Op de afdeling: een avond in Utrecht

DWARS Utrecht

Deze week in Op de afdeling: de Domstad. Want ja, naast die Dom en het GroenLinkspand heeft Utrecht ook een hele leuke DWARS-afdeling!

Het bestuur van deze leuke afdeling bestaat uit Anne, de voorzitter, Bas, penningmeesteres, en mijzelf, Meia, secretaris. We hebben officieel 294 leden, onze borrels zijn aanzienlijk kleinschaliger dan dat (maar daarmee niet minder gezellig).

We organiseren activiteiten met DWARS Utrecht, maar wat extra leuk is in Utrecht is dat we veel samenwerken met andere lokale PJO’s. Dit gebeurt meestal via de PolitiekFabriek Utrecht (PFU), het samenwerkingsverband van Utrechtse PJO’s.

“De PFU heeft als hoofddoel om zo veel mogelijk Utrechtse jongeren te betrekken bij politiek.”

Maar de whatsappgroep met daarin de besturen van de PJO’s is ook een goed platform om anderen te vragen of ze interesse hebben in een bepaalde activiteit. Zo hadden we vorige week woensdag een activiteit met en bij de lokale afdeling van de JS (Jonge Socialisten, van de PvdA) over het prostitutiebeleid in Utrecht.

Het is namelijk zo dat er momenteel een tippelzone is in een gebied in Utrecht dat op de schop gaat: de gemeente plant er gigantisch veel woningen te bouwen, en wil (dus) af van de tippelzone. Naar aanleiding hiervan hadden we Bubbles (@sekswerker), actief bij PROUD, de belangenvereniging van sekswerkers, uitgenodigd om het met ons te hebben over wat zij vindt van het beleid, en welke problematiek er speelt in Utrecht en hoe wij zouden kunnen helpen.

Sekswerker Bubbles

Sekswerker Bubbles, foto van haar blog.

Bubbles vertelde hoe het prostitutiebeleid in Utrecht in elkaar zit en hoe dat zich verhoudt tot bijvoorbeeld het (gedoog)beleid in Antwerpen, waar ze momenteel werkt. Ze vertelde ons ook hoe belangrijk het is dat er een gereguleerde tippelzone blijft in Utrecht: als de huidige verdwijnt zoeken de mensen die er nu kunnen staan een andere plek, of ze gaan het internet op, waardoor ze uit het zicht van politie en hulpverleners raken.

Later schoof nog een JS’er (en PvdA’er) aan die bij de gemeente werkt en ons wist te vertellen dat het gebied waar de tippelzone nu ligt volgende dag besproken zou worden. Iets te kort dag dus om nog actie te voeren, maar wel precies op tijd om GroenLinks Utrecht er nog even op te wijzen dat wij het heel belangrijk vinden dat als deze tippelzone dicht gaat, en wel een nieuwe komt. Ook hebben een aantal leden van de JS – wij konden allemaal niet – de volgende dag de vergadering bijgewoond.

Maar natuurlijk was er ook tijd voor een drankje achteraf. En aan spanning en sensatie ook geen gebrek: onze voorziter Anne verliet het pand in een grote rode PvdA-jas, tot grote vreugde van de aanwezige JS’ers, want haar jas was in de fik gevlogen nadat ze hem neer had gelegd op een kachel, die waarschijnlijk minstens twee keer haar leeftijd was. Helaas hadden we geen ‘deze viezigheid mag wel weg’-stickers om over het logo te plakken.

Ook heulen met de vijand kan bij DWARS Utrecht. Kom eens langs!

lees ook

LVolg ons op facebook

L