Op de afdeling Rotterdam-Rijnmond is iedereen welkom

Afdeling Rotterdam-Rijnmond bij de nacht van de vluchteling

Op een maandagavond bel ik aan bij een gezellig hoekhuis in Rotterdam. DWARS Rotterdam-Rijnmond heeft me uitgenodigd bij een van hen thuis mee te eten, en biedt me zo een kijkje in het reilen en zeilen van de afdeling. Zo doen ze het eigenlijk altijd hier rond de Maasmonding: vergaderingen en activiteiten zijn gewoon bij leden thuis, en iedereen is overal welkom.

Wat kunnen jullie me vertellen over de geschiedenis van de afdeling Rotterdam-Rijnmond?
Afdelingsvoorzitter Jasmijn Verbeek: Ik denk dat de afdeling al best wel lang bestaat , maar het activiteitsniveau wisselde door de jaren heel erg. Nu zijn we al best lang heel constant een actieve en hechte afdeling.

Hannah: Er zijn in geschiedenis van DWARS Rotterdam-Rijnmond een aantal doorstarten geweest, waarvan we weten dat vier à vijf jaar geleden de recentste plaatsvond. Wat gek eigenlijk, dat we niets weten over het ontstaan van onze afdeling; is dat nergens opgeschreven?

Jasmijn: Helaas. Er is sowieso erg weinig documentatie van voor mijn bestuurstijd, dat proberen we nu ook beter te doen, zodat latere DWARSers dit soort dingen wel weten.

Waarin verschillen jullie van andere afdelingen?
Jasmijn: Ik denk dat wij een grappige organisatiestructuur hebben, in de zin dat we altijd alle plannen en acties met alle actieve leden organiseren. Iedereen is betrokken, het bestuur betekent bij DWARS Rotterdam-Rijnmond niet zoveel op het gebied van besluitvorming. Je moet als voorzitter dan ook wel goed opletten, zodat het overleg op de rails blijft.

Hannah: Dat gaat aardig, we kijken aan het begin van het jaar gezamenlijk wat we willen doen, om zo wat overzicht te hebben.

Jasmijn: Je wordt lid van DWARS om de wereld te veranderen, en dan wil je ook echt wat kunnen doen: niet alleen naar een activiteit komen, maar juist helpen nadenken over wat er belangrijk is.

Hannah: Door onze structuur kun je al je ideeën inbrengen, en hoef je voor de uitvoering ervan alleen een paar medestanders te vinden. Ik ben zelf nu al een jaar actief, en bij bijna iedere vergadering en activiteit aanwezig geweest.

“Je wordt lid van DWARS om de wereld te veranderen, dan wil je ook echt wat kunnen doen”

Jasmijn: We hebben op dit moment zo’n dertig actieve leden, maar het rouleert een beetje; er is een kern van 15 man die frequent aanwezig is. Ik ben zelf nu drie jaar actief, en op dit moment bestuursvoorzitter. Als bestuurslid houd ik me vooral bezig met organisatorische dingetjes; nabellen, externen aanspreken, veel nieuwe leden contacteren. In Zeeland – waar ik vandaan kom – had ik ook wel wat met DWARS gewild, maar ja, daar is geen afdeling.

Hannah: Ja, dat herken ik wel. Ik had ook best iets in Limburg willen doen, maar daar ontbrak een afdeling.

Lex van Woerkom: Ik ben hier nu twee jaar actief, en wel al wat langer lid. Elke vergadering ben ik van de partij.

Jasmijn: DWARS Rotterdam-Rijnmond is al jaren ondervertegenwoordigd in het landelijke bestuur. Misschien is Rotterdam gewoon te leuk om weg te gaan! We (red. de aanwezige leden) denken er zelf ook niet over om de overstap naar landelijk te maken.

Lex: Ik zie mezelf niet nu iets organisatorisch gaan doen.

Jasmijn: Het ontbreekt zeker niet aan talent; we zouden een Rotterdamse kandidaat volledig steunen, maar die is er nu niet. Het is alweer best wel lang geleden dat iemand zich kandideerde van onze afdeling. We hebben als bestuur heus wel wat mensen op het oog, maar we vinden niet dat het aan ons is om ze naar voren te schuiven, dat moeten ze zelf doen.

Wat voor activiteiten organiseert Rotterdam-Rijnmond?
Jasmijn: We houden van informatieve en vernieuwende rondleidingen, bijvoorbeeld over vuilnis en circulaire economie. Daar koppelen we dan vaak acties aan, om onze opgedane kennis in praktijk te brengen. Ook organiseren we filmavonden met discussies, dat kan gelukkig mooi bij een van onze leden thuis die een ruime kamer heeft. Daarnaast proberen we op dit moment een debat te organiseren; in november houdt Rotterdam een referendum over een nieuwe woonvisie waar minder sociale huur door ontstaat. Daar willen we als DWARS een sociaal geluid tegen laten horen en campagne voeren.

Lex: We maken ook soms filmpjes over onze acties, zodat meer mensen van ons en onze boodschap horen. Laatst hebben we een filmpje gemaakt waarin we de inwoners van Rotterdam opriepen hun afval beter te scheiden.

Hannah: We hebben ook wel eens workshops over duurzaam koken, die vind ik misschien wel het leukst. En een recente discussie over bijzonder onderwijs inclusief documentaire was ook heel interessant.

Lex: Ja! We bereikten toen op den duur concensus over het bijzonder onderwijs, en gingen daarna lekker verder met de volgende onderwerpen bediscussiëren.

Jasmijn: Ik vond onze kroegentocht geweldig! Toen hebben we heel leuke dingen van Rotterdam gezien, zoals shishacafés, speciaalbiercafés en gaybars – echt heel tof.

Tegen welke problemen loopt de afdeling Rotterdam-Rijnmond op?
Hannah en Jasmijn zijn het hier laaiend eens: De groep is soms zo divers dat het moelijk is iedereen goed te bedienen – alle interesses combineren is lastig. En doordat íedereen betrokken is, ben je naast een vereniging ook een soort vriendengroep. Je wilt natuurlijk niet gesloten zijn naar buitenstaanders, daar moeten we wel op letten.

Lex: Dat hebben alle verenigingen altijd, denk ik.

Hannah: Mensen voelen zich wel meteen welkom bij ons, laatst zei iemand die er voor het eerst was dat er helemaal geen drempel is: een mooi compliment.

Jasmijn: Het was daarnaast in het begin lastig om daadkrachtig te zijn, maar nu we een echt bestuur hebben werkt het wel. Ik ben dan ook heel trots op wat er nu allemaal wordt bereikt. Zo zie je echt een groei in energie – bijvoorbeeld omtrent de Nacht van de Vluchteling, en bij het filmpje van Lex – dat is kicken!

Rotterdam-Rijnmond

Hoe zijn jullie betrokken bij lokale politiek?
Jasmijn: Op dit moment is er een heel rechts beleid in Rotterdam, met partijen als D66, Leefbaar Rotterdam (dat de lokale PVV-stemmers opvangt), en CDA. Dat is op veel plekken heel erg jammer, want de stad heeft een hoop te bieden dat je zo kapot maakt. Recentelijk waren er onder andere weer bezuinigingen op cultuur.

Lex: En dan wel geld vrijmaken voor iets stompzinnigs als zo’n trap bij het station. Gek eigenlijk dat rechtse groeperingen vaak tegengestelde namen kiezen aan hun ideeën, zoals Leefbaar, Partij voor de Vrijheid, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, Democratische Volksrepubliek Korea…

Jasmijn: Bezuinigen op armoede moet niet kunnen. Eén van onze bestuursleden zit wekelijks bij de vergadering van GroenLinks Rotterdam om mee denken. Ze worstelen in het huidige politieke landschap, maar proberen altijd vooruitgang te boeken waar het kan.

Hannah: Door die worsteling zijn de overwinningen die we boeken ook extra fijn. Zo heeft GroenLinks bijgedragen aan het AZC – al viel dat tegen. In een samenwerking met andere partijen lukt het vaak wel om onze idealen (deels) te realiseren.

Hoe beoordelen jullie DWARS Rotterdam-Rijnmond?
Jasmijn: Ik geef onze afdeling een 9, want we kunnen nog steeds groeien.

Lex: Ja, een 9. Er is altijd nog ruimte voor verbetering.

Hannah: Eigenlijk een 6+… Nee, inderdaad een 9! Anders is het net of we al klaar zijn, of er niks meer te doen is, en het kan altijd beter.

lees ook

LVolg ons op facebook

L