Het recht op een goed product

Garantie

We moeten af van de wegwerpmaatschappij! Verspilling van grondstoffen en energie is nog steeds van deze tijd. Een verbeterde garantiewet gericht op duurzaam gebruik zou een groot verschil kunnen maken. Een verhoging naar 5 jaar garantie op een product is meer dan redelijk.

door de Commissie Energie & Grondstoffen van DWARS

Tegenwoordig wordt een groot deel van ons afval gerecycled. Hierdoor komen we dichter bij een circulaire economie. Er kunnen echter nog een paar flinke stappen gezet worden. Zo verbranden we nu een deel van ons afval om “duurzame” energie op te wekken en gooien we spullen onnodig weg. We zetten hele apparaten al bij een klein defect aan de straat, omdat een reparatie te veel moeite kost of duurder is dan de aanschaf van een nieuw product. Dit is een probleem dat momenteel vooral groot is bij elektronica. Wereldwijd word jaarlijks 42 miljoen ton aan elektronische producten weggegooid. Dit staat gelijk aan het gewicht van 7 keer de piramide van Gizeh. Wat hier nu echt zonde aan is? Hierin zit 315 ton aan goud, het gewicht van 60 olifanten. Dit laat zien dat we nog ver weg zijn van een duurzame economie. Zo wordt in Nederland maar 40% van de elektronica opnieuw gebruikt.

“Maar 40% van elektronica NL hergebruikt”

De oplossing van ons afvalprobleem bestaat al: Garantie. De huidige wetgeving is echter alleen gericht op bescherming van de consument en niet gericht op duurzaamheid. Bovendien zijn de rechten van de consument bepaald niet duidelijk.

De Europese regelgeving stelt dat de minimale garantietijd twee jaar is en volgens Nederlandse wetgeving heeft de consument recht op een goed product. Maar wat is dan een goed product? Hoe lang iets mee moet gaan hangt af van product, merk en prijs. Een soort prijs-kwaliteitsgarantie dus. Goedkope spullen mogen eerder stuk. En hoe zit het met het merk van een product? Betekent dit dat een Apple langer meegaat dan een Samsung? Wanneer een merk een slechte reputatie krijgt, gaat de wettelijke garantie dan mee omlaag? Niemand die daarvoor een dure rechtszaak riskeert. Duidelijkheid blijft dus ver te zoeken.

Wat we nodig hebben is een duurzame economie, geen vage regelgeving. In een duurzame economie is geen plek voor goedkope producten die de volgende dag weggegooid mogen worden. Een verlenging van de garantieperiode naar vijf jaar is een grote stap naar het einde van onze wegwerpmaatschappij. Dan moeten bedrijven wel degelijke producten maken, of zorgen dat ze eenvoudig gerepareerd kunnen worden.

“5 jaar garantie vermindert verspilling”

Als bijvoorbeeld de accu van een telefoon het eerder begeeft dan de telefoon zelf, kan de producent zorgen dat deze eenvoudig te vervangen is. Hierdoor wordt het product niet in zijn geheel weggegooid. Om een product snel te kunnen repareren, zullen bedrijven zorgen dat ze het snel uit elkaar kunnen halen. Ontzettend handig als je onderdelen wilt recyclen! Op deze manier kan een garantieperiode van vijf jaar de verspilling van grondstoffen verminderen.

Een langere garantietermijn is geen nieuw idee. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen en IJsland hebben al een garantie van 5 of 6 jaar. Het is tijd dat Nederland ook zijn verantwoordelijkheid accepteert op weg naar een circulaire economie.

lees ook

LVolg ons op facebook

L