Klimaatkijken: de vijf beste klimaatdocumentaires

De meeste DWARSers weten waar ze het over hebben als ze protesteren tijdens de klimaatparade of hevige discussies voeren in hun omgeving over de gevolgen van en de oplossingen voor de klimaatproblematiek. Maar de enkele DWARSers – waartoe ik mijzelf helaas moet rekenen – die iets minder overtuigd zijn van hun eigen milieu- en klimaatkennis, kunnen hun repertoire aanvullen met informatie en visies uit onderstaande documentaires. Niet alleen bruikbaar als bijspijkercursus, ook als aanvulling op de klimaattop of nuttig tijdverdrijf.

There is no tomorrow (2012)

NoTomorrowDeze documentaire is een korte; in dertig minuten praat een animatie je bij over het probleem der oprakende olie. De titel ‘There is no tomorrow‘ eert de documentaire – deze eindigt niet met goed nieuws. In plaats daarvan is de boodschap: het gaat sowieso mis, dus bereid je maar voor op een wereld waarin je een stuk minder energie kunt verbruiken. Een leuk gedachte-experiment waaruit veel creatieve oplossingen kunnen voortkomen.

Link: https://youtu.be/VOMWzjrRiBg

Disruption (2014)

DisruptionMiddels grondig onderzoek naar onder andere het politieke spel en de machthebbende industrieën zoekt deze documentaire een antwoord op de vraag waarom we zo weinig maatregelen nemen, terwijl we zoveel weten van de gevolgen van onze passiviteit inzake het klimaat. De film roept op tot actie: de gevolgen die getoond worden hebben zoveel impact dat volgens de makers vooral bald action nodig is. Hoe je dat kunt vormgeven, leer je in ‘Disruption‘.

Link: www.watchdisruption.com

Just do It (2011)

Just do it

Ga je mee naar Parijs of ben je er al om te protesteren en te demonstreren? Weten we eigenlijk nog wel hoe dat moet tegenwoordig, actie voeren? Als je dit even kwijt bent, kijk dan de documentaire ‘Just do It’. Filmmaakster Emily James volgt de harde kern van milieuactivisten tijdens hun bezigheden en laat hun drijfveren en onverwoestbare idealen zien.

Link: https://youtu.be/o0al2pUiZs8

Climate, COP21, and Paris: Behind Closed Doors (2015) 

Carbon

In deze openbare dialoog gehouden door Jennifer Allan, een veteraan in de mondiale klimaatonderhandelingen, wordt gepraat over de organisatie van de COP21 in Parijs. Er wordt uitgelegd hoe verschillende onderhandelaren communiceren en overleggen tijdens een top als deze. Je krijgt interessante insidersinformatie over mogelijke uitkomsten van de top en bijdragen van verschillende landen en belangrijke spelers.

Link: https://youtu.be/SnV9TI-qTKA

De Walkshow van The Climate Miles (2015)

Walkshow

In ‘De Walkshow‘ gaat Marjan Minnesma elke avond in gesprek met een deelnemer aan The Climate Miles. Dit kunnen studenten, professoren, bekende Nederlanders, CEO’s of andere hoge pieven zijn. Minnesma liep van 1 tot 29 november zo’n twintig kilometer per dag, bezocht tussendoor interessante initiatieven en liet inspirerende mensen met haar meelopen.

Link: https://youtu.be/6L2oeAzw2Oo?list=PLKZ0-c1b7w3YBCY1fyblErSRzsfduHTt4

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L