Dwarse Delicatessen: Lynnzensoep

Linzensoep

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Nu is het de beurt aan Lynn van Calmthout. Ze schotelt ons een soep voor met een voor haar vertrouwde naam: Lynnzensoep.

Voorgerecht
Wat niet weet, wat niet deert. Dat is wat mijn moeder gedacht moet hebben toen een bevriende hardcorevegetariër na het diner kwam vragen wat het geheime ingrediënt van deze heerlijke linzensoep was. Want het is een fantastische vegetarische soep, die alleen maar lekkerder wordt van een blokje kippenbouillon. Oeps.

Deze soep is één van mijn favoriete gerechten, perfect voor de principiële (DWARSe) student. Want het is goedkoop; bijna alle ingrediënten heb je al in huis, of zijn in totaal voor maximaal twee euro bij de Turkse groenteboer te krijgen. Het is een makkelijk gerecht; je hoeft eigenlijk alleen maar te kunnen roeren. Het is snel te maken; je bent binnen een kwartiertje klaar. En het is vegetarisch of zelfs veganistisch, behalve als je de geheime kippenbouillontruc toepast.

Een perfecte soep als voorgerecht voor in je eentje én voor grote groepen. Eet smakelijk!

Wat heb je nodig per persoon?
75 g gedroogde rode linzen
1/4 liter water
Een half bouillonblokje
Scheutje ketjap
Geperst klein teentje knoflook
Schijfje citroen / limoen
Wat koriander / selderij
Versgemalen peper

Vul een pan met linzen, water, het bouillonblokje, het scheutje ketjap en de knoflook. Laat dit op middelhoog vuur aan de kook komen, en roer af en toe.

Let op: als je het te snel verwarmt, krijg je soms een troebel laagje schuim op de soep. Dat is helemaal niet erg en prima eetbaar, maar ziet er niet zo aantrekkelijk uit. Bij verlagen van de temperatuur kun je het makkelijk weer laten oplossen.

Het geheel moet ongeveer een kwartier koken, tot bijna alle linzen kapotgekookt zijn. Roer met een vork de laatste hele exemplaren nog kapot. Controleer of je tevreden bent over de dikte, en voeg anders water toe.

Serveer de soep met een schijfje citroen of limoen (afhankelijk van wat je hebt), en strooi er een beetje fijngeknipte koriander overheen – of selderij, voor de korianderhaters. Nog wat versgemalen peper toevoegen, en lekker opeten!

lees ook

LVolg ons op facebook

L