Seizoensgroente in de picture: savooiekool

Wanneer je door een gemiddelde supermarkt loopt, kom je vaak een oneindig groente-aanbod tegen. Het lijkt wel of iedere groente elk moment van het jaar in het seizoen is. Denk bijvoorbeeld aan tomaten en sperziebonen in de winter, of spruitjes in de zomer. Er zit vaak alleen wel een heel verhaal achter deze groenten: ze zijn niet allemaal even milieuvriendelijk. Zo komen zomergroenten in de winter vaak uit verre landen of uit de kas. Eten naar het seizoen is daarom een goede keuze, maar niet altijd even makkelijk. Welke groenten zijn er in welk seizoen, en wat kun je met deze groenten? Om het iets makkelijker te maken zal ik elk seizoen een paar (vergeten) groenten uitlichten. Deze keer in de picture: de savooiekool.

Door Lieselot Vroom

Wie aan kolen denkt, denkt al snel aan rode en witte kool, spitskool of Chinese kool. De savooiekool is daarentegen ook een hele mooie, lekkere en veelzijdige kool. De kool ziet eruit zoals je een klassieke kool zou kunnen indenken, met donkergroene bobbelige bladeren en iets losser dan een witte kool. Omdat de kool goed tegen vorst kan, is hij de hele winter in Nederland verkrijgbaar. En ook in de zomer komt hij vaak nog uit eigen land. Eenmaal aangeschaft, is de kool wel minder lang houdbaar dan andere kolen. Zorg dat je hem binnen één of twee weken opeet, anders worden de bladeren slap en minder lekker.

Een savooiekool kun je op dezelfde manier gebruiken als de kool die je gewend bent. Haal voor je hem bereidt de minder mooie buitenste bladeren eraf. Snij hem daarna in vieren, en haal een deel van de kern weg. De kern is namelijk vaak taai en niet zo lekker. Hierna kun je hem koken, roerbakken of stoven. Denk bijvoorbeeld aan in de stamppot, curry of wokschotel. Wat de savooiekool daarnaast onderscheidt van andere kolen, is dat hij erg geschikt is om te vullen.

Voor gevulde savooiekool zijn de variaties eindeloos. De basis start bij het pocheren van de kool. Kook de hele bladeren 2 tot 5 minuten om ze soepel te maken. Vul ze daarna met een schepje van je favoriete vulling. Denk bijvoorbeeld aan geroerbakte (vega)gehakt, feta kaas, (vega)kipstukjes of verkruimelde tofu met andere seizoensgroenten zoals wortel, pastinaak of prei. Vouw de bladeren in kleine pakketjes en leg deze in een ovenschaal. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180 °C voor 20 minuten. Serveer bijvoorbeeld met rijst en een knoflooksausje.

lees ook

LVolg ons op facebook

L