Dwarse Delicatessen: Drie ideeën voor een DWARSe paasbrunch

Paasrecepten

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Vandaag blikt Suzanne Kraaij vooruit op Pasen. Ze geeft ons drie simpele ideeën voor een luxe doch DWARSe paasbrunch.

Voor velen hoort bij Pasen als vanzelfsprekend een nieuwe status op Facebook – inclusief foto’s – over de zelfgemaakte weldadige, haast majestueuze paasbrunch, waarin de gekookte eieren een pertinente plek veroveren – want wat is Pasen zonder eieren? Nou, Pasen zonder eieren is een probleem voor ieder die niet van gekookte eieren houdt. Daarom ditmaal in Dwarse Delicatessen niet alleen trucs om je brunch wat meer DWARS-proof te maken, maar ook nieuwe manieren om eieren te implementeren in je paasbrunch – met bijvoorbeeld een heerlijke smoothie bowl ernaast.

Bananenpannenkoeken (recept voor één stuk)
Alles wat je moet doen is een banaan met een vork heel, echt heel goed prakken (want menskracht gaat boven machines jongens), er vervolgens twee eitjes doorheen roeren en het mengsel in een pan bakken. Kan het makkelijker? Bovendien zitten er, als je hebt opgelet, alleen eieren (een goede vleesvervanger) en bananen (veel mineralen en vezels) in het recept – eigenlijk zijn deze pannenkoeken dus gewoon een supergezonde toevoeging aan je paasdieet van chocolade-eitjes.

Wentelteefjes (recept voor twee stuks)
In België noemen ze wentelteefjes ‘gewonnen brood’. Je maakt het namelijk met oud brood dat je anders weg zou gooien, maar voor zover mijn DWARSe les van vandaag over het weggooien van eten. Wat je moet doen is twee eieren klutsen met wat melk en kaneel, maar pas op dat je er niet te veel melk in doet (het mengsel moet overwegend geel zijn). Vervolgens doop je het brood in het mengsel tot deze helemaal doorweekt is en bak je het in een pan. Serveer met kaneel en poeder- of basterdsuiker.

Smoothie bowl (recept voor één grote kom)
Diepvriesproducten zijn nog meer belastend voor het milieu dan geconserveerde producten en producten die lang houdbaar zijn buiten de koelkast – zoals die Hak-potjes in de supermarkt bijvoorbeeld. Daarom is deze smoothie bowl geschikt voor een feestdag, maar probeer geen dagelijkse routine te maken van het gebruik van diepvriesproducten. Het recept: 150 g. kwark, 200 g. blauwe bessen (half pakje diepvriesfruit), één banaan. Stop alle ingrediënten in de blender en zet deze aan. Serveer eventueel met cruesli of extra kwark. Een goede optie voor als je een maaltijd wil die niet alleen gezond is, maar bovendien ook goed vult.

lees ook

LVolg ons op facebook

L