Dwarse Delicatessen: Fleurs gevulde vriend

Causa rellena

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Dit keer is Fleur Zantvoort de kok. Zij studeerde de afgelopen maanden in Peru en pikte daar een interessant gerecht op: causa rellena.

Hoofdgerecht voor 2 personen
Als er iets is waar de Peruanen trots op zijn dan is het wel hun keuken. Peru kent dan ook een rijke gastronomische traditie, gekenmerkt door invloeden van zowel de drie belangrijkste geografische regio’s (de kust, het Andersgebergte en het regenwoud) als de grote hoeveelheid voornamelijk Chinese immigranten. De afgelopen maanden heb ik in Lima, gastronomisch gezien ‘het Parijs van Latijns-Amerika’, het Peruaanse eten van dichtbij mee mogen maken, en ook ik ben overtuigd.

Vegetarische gerechten zijn zeldzaam in de Peruviaanse keuken. Terwijl aan de kust voornamelijk vis wordt gegeten, eet men in de Andes veel vlees (specialiteiten: cavia, alpaca) en in het regenwoud alles wat maar beschikbaar is (inclusief piranha, krokodil, slang en insecten). Een goede vegetarische optie is causa rellena. De traditionele causa bestaat uit een soort aardappelpuree gelaagd met avocado en tonijn, maar komt ook geheel gevuld met groenten voor. Fun fact: causa is ook Peruviaanse straattaal voor ‘vriend’. Rellena is Spaans voor ‘gevuld’.

Wat heb je nodig?
5 aardappels voor de puree
Sap van 1 limoen
1 ui
1 tomaat
1 avocado
1 chilipeper
Olijfolie
Mayonaise
Zout

En dan?
Schil de aardappels en kook ze gaar in water met een beetje zout. Verwijder de pitjes uit de chilipeper en snijd hem fijn.

Als de aardappels gekookt zijn, prak ze dan met een vork tot een puree. Voeg de chilipeper, een eetlepel olijfolie, het sap van de limoen en een theelepel zout toe aan de puree. Meng het geheel goed en zet het apart.

Snijd de tomaat en avocado in dunne plakjes, en bestrooi ze met een beetje zout.

Snijd de ui in kleine blokjes en meng deze met de mayonaise.

De volgende stap is het in elkaar zetten van de causa. Dit kan in een kleine vorm, bijvoorbeeld een tupperwarebakje, of in een taartvorm of schaal.In het eerste geval kan de causa op een bord worden gestort (de elegantere versie), in het laatste geval kan je hem een paar uur in de koelkast zetten en daarna in stukjes snijden (de makkelijkere versie).

Vet de vorm in, en begin met een laagje aardappelpuree (ongeveer 2cm) gevolgd door een laag ui met mayonaise, dan de avocado, de tomaat, en als laatste nog een laagje aardappelpuree.

Buen provecho; eet smakelijk!

lees ook

LVolg ons op facebook

L