Handboekje Duurzamer Leven

Door de Commissie Energie, Duurzaamheid & Mobiliteit

Het is een bekende frustratie: je wilt ‘iets goeds doen voor het klimaat’, zoals minder dierlijke producten eten, duurzame kleding kopen of minder energie verbruiken. Maar waar te beginnen in het oerwoud van informatie en reclames? Duurzame alternatieven zijn vaak wat kleinschaliger en daardoor soms moeilijk te ontdekken, en het kan lastig zijn echte duurzame initiatieven en mogelijkheden te onderscheiden van bedrijven die zich duurzaam voordoen.

Daarom heeft de commissie Energie, Duurzaamheid en Mobiliteit een handboekje ‘duurzamer leven’ gemaakt, waarin je per onderwerp concrete tips kunt vinden om duurzamer te koken, te wonen, te reizen of waar je dan ook maar mee aan de slag wilt. Zo heb je alle informatie op één plek en hoef je geen eindeloze zoektocht op het internet te ondernemen. Dit boekje is hier te vinden. De komende tijd zullen we als voorproefje steeds een onderwerpje uitlichten zodat je alvast wat inspiratie op kunt doen. Omdat de tijd van vakanties boeken voor de zomer er alweer aan komt, is dat deze keer duurzamer reizen.

Wie aan duurzamer reizen denkt, denkt al snel aan de trein. En terecht: door in plaats van het vliegtuig, de trein te pakken van Amsterdam naar Madrid stoot je geen 669 kg, maar 44 kg broeikasgassen uit! Helaas is de trein meestal nog steeds duurder dan het vliegtuig, maar de verschillen hoeven niet zo groot te zijn.

Een optie om voor relatief weinig geld heel Europa te doorkruisen met de trein, is een Interrail pas. Met zo’n pas kun je binnen een bepaalde periode een aantal reisdagen ‘besteden’, en tussendoor bijvoorbeeld een paar dagen in een stad doorbrengen. Tot je 27e ook nog met jongerenkorting!

Als je de trein alleen pakt om op je vakantiebestemming te komen en niet om door Europa te crossen, kan vroeg boeken of reizen op een minder populair tijdstip ook uitkomst bieden om minder te betalen voor je ticket.

Een ander verschil met het vliegtuig, is dat een treinreis in veel gevallen wat langer duurt. Lang in de trein zitten is misschien even wennen, maar uiteindelijk kan het juist ook een hele leuke manier van reizen zijn waarbij je veel meer ziet en meemaakt onderweg en het land van bestemming beter leert kennen. Mocht je het toch jammer vinden om een extra dag van je vakantie te besteden aan een treinreis, dan kun je ook overwegen een nachttrein te nemen. Vanuit Nederland vertrekken steeds meer nachttreinen naar onder andere Wenen, Praag en Venetië.

Nog duurzamer dan groener reizen, is natuurlijk minder reizen. Dat klinkt misschien als een slecht alternatief, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Er zijn genoeg mooie plekken in eigen land waar je eigenlijk nog nooit geweest bent. Bijvoorbeeld nationaal park De Hoge Veluwe, een prachtig natuurgebied waar je naast het landschap, ook een groot aantal bijzondere kunstwerken kunt bewonderen in het Kröller-Müller museum. Of de Waddeneilanden, met uniek landschap, lange stranden en ook jaarlijks heel wat festivals, zoals het bekende Oerol festival op Terschelling, of Into the Great Wide Open op Vlieland.

Al met al zijn er genoeg duurzamere alternatieven beschikbaar voor een vliegreisje naar Zuid-Spanje, waarbij je vaak misschien wel meer het gevoel hebt echt op reis te zijn.

Het boekje is dus hier te lezen!

lees ook

LVolg ons op facebook

L