Op de afdeling: Brabant – gezelligheid met een zachte g

In deze editie van onze rubriek Op de Afdeling is de zuidelijkste afdeling van DWARS aan de beurt: Brabant. De afdeling wordt sinds november vorig jaar geleid door Jade van der Linden (voorzitter), Thomas Sluijk (secretaris) en Tim van de Meulengraaf (penningmeester). Hessel Hoekstra reisde af naar een thema-avond over linkse samenwerking in Eindhoven, waar hij met Jade en Tim sprak.

Naar eigen zeggen is Brabant niet alleen de zuidelijkste, maar ook de gezelligste (met zachte g) afdeling. Op de vraag wanneer en door wie de afdeling is opgericht, werd ik doorverwezen naar het lustrumboek. Daaruit blijkt dat Dwayne Heuvelmans, Carmen Wijnen en Babette Jongen de afdeling in 2012 opgericht hebben. Sindsdien is de afdeling altijd al een stabiele factor binnen DWARS geweest.

De afdeling organiseert regelmatig interessante activiteiten, waarbij sterke inhoudelijke activiteiten gecombineerd worden met gezelligheid. Een hoogtepunt van het afgelopen jaar was het bezoek aan het asielzoekerscentrum in Gilze-Rijen. De activiteit was goed voor een nominatie van de afdelingenprijs tijdens het landelijke DWARS-congres. De eerstvolgende activiteit staat gepland voor 3 maart; dan gaat DWARS Brabant op excursie, geleid door boswachter en GroenLinkser Frans Kapteijns.

DWARS Brabant is zeer betrokken bij de lokale politiek. Er is veel contact en  samenwerking tussen DWARS en GroenLinks, zowel in de provincie als bij verschillende gemeenten. Zo zitten verschillende Brabantse DWARSers in het bestuur van GroenLinks-afdelingen. Momenteel is de zuidelijke afdeling vooral druk bezig om mee te helpen met de verkiezingscampagne. In verschillende steden gaan DWARSers huis aan huis, worden er flyers uitgedeeld en wordt er gestoepkrijt. Ook heeft de afdeling besloten om Paul Smeulders, kandidaat-Kamerlid uit Helmond, als afdeling te steunen tijdens de campagne.

DWARS Brabant tijdens hun bezoek in het AZC in Gilze-Rijen

Politieke lokale thema’s die heel erg voor DWARS Brabant spelen zijn landbouw en bio-industrie. Intensieve veeteelt vindt hier op grote schaal plaats in de vorm van megastallen en als het aan DWARS ligt, mag alles wel een stuk duurzamer worden. In de studentensteden spelen thema’s die voor elke student relevant zijn; financiering, onderwijs en huisvesting. Maar eigenlijk verdient elk thema wel aandacht.

Samenwerking met andere organisaties is hen ook niet vreemd. Op de avond dat ik ze sprak, was er een activiteit over linkse samenwerking. Samen met twee andere linkse PJO’s hebben ze zitten nadenken over waar de overeenkomsten tussen partijen zitten in plaats van verschillen. Voor verschillen is er ook genoeg ruimte. Zo vinden er regelmatig regionale debatten plaats, waarbij DWARS er toch wel vaak in slaagt om deze debatten te winnen.

Het grootste probleem waar Brabant tegen aanloopt is toch wel de grootte van de afdeling. Leden wonen ver van elkaar vandaan en reistijden kunnen lang zijn. De afdeling kent maarliefst vier grote steden, Tilburg, Eindhoven, ‘s Hertogenbosch en Breda, en de focus ligt vooral hierop. Daardoor is het soms lastig om ook aandacht te besteden aan kleinere gemeentes, zowel als het gaat om politieke kwesties als om het bereiken van leden. Dit is zeker iets waar DWARS Brabant in de toekomst aan wil gaan werken.

Ook blijkt het feit dat Limburg onderdeel van de afdeling is, blijkt soms lastig. De meeste leden uit Limburg wonen in Maastricht. Zelfs vanaf Eindhoven is dat nog steeds erg ver reizen. Volgens Tim wil de afdeling zeker nog eens een activiteit in Limburg organiseren.

Op de vraag welk cijfer de afdeling van hen mag krijgen, waren Tim en Jade het snel eens. “Een 11, jonguh!” En wat er nu op de planning staat voor de afdeling? Carnaval vieren op z’n DWARS!

lees ook

LVolg ons op facebook

L