DWARSe Delicatessen: Sjors kookt Paars

Risotto

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Dit keer speelt Sjors van Broekhuizen voor Jamie Oliver. Hij laat ons meeproeven van zijn lekkerste DWARSe gerecht: Paars.

Hoofdgerecht voor 3-4 personen
‘Paars’ klinkt misschien niet groen of links, maar dat is ook niet waar dit gerecht zijn naam aan dankt. Het dankt zijn naam aan zijn kleur: het is een vegetarische risotto met rode kool. Paars dus! En Paars heeft echt de hoogste indrukwekkend/moeite-ratio van alle gerechten ter wereld. Let op: je hebt maar 1 pan nodig, je hoeft bijna niks te snijden en iedereen die ik dit voorschotel wil meteen het recept hebben. Bovendien is het vegetarisch én gezond, dus doe er je voordeel mee!

Wat heb je nodig?
1 ruime hapjespan
300 gram risottorijst
1 blokje groentebouillon
¼ fles rode wijn (liefst zoet/kruidig)
2 uien
4 teentjes knoflook
800 gram rode kool uit pot
1 klein potje zure room
1 bakje hazelnoten
1 zakje Parmezaanse kaas (of lekkere Nederlandse oude kaas)
Peper en zout
Olijfolie

En dan?
Snij de uien en de knoflook. Verwarm een flinke scheut olijfolie in de hapjespan.

Kook ondertussen 750 ml water voor de bouillon.

Gooi de uien en de knoflook in de hapjespan en laat 2-3 minuten op middelhoog vuur staan. Schep af en toe om.

Doe dan er de risotto bij. Schep om totdat alle rijstkorrels bedekt zijn met olijfolie.

Giet er wat bouillon en wijn bij, totdat alles net onder water staat. Laat het geheel zonder deksel zachtjes koken en roer af en toe. Wanneer er weinig vocht in de pan zit, giet je er weer wat bouillon en wijn bij. Doe dit totdat de bouillon en wijn op zijn. Blijf scheppen om ervoor te zorgen dat het niet aankoekt op de bodem van de pan.

Als al het vocht is opgenomen, schep je de rode kool erdoorheen. Laat het geheel 2 minuutjes opwarmen. Roer dan ook de zure room erdoorheen.

Proef even en breng het zo nodig op smaak met peper en zout. Als de smaak goed en alles warm is kan het opgeschept worden. Strooi op het bord een klein handje hazelnoten over de risotto. Strooi er wat kaas over en voilà: een heerlijk bord Paars!

lees ook

LVolg ons op facebook

L