Op de afdeling: Amsterdam

Al meer dan tien jaar is de afdeling Amsterdam actief in onze hoofdstad. Hessel Hoekstra sprak met Thomas Nijenhuis (voorzitter), Mark Louwrier (secretaris), Michelle Schifferstein (penningmeester) en Beatrijs (actief lid en oud-secretaris). De afdeling heeft een open karakter en slaagt erin om elke twee weken een succesvolle activiteit te organiseren. Hoe doen ze dat daar in 020?

Hoe en wanneer is DWARS Amsterdam ooit opgericht?

Mark: Ik geloof dat dat in 2005 was, maar hoe en waarom zou ik echt niet weten.

Hoe zit de afdeling Amsterdam in elkaar qua organisatie? 

Michelle: We hebben op dit moment drie bestuursleden, een kopgroep en drie commissies. De kopgroep bestaat uit actieve leden die met ons meedenken en bij onze vergaderingen aanschuiven. De commissies zijn er sinds een paar maanden. De commissies die we hebben zijn ledenwerving, activiteiten en acties & campagnes.
Mark: De commissies werken best wel goed. Ik doe activiteiten, Thomas zit bij ledenwerving en Michelle heeft acties & campagnes.
Thomas: We merken wel een afname in aanwezigheid tijdens vergaderingen met de kopgroep, maar dat is tegenwoordig wat meer gescheiden door de commissies. Juist deze commissies hebben tot meer activiteit geleid.
Michelle: Al onze activiteiten vinden op dinsdagavond plaats in Het Gespuis in Amsterdam. Het is fijn om een vaste avond te hebben waarop je dingen voor DWARS kunt doen. Dat maakt het makkelijk in je agenda, maar soms zou je wel eens iets anders willen doen op dinsdag.
Thomas: Voor mij is het heel prettig, en ook voor leden is het fijn dat ze weten dat ze op dinsdag bij DWARS terecht kunnen. Als je dat op verschillende dagen doet, dan wordt het chaotisch.
Mark: In 2018 moeten we helaas Het Gespuis uit, dus als DWARSers nog een plekje weten, dan horen we dat graag.

Ik begrijp dat het heel goed gaat met Amsterdam, maar er kan vast ook nog het nodige verbeterd worden. Wat zijn knelpunten voor de afdeling?

Beatrijs: Activiteiten organiseren we veelal op korte termijn, waardoor je moeilijker interessante mensen uit kunt nodigen die een drukke agenda hebben. Dat is iets waar we op dit moment zeker aan proberen te werken.
Thomas: Gelukkig gaan de meeste activiteiten wel goed bij ons. We waren ook niet heel actief qua persberichten, maar laatst hadden we een mediatraining van Lyle, en die leerde ons over hoe je persberichten moet maken, en dat willen we weer wat meer oppakken.
Beatrijs: Het verloop in de afdeling is ook vrij groot, hebben we gemerkt. Het is dan heel belangrijk dat je de ervaring die je hebt ook goed over kunt dragen op nieuwe leden.

Van wat voor dingen zeggen jullie: dit is typisch DWARS Amsterdam?

Beatrijs: Het is bij ons een beetje een lopende grap dat alle leden van ons politicologie studeren aan de UvA, dus als je iets anders studeert, dan zijn we eigenlijk heel blij met je.
Mark: We zijn als bestuur heel egalitair, en de afdeling is altijd heel open geweest. We hebben het idee dat het bij ons meer is dan bij alle andere afdelingen.
Michelle: Het bestuur heeft wel wat meer taken, maar staat absoluut niet boven de rest van de afdeling.
Thomas: Door de commissies is de structuur wel een klein beetje veranderd, maar het werkt nog steeds.
Beatrijs: Bij ons is het heel belangrijk dat vergaderingen open zijn. Iedereen mag aanschuiven, of je nou lid bent of niet. Beslissingen komen vanuit de vergaderingen en niet vanuit het bestuur. Het is niet altijd even efficiënt, maar dat was nooit echt een probleem. Nu hebben we meer de visie dat we echt iets willen bereiken, meer leden willen trekken en betere activiteiten willen organiseren. Daarom hebben we commissies ingesteld. Het gaat minder centraal, maar iedere commissie kan zich wel specifieker op haar eigen taken richten.

Hoe betrokken zijn jullie bij de lokale politiek?

Mark: Thomas en ik zitten om en om bij fractievergaderingen van GroenLinks Amsterdam, dus die banden zijn wel redelijk goed. We kunnen wel wat actiever zijn qua politieke bemoeienis, maar daar  is de commissie acties & campagnes mee bezig.
Thomas: Zo nu en dan proberen we ook iets met andere organisaties te doen. Laatst vroegen de Jonge Socialisten of we wat met hen wilden doen, maar dat ging helaas niet lukken. Met de Jonge Democraten en de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg zijn we nu aan het kijken of we samen iets kunnen doen.
Beatrijs: We zijn bijna elk jaar wel bij een PJO-debat van de Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen. Op de HvA hebben we tijdens de introductiemarkt met PINK bij een kraampje gestaan. Met niet-politieke organisaties is er nog niet echt veel samenwerking. We hebben destijds geprobeerd om iets met vluchtelingen te doen, maar daar waren we helaas net te laat mee.
Mark: Wat we wel doen, is het vak Politiek geven op de IMC Weekendschool in Amsterdam-Noord. Met een aantal DWARSers en JS’ers hebben we gastlessen gegeven aan basisschoolkinderen. Ik vond het enthousiasme van de kinderen tijdens dit project echt heel leuk.

Leerlingen van de IMC Weekendschool, waar DWARS Amsterdam jaarlijks gastlessen over politiek geeft

Leerlingen van de IMC Weekendschool, waar DWARS Amsterdam jaarlijks gastlessen over politiek geeft

Jullie zijn natuurlijk DWARS Amsterdam, maar jullie zijn verantwoordelijk voor heel Noord-Holland. Hoe zit het met plaatsen buiten Amsterdam?

Beatrijs: We doen wel eens een activiteit buiten Amsterdam, zoals de duinexcursie laatst, maar qua politiek is het niet heel actief in de provincie. Wel hebben we DWARS Alkmaar gehad. Daar was een groep leden actief. Zij waren geen aparte afdeling maar een werkgroep van ons. Alkmaar is geen studentenstad, dus dat waren allemaal eindexamenkandidaten en dat is na een paar maanden weer een beetje ingezakt.
We hebben het wel gehad over hoe je mensen uit de rest van de provincie bij DWARS zou kunnen betrekken, maar de meeste leden van ons zijn studenten die in Amsterdam wonen. Wel hebben we leden buiten Amsterdam, zoals Michelle die uit Castricum komt of onze vorige voorzitter die in Bergen woont. Maar Amsterdam is toch vrij makkelijk te bereiken, dus dan organiseren we de meeste dingen daar.

Wat vinden jullie de leukste, succesvolste of interessantste activiteit die DWARS Amsterdam gedaan heeft? 

Mark: Ik vond de thema-avond over politiek en religie met Eerste Kamerlid Ruard Ganzenvoort erg goed.
Michelle: Het gesprek met Anke Laterveer over seksueel geweld vond ik heel interessant.
Thomas: Het uitje naar de duinen vond ik heel leuk. We zouden eigenlijk vaker een activiteit buiten moeten doen. (“Gaan we ook doen! Lichtsafari!” roept Michelle tussendoor)
Beatrijs: Ik vond de activiteit met Femke Roosma, gemeenteraadslid in Amsterdam, wel erg leuk. Daar waren heel veel mensen, en juist als je je als afdeling in wil zetten voor lokale politiek is zoiets heel goed. We hebben er zelfs een voorzitter aan overgehouden.

De Suitsupply-actie op de Hogeschool van Amsterdam

De Suitsupply-actie op de Hogeschool van Amsterdam

Wat voor cijfer geven jullie de afdeling?

Thomas: Een 8. Ik vind dat we de laatste tijd leuke activiteiten hebben en de commissies gaan goed. Ook de ledenaantallen en ledenbinding nemen erg toe, en daar zijn we heel blij mee. Op sommige punten moeten we nog wel wat professionaliseren, qua acties naar buiten toe zouden we nog wat meer moeten doen.
Mark: Een 7,9. Er is zeker nog ruimte voor verbetering. Een 8 is dan net te mooi.
Michelle: Ik geef een 7,5. Ik vind dat we inhoudelijk interessante en gezellige activiteiten hebben. Dat is een heel goed punt, maar ik denk dat er qua persberichten nog wel het één en ander verbeterd zou kunnen worden.
Beatrijs: ik zou het ook een 7,5 geven. We doen het heel goed in vergelijking met andere afdelingen van DWARS, maar als je ons vergelijkt met de JS en de JD in Amsterdam, en met GroenLinks in Amsterdam, dan denk ik dat we nog veel groter kunnen worden. Daar kunnen we nog wel verbetering aan brengen.

lees ook

LVolg ons op facebook

L