Rechts: politieke stroming of linkse samenzwering?

Donald Trump als spreker op de Conservative Political Action Conference 2013 in National Harbor, Maryland.

Vraag een rechtse politicus naar klimaatverandering en hij zal beweren dat het een broodjeaapverhaal is. Vraag hem naar seksisme en hij zal beweren dat vrouwen zich niet aan moeten stellen. En vraag hem naar armoede en hij zal beweren dat het wel meevalt en dat de markt het wel oplost. Linkse partijen zouden deze zaken allemaal verzonnen hebben om het volk bang te maken en in toom te houden.

Maar niet alleen de burger zou bang gemaakt worden met linkse samenzweringen. Een groep politicologiestudenten aan de Universiteit van Amsterdam heeft namelijk een schokkende ontdekking gedaan. Mogelijk zou deze ontdekking het huidige politieke landschap compleet om kunnen gooien. Tijdens een groepsopdracht over de geschiedenis van verschillende politieke stromingen vonden de studenten bewijzen dat de rechtse stromingen helemaal niet zouden bestaan.

In plaats daarvan zouden deze stromingen bedacht zijn door linkse partijen. Die mogelijkheid ontdekten ze toen ze in een archief een verslag van een partijbijeenkomst van de SDAP, de voorganger van de PvdA, vonden. Dit zou gedaan zijn om de burgers bang te maken. Zo roept de PVV al jarenlang dat de islam gevaarlijk is en dat Nederland uit de Europese Unie moet stappen. De VVD pleit al sinds de zogenaamde oprichting voor privatisering van overheidsinstellingen.

Toen de studenten de ontdekking deden, trokken ze meteen aan de bel. Momenteel is een topteam van politieke wetenschappers de bewijsstukken aan het onderzoeken. Volgens Hans Dijkman, hoogleraar politieke geschiedenis, is dit een unieke vondst. “Het onderzoek zit natuurlijk nog in een verkennende fase, maar de voortekenen zien er gunstig uit. Als we de bewijzen vinden die we aan de hand hiervan hopen te vinden, dan kunnen we met vrij grote zekerheid zeggen dat rechtse politiek inderdaad een verzinsel van linkse partijen is.”

Verschillende rechtse politici reageren geschokt op de eerste berichten hierover. Zodra het nieuws bekend werd, stuurde PVV-leider Geert Wilders gelijk een Twitterbericht de wereld in: “Linkse politiek heeft jarenlang gedaan alsof rechtse partijen bestaan en zo de Nederlandse burger voorgelogen. Walgelijk!” Thierry Baudet van het Forum voor Democratie is eerder bezorgd: “Als dit waar is, dan bewijst dat waartoe het partijkartel in staat kan zijn.” Tot nu toe is nog geen enkele linkse politicus bereikbaar geweest voor commentaar.

lees ook

LVolg ons op facebook

L