Pokémon GO is een symptoom dat we liever niet zien

Drie telefoons met Pokémon GO op het scherm.

Stop! Voordat je dat denkt, ik ben geen Pokémonhater. De honderden uren die ik Yellow, Gold en Pearl speelde getuigen daarvan. Om maar niet te spreken van alle Pokémonkaarten en video’s die ik heb. Ik houd van Pokémon! Moge dat duidelijk zijn.

Ik zou ook dolgraag Pokémon GO spelen, lekker een schaamteloze veelheid aan Pokéballs over de aarde werpen. Alles om de beste te worden, like no one ever was. Eén ding weerhoudt mij daarvan: mijn telefoon trekt het niet. Te oud. En dat is verontrustend. Gun me de volgende alinea’s om te vertellen waarom.

Wereldwijd is de app al meer dan 100 miljoen keer gedownload. In mijn omgeving (vrolijke twintigers) zijn de mensen die het niet spelen op één hand te tellen. En dan tel ik mezelf mee. De conclusie: iedereen heeft een nieuwere telefoon dan ik.

Dat is erg. Telefoons kosten nogal wat om te produceren. Ze bevatten metalen – uit conflictgebieden en gewonnen onder erbarmelijke omstandigheden – die niet gerecycled kunnen worden. Met alle problemen van dien, voor het milieu én de arbeiders.

“Pokémon Go waarschuwt ons”

Het is verstandig om zo lang mogelijk met een telefoon te doen. Pokémon GO laat zien dat we daarin nog genoeg te winnen hebben. Het waarschuwt ons: 90% van de mensen heeft te snel een nieuwe telefoon genomen.

Wanneer is een telefoon dan ‘te nieuw’? Laten we naar de getallen kijken. Mijn telefoon viert eind dit jaar zijn vierde verjaardag. En ik hoop er nog lang mee te doen. Mijn vorige telefoon hield het zeven jaar vol. Een beetje googelen leert dat zeven jaar ook wel zo’n beetje de maximale levensduur is van die dingen. De gemiddelde levensduur is vijf jaar. En gemiddeld nemen gebruikers een nieuwe na twee jaar.

De app-store geeft aan dat de telefoon niet nieuw genoeg is voor Pokémon GO.

De app-store geeft aan dat de telefoon niet nieuw genoeg is voor Pokémon GO.

Dat iedereen na twee jaar al het toestel vervangt betekent dat fabrikanten meer dan drie keer zoveel telefoons moeten produceren ten opzichte van een wereld waarin iedereen na zeven jaar pas een nieuw model aanschaft. Vorig jaar hebben we met zijn allen anderhalf miljard smartphones gekocht. Dat had 1.000.000.000 telefoons met schadelijke conflictmetalen minder kunnen zijn.

Overweeg je een nieuw mobieltje? Dan is de procedure simpel. Stel jezelf de vraag: Is mijn telefoon kapot? En zo ja, kan de winkel hem repareren? Neem alleen een nieuwe telefoon als het antwoord op die laatste vraag ‘nee’ is. En kijk dan of je ergens een tweedehandsje vandaan kunt halen.

Kortom, ik ben absoluut niet tegen Pokémon GO. Speel je het? Blijf daar vooral zo lang mogelijk mee doorgaan. En al helemaal met dezelfde telefoon.


Handig: bekijk de tips van Milieu Centraal om je smartphone zo lang mogelijk in leven te houden.

lees ook

LVolg ons op facebook

L