SuitSupply Reversed in beeld en geluid

De poster van SuitSupply Reversed.

Eergisteren, op Internationale Vrouwendag, voerde DWARS actie tegen de postercampagne van SuitSupply. In Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Utrecht, Nijmegen en Groningen trokken DWARSers de straat op. Samen met Doetank PEER en Emancipator.

Hier lees je alles over de actie en geven we een overzicht van alle je de foto’s, video’s en geluidsfragmenten.

Waarom actie?
SuitSupply startte twee weken geleden een controversiële reclamecampagne. Op de posters van het kledingmerk staan schaarsgeklede vrouwen. Mannen, strak in het pak, glijden daarbij van de borsten af, of zijn anderszins suggestief afgebeeld. De posters ogen buitengewoon vrouwonvriendelijk.

Hier moest een reactie op komen. Op nu.nl verklaart onze voorzitter Lyle Muns: “Onze boodschap is niet dat SuitSupply dit niet zou mogen doen, de vrijheid van meningsuiting is een groot goed.” Over het waarom wel, zegt hij: “Maar zo’n poster met een man roept onmiddellijk de reactie op: ‘dat ziet er gek uit’. We willen hiermee gelijkwaardigheid creëren. We willen dat er in ieder geval over nagedacht wordt.”
>> Luister ook naar het radio-interview met initiatiefnemer Lauren Smits

Wat voor actie?
De actie beoogde het omkeren van het beeld dat SuitSupply neerzet. Hiervoor heeft Doetank PEER posters gemaakt (zie bovenaan artikel).

Het maken van de posters is vastgelegd en gisteravond uitgezonden bij Jan Rijdt Rond:

Vervolgens heeft DWARS de posters verspreid in zes steden. Ze zijn uitgedeeld, opgehangen in gebouwen van onderwijsinstellingen en aangeplakt. In Utrecht heeft bestuurslid Noortje Blokhuis een poster aangeboden bij een filiaal van SuitSupply. Dit is gefilmd:

Ook was Lauren Smits te gast bij RTL Z. Daar ging ze in discussie met kunstenares Judith Osborn en cabaretier Lisa Loeb over deze actie en feminisme.

Bekijk de discussie (het derde deel van de video):

N.B.: Deze video is gratis te bekijken tot en met 15 maart 2016.

Foto’s van de actie


Dit artikel is onderdeel van een themaweek (6 maart – 14 maart).
Tijdens deze week plaatst OverDWARS dagelijks een stuk rondom het thema: de vrouw.

lees ook

LVolg ons op facebook

L