Oorlogje spelen: Vijf tips voor geweld(dad)ig vermaak

Zeeslag oorlogje spelen

Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn pacifist tot in de kist. Maar ook voor pacifisten kan oorlogje spelen leuk zijn. Ter illustratie geven wij hier graag onze top 5 van plezierige oorlogsvoering waar zelfs pacifisten blij van worden.

Door Sjors en Ludo van Broekhuizen

Zeeslag met mods (gezelschapsspel)
Wie kent het niet? De blauwe opklapdoosjes, de witte en rode pinnetjes, de grijze scheepjes waaronder één scheepje met een missend vastzetpinnetje… Leuk voor twintig minuutjes gokwerk. (‘A6? BOEM!’) Maar vergis je niet, zeeslag is een spel van onbegrensde mogelijkheden.

Wat heb je nodig? Voor elke speler een groot vel ruitjespapier en stiften van verschillende kleuren. Teken een speelveld op je eigen ruitjespapier, zorg dat het bij elke speler even groot is. Teken dan nog zo’n veld. In het ene veld teken je je eigen scheepjes, het andere veld gebruik je bij het raden.

Je kunt de gewone regels van zeeslag volgen, maar veel leuker nog: je kunt zelf mods verzinnen! Bepaal zelf wat voor scheepjes je moet neerleggen, of je met eilanden te maken hebt, welke boobytraps of bonussen je moet verstoppen, of je bootjes mag toevoegen of verplaatsen zolang ze nog intact zijn, of je met twee of meer spelers speelt… Het wordt nog een heel tactisch gebeuren zo. Bovendien ontwikkel je samen met vrienden je eigen unieke spel. Dit is mariene oorlogsvoering op zijn leukst.

Kingdom rush oorlogje spelen

Kingdom Rush (videogame)
Dit is tower defense op zijn best. Je bouwt torens met tovenaars, elven of dwergen om de hordes aanvallende orks, demonen en necromancers af te stoppen. Ondertussen sta je voor vele tactische keuzes. Ga je voor kwantiteit of kwaliteit van je torens? Plaats je dure dwergen of goedkope elven? Zet je ridders neer voor de verdediging of stampt die trol ze zo plat?

Deze game trekt alles uit de kast qua gameplay, progressiecurve, grappig ogende 2D-graphics, geluidsontwerp en verslavingsfactor. Het spel is beschikbaar via Steam en een uitgeklede versie is gratis online te spelen.

Paintball oorlogje spelen

Paintballen en lasergamen (groepsactiviteit)
.
Al zou je het misschien niet van jezelf verwachten, in (bijna) iedereen schuilt stiekem een klein kind dat soldaatje wil spelen. Kijk bijvoorbeeld naar Wie is de Mol?. Daarin zit elk seizoen wel een lasergame-opdracht. En geloof het of niet, de meest suffe Frits Sissing-achtige huisvaders gaan er helemaal in op.

Het begint al als kind. Het leukste wat je dan in de zomer buiten kunt doen (na voetballen) is toch wel een waterpistolengevecht. Paintballen en lasergamen zijn daar uitvergrotingen waarbij de spanning je veel intenser bekruipt. Wellicht is de beleving zo spannend en leuk juist omdát we pacifistisch ingesteld zijn. Het wringt and we love it!

Kortgezegd, het is gewoon hartstikke tof om voor even in de huid van een ander te kruipen en je vrienden helemaal kapot te schieten om vervolgens samen weer gezellig een drankje te kunnen drinken.

Risk oorlogje spelen

Risk (gezelschapsspel)
Wat een jonkoekel van een spel! Je verspreidt je legers over je territoria, plaatst tactische aanvallen of wacht op zwakke momenten van je opponent. Risk heeft allerlei nieuwe varianten (Game of Thrones, Star Wars, versies met verkorte of langere speelduur et cetera), dus voor ieder wat wils.

Echter, wij vinden een spel Risk uit het jaar 0 met een doos die twee decennia geleden eigenlijk al uit elkaar viel het meest genieten. Je speelt het met minimaal drie spelers, maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Een potje kan klaar zijn in anderhalf uur, met meer spelers kan het gerust 5, 6, 7 uur duren. En saai is het allerminst. Je creëert een hele eigen wereldgeschiedenis met een verschuivende Balance of Power, opkomende en vallende wereldmachten, bondgenootschap en verraad. En ondertussen schroef je stiekem je topo-kennis op. Ten aanval!

Inglourious Basterds oorlogje spelen

Inglourious Basterds (film)
Once upon a time… in Nazi-occupied France… De eerste scene betovert meteen. Dat is met name te danken aan het illustere personage Hans Landa. Christoph Waltz portretteert hem magistraal en beleeft met deze rol zijn grote doorbraak in de internationale cinema. Landa is een SS-officier die Frankrijk uitkamt om op joden te jagen. De onnavolgbare charme, gecombineerd met de pure slechtheid in dit karakter maakt Inglorious Basterds al het kijken waard.

De rest van de film bevat ijzersterke bijna absurdistische personages die terloops het gruwelijkste geweld gebruiken; retespannende én hilarische dialogen; schitterende muziek; een pakkend verhaal; en Brad Pitt met een vreselijk Hillbilly-accent. Van Tarantino zijn we natuurlijk niets minder gewend. En oh ja! Niet te vergeten: Mike Myers mét snor die een wedstrijdje lijkt te doen met Michael Fassbender in Engelse bekaktheid.

Meer kunnen we er nu niet over zeggen, want ter inspiratie voor dit artikel hebben we de film opgezet en nu kunnen we niet meer stoppen met kijken. Dat zegt genoeg.

Dit artikel is deel van de OverDWARS themaserie over Oorlog en Vrede.

lees ook

LVolg ons op facebook

L