om daar ook wat mee te doen.

“Misschien is het beter om te focussen op wat je wel eet. Ben jij dan een herbivoor of een carnivoor?”

Termen als vegetariër of veganist hebben vaak een negatieve bijklank. Er wordt te vaak gefocust op wat je niet eet. Je eet geen vlees, geen kaas, geen dierlijke producten. In plaats daarvan, kun je het ook positiever benaderen door een term te verzinnen die zich focust op wat je juist wel eet. Je eet wel fruit, groente en plantaardige producten. Je bent een planteneter.

Herbivoor is dan wel de makkelijkste term. Deze term wordt gebruikt om dieren te omschrijven die (uitsluitend) plantaardig voedsel eten. Toch roept deze term bepaalde associaties met koeien en geiten op. Als je dit wil voorkomen, dan kun je een meer wetenschappelijke term gebruiken en jezelf een fytofaag noemen (phyto en phagos zijn oud-Griekse woorden die afgeleid zijn van respectievelijk plant en voeden).

Je kunt het ook omdraaien. In de wereld is het eten van vlees en dierlijke producten blijkbaar zo erg de norm geworden dat er een speciale term is bedacht voor iemand die zich niet aan die norm houdt. Misschien is het tijd om wat termen te verzinnen voor mensen die juist wel vlees eten?

Carnivoor is wederom de meest voor de hand liggende term, maar ook dit roept associaties op met dieren. Een tijger of een wolf, dat is een carnivoor. Om die associatie te vermijden, kun je misschien het wetenschappelijker klinkende zoöfaag (wederom afgeleid Oud-griekse termen) gebruiken. Maar zelfs de meest hardnekkige vleeseters eten ook plantaardig voedsel. Ben je dan meer een omnivoor, of een olafaag (ola is Grieks voor alles)?

Nu heb ik wat termen aangedragen die je wellicht kunt gebruiken. Maar niet elk dieet is hetzelfde. Niet elke vegetariër, veganist of flexitariër eet dezelfde dingen wel of niet. Je hebt fruitariërs, pescotariërs, ovo-vegetariërs, flexiveganisten en noem naar op.  Er zijn zoveel diëten en voedingspatronen, op niet elke valt een labeltje te plakken. Zelf merk ik het ook. Is de vegetarische optie in een restaurant een lekkere geitenkaassalade met champignons? Daar pas ik voor. Dan ga ik toch maar voor een veganistische optie. Eet waar je je zelf goed bij voelt, en trek je niets aan van de labels die mensen op je proberen te plakken.

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel.

lees ook

LVolg ons op facebook

L