Bekentenissen van oorlogszuchtige DWARSers

Een geanonimiseerde foto van een jongen. oorlog

Binnen DWARS zijn er veel meningen. Hoewel de neuzen over het algemeen dezelfde kant op wijzen, is men over een handjevol onderwerpen tot op het bot verdeeld. Referenda bijvoorbeeld. Een ander voorbeeld is oorlog. Is DWARS nou pacifistisch of niet? Volgens het politieke programma is DWARS alleen voor geweld als er echt geen alternatief is. Maar niet iedereen is het daarover eens. Behalve keiharde pacifisten, zijn er ook DWARSers die expliciet voorstander zijn van oorlogen. Ze zijn zeldzaam, maar ze bestaan. De redactie sprak met drie leden over hun pro-oorlogsstandpunt.

“Oorlog is de oplossing tegen overbevolking”
Ons eerste lid, Laura van Zomeren, maakt zich vooral zorgen om de groeiende wereldbevolking. “We zijn inmiddels al met zeven miljard mensen en het lijkt er niet op dat dat aantal vanzelf gaat krimpen. Er is meer voedsel nodig, meer energie, en dat gaat allamaal ten koste van de aarde. Er moeten drastische maatregelen genomen worden, willen we binnen die twee graden Celsius opwarming blijven.” Laura ziet een grootschalige oorlog dan wel zitten.

“Weet je, in het verleden zijn er ook grote rampen gebeurd. Tragisch natuurlijk, maar achteraf bleek dit alleen maar beter voor de aarde. Denk je eens in hoeveel mensen er geboren waren als de pest niet uitgebroken was. Of als Dzjenghis Khan nooit zijn veroveringstochten was begonnen. Ik denk dat de tijd rijp is voor weer zo’n gebeurtenis.”

Laura weet alleen nog niet wat ze met dit standpunt binnen DWARS moet doen. “Ik heb dit ooit voorzichtig aan proberen te kaarten bij zowel de Commissie Milieu & Voedsel als Internationaal, maar daar waren ze niet heel enthousiast…”

“Laat het ze maar lekker uitvechten.”
Ons volgende lid, Bart van Gerven, kan niet meer normaal naar het nieuws kijken of een krant lezen. “Wie domineren de krantenkoppen? Wie domineren het journaal? Precies! Donald Trump en Kim Jong-Un! Constant dreigen ze met oorlog, worden ze machtiger en komt er meer spierballentaal. De spanning loopt te hoog op. Wat nou als we die twee gewoon hun gang laten gaan? Ze willen oorlog, geef ze hun zin. Dat haalt de druk van de ketel.”

We vroegen ons natuurlijk af wat zijn standpunt over de Koude Oorlog was. Daar kwam na tientallen jaren dreiging uiteindelijk geen echte oorlog. Ook Bart was hier teleurgesteld over. “Weet je, als er toen gewoon een oorlog was uitgebroken, dan waren de huidige spanningen lang niet zo hoog geweest als nu. Dan hadden we nu Hillary Clinton of Bernie Sanders als president gehad. Dan was Noord-Korea allang weer samengevoegd met Zuid-Korea. Dat kan nu niet meer, maar laten we de schade beperken en gewoon een oorlog beginnen.”

Ook Bart weet nog niet precies waar hij zijn ei kwijt kan binnen DWARS. “Internationaal wil er niets van horen. Ze zeiden dat iemand me al voor was. Helaas hebben ze de naam van diegene nooit gegeven. ”

“Straks zit mijn vader zonder werk”
Josien Ruis was het derde lid dat haar pro-oorlogsstandpunt met ons wilde delen. Haar reden voor haar opvatting rondom oorlog en vrede kwam vooral uit een persoonlijke hoek. “Meerdere mensen in mijn omgeving werken bij defensie. Mijn vader is majoor in het leger en is uitgezonden geweest naar Kunduz. Als we zo doorgaan met bezuinigen op defensie en vrede blijven propageren, zit hij straks thuis op de bank met een uitkering. Hij is pas drieënvijftig. Hij heeft nog helemaal geen pensioen opgebouwd. En omscholen op zijn leeftijd is lastig dus ik weet niet of hij ooit nog aan de bak komt.”

“En hij is niet de enige die erdoor geraakt wordt,” gaat Josien verder. “Sinds de basisbeurs is afgeschaft, bekostigen mijn ouders mijn studie. En wie gaat mijn studie dan betalen? De overheid niet meer hoor! Ik vind DWARS en GroenLinks hele leuke partijen, en ik kan me prima vinden in hun standpunten over milieu, armoedebestrijding, vluchtelingenopvang. Maar er zijn punten waar ik het drastisch mee oneens ben, en oorlog is één van die punten.”

Toen we de vraag stelden wat ze nu binnen DWARS gaat doen met haar standpunt, bleek dat ze al een tijdje bezig is. “Vorig programmacongres heb ik geprobeerd het DWARS-standpunt te amenderen, maar het amendement werd aan flarden geschoten door de programmacommissie. Vervolgens zat de stemming ook niet mee en had ik nul medestanders.”

Ondanks protesten van het bestuur heeft de redactie dit drietal bijeengebracht. Komend congres zullen zij hun krachten bundelen en proberen het DWARS-standpunt over oorlog alsnog te veranderen. Het zal ons benieuwen of het ze lukt.

Omdat de geïnterviewden liever anoniem wilden blijven, zijn de namen gefingeerd, net als hun standpunten.

Dit artikel is deel van de OverDWARS themaserie over Oorlog en Vrede.

lees ook

LVolg ons op facebook

L