Dwarse Delicatessen: Lisa’s winters en gewetensvol supervoedsel

Couscous

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Dit keer speelt Lisa Havinga voor chef. Zij laat ons meeproeven van haar meest winterse DWARSe gerecht: Gewetensvol Supervoedsel.

Hoofdgerecht voor 4 personen
De afgelopen jaren werkten alle trendy superfoodlovers bergen quinoa naarbinnen. Daardoor zijn lokale markten, voornamelijk in Zuid-Amerika, totaal overhoop gehaald. Vele stammen voedden zich al eeuwen met dit eiwittenbommetje, maar dat is hen nu een stuk lastiger gemaakt. De prijs is verdubbeld door de enorme vraag vanuit het hippe Westen en er is niet genoeg vruchtbare grond over om aan deze vraag te voldoen.

Daarom moeten de schuldbewusten onder ons terug naar een ‘oude’ bekende; de voor het klimaat veel vriendelijkere couscous. Even leken deze gele bolletjes van het culinaire podium te verdwijnen door het gedrang van hippere alternatieven en dat wil ik, als groot fan, graag tegengaan. Bij dezen een zeer vegetarisch en winters gerecht: Winters en gewetensvol supervoedsel

Wat heb je nodig?
Couscous voor vier personen (je weet zelf het beste hoeveel iedereen eet)
250 g cherrytomaten (of andere tomaten mét smaak)
300 g verse spinazie
Een flinke handvol licht geroosterde walnoten, in stukjes gebroken
3 rode uien
2 el balsamicoazijn
1 el basterdsuiker (liefst de bruine)
1 groentebouillonblokje
1 tl kaneel
Olijfolie, peper en zout

En dan?
Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius. Snijd twee rode uien in grove parten en leg ze in een ovenschaal. Gooi alle tomaatjes erbij, voeg vervolgens de suiker, azijn en kaneel toe. Meng het en stop de schaal in de oven, voor 15 tot 20 minuten. Het is klaar als de meerderheid van de tomaatjes gepoft zijn en het vocht stroperig is geworden.

Snipper de derde ui, fruit deze in een wokpan in een klein laagje olie en voeg de spinazie in porties toe. Zet het vuur uit wanneer alle spinazie in de pan zit en geslonken is.

Kook de couscous volgens de verpakking en kook het bouillonblokje mee. Roer goed door.
Husseltijd! Meng de tomaatjes en de uien, het vocht, de spinazie en de walnoten door de couscous. Zorg dat het stroperige vocht zich goed verspreid.

Geniet met een gerust hart van gezond en klimaatvriendelijk voedsel.

lees ook

LVolg ons op facebook

L