Jonge vrouwen, praat alsjeblieft niet over seks!

Deze week verscheen de documentaire Mijn Seks Is Stuk. Hierin probeert Lize Korpershoek erachter te komen waarom ze geen zin meer heeft in seks, ondanks dat ze in een liefdevolle relatie zit. Afgelopen dinsdag kwam ze erover vertellen bij De Wereld Draait Door. Hier was ze in gesprek met presentator Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Adriaan van Dis. Marte Vroom vond wat van en schreef een open brief aan Adriaan van Dis (en ook een beetje aan Matthijs van Nieuwkerk)

door Marte Vroom

Beste meneer Van Dis, beste Adriaan,

Via deze open brief wil ik u graag laten weten wat ik van uw optreden vond bij De Wereld Draait Door. Menigeen heeft er al wat over geschreven en ik dacht: ‘Ach, wellicht doet mijn mening als jonge vrouw er niet toe, maar laat ik toch een poging wagen’. Ik loop het risico dat u het impulsief van mij vindt dat ik zo op internet mijn mening verkondig – stelt u eens voor dat mijn kinderen dit later gaan lezen. Tja.

Afgelopen week was Lize Korpershoek, beter bekend als de vriendin van BNNVARA-presentator Tim Hofman, te gast bij De Wereld Draait Door. Ze heeft namelijk een documentaire gemaakt over haar seks. Die stuk is. Eigenlijk was ik blij verrast uw mening te horen. Het is hard nodig dat het geluid van de boomers gehoord worden. Het is toch van de zotte dat jonge vrouwen tegenwoordig hun perspectief met betrekking tot seks kenbaar maken? Jonge vrouwen weten helemaal niet wat ze willen; ze zijn impulsief en kunnen de gevolgen van dingen als het bespreekbaar maken van seks niet overzien. Bijzonder naïef van jonge, onbezonnen Lize om een filmpje over seks op YouTube te plaatsen. Stelt u eens voor dat haar kinderen later geconfronteerd worden met een moeder die zich op het internet kwetsbaar durft op te stellen. Stelt. U. Eens. Voor.

Waarom zou je het onderzoeken van je zin naar seks willen delen met de wereld? U vroeg het, geheel terecht natuurlijk, aan Lize. Ik heb zelf geen flauw benul. Taboes doorbreken misschien? Ervoor zorgen dat dit onderwerp bespreekbaar wordt? De wereld laten weten dat er verschillende perspectieven op seks bestaan? Maar dat moeten we natuurlijk ab-so-luut niet willen. Geen denken aan.

Ja, meneer Van Dis (of mag ik u Adriaan noemen?), ik vond de documentaire ook wat ongemakkelijk. En ik heb het ook te doen met Lize. Arme Lize. Lize weet natuurlijk niet dat je met je partner (of je friends with benefits of je onenightstand – o, oeps, dat mag niet natuurlijk!) andere dingen kan dan dat ‘geprop en gedoe’. Lize heeft inderdaad een oude meneer nodig die naar haar roept hoe je op andere manieren intiem kan zijn.

Bijzonder zorgelijk natuurlijk dat Lize nu er misschien wel voor heeft gezorgd dat haar kinderen straks getreiterd worden omdat hun moeder een filmpje over haar seks op YouTube heeft geplaatst. Maar ja, let’s be real, net zoals een heleboel andere mensen ben ik natuurlijk helemaal niet geïnteresseerd in een vrouwenperspectief op seks. Die confrontatie met de gêne die opkomt als je kijkt naar Lize’s documentaire wil je natuurlijk als de pest vermijden.

Al met al: goed dat u Lize even ter verantwoording heeft geroepen. Het is vandaag de dag zeer noodzakelijk dat we jonge vrouwen confronteren met hun acties en ze eens even stevig aan de tand voelen.

Meneer Van Nieuwkerk, Matthijs: u wil ik ook nog even apart bedanken voor uw unieke standpunt met betrekking tot dit onderwerp. Seks draait inderdaad alleen maar erom dat de vrouw een man een plezier doet. Een vrouw die geniet van seks. Bah. Ik moet er niet aan denken, hoor. Als ik seks heb doe ik dat niet voor mezelf, maar dan doe ik dat enkel en alleen om de ander een plezier te doen. Dat hoort namelijk bij het leven.

O ja, Adriaan, nog even een dingetje. Ik kan ook geen banden plakken, hoor. Neuken kan ik wel. En mag ik u een geheimpje vertellen? Eigenlijk doe ik het heel graag, dat neuken. Maar dat mag u echt niemand vertellen. Stelt u eens voor dat mensen dit op internet kunnen lezen. Straks worden mijn kinderen (want als jonge vrouw kan ik natuurlijk niet nu al weten dat ik geen kinderen wil) getreiterd worden omdat ik dit heb gedeeld op internet. O, en dan nog iets. Ik praat stiekem ook graag over seks. Over goede seks, maar ook over slechte seks. Over zin hebben in seks, maar ook over geen zin hebben in seks. Maar deelt u dit alstublieft niet op internet. Straks worden er taboes doorbroken. Dat moeten we écht niet willen.

Met een sarcastische groet,

Marte Vroom

lees ook

LVolg ons op facebook

L