Een lesje in​ ​onderwijsvormen

Onderwijsvormen school Afrika

Er​ ​zijn​ ​veel​ ​verschillende​ ​soorten​ ​scholen:​ k​leine​ ​scholen​ ​en​ ​grote​ ​scholen, vmbo-scholen​ ​en​ ​vwo-scholen,​ ​internationale​ ​en​ ​chauvinistische​ ​scholen.​ ​Ook​ ​zijn​ ​er scholen​ ​die​ ​de​ ​’onderwijsopdracht’ op​ ​een​ ​eigen​ ​manier​ ​uitvoeren:​ ​scholen​ ​die​ ​een eigen​ ​onderwijsvorm​ ​hanteren,​ ​zoals Montessorischolen,​ ​Jenaplanscholen​ ​en​ ​Agora Roermond.​ ​De​ ​Commissie​ ​Onderwijs​ ​gaat​ ​de komende​ ​tijd​ ​onderzoek​ ​doen​ ​naar​ ​deze onderwijsvormen​ ​en​ zal ​uiteindelijk​​ ​een​ ​eigen​ ​visie​ ​vormen ​op​ de​ ​kern,​ ​het​ ​fundament​ ​van​ ​het​ ​onderwijs​.

door Daan Bos, voorzitter van Commissie Onderwijs van DWARS

In het onderwijs heb je altijd te maken met de vraag wat en op welke manier je kinderen wil leren en ontwikkelen. Waar je aandacht aan besteedt zal groeien, en zo is dat ook in het onderwijs. Waar je geen aandacht aan geeft wordt op dezelfde manier niet ontwikkeld. Vandaar dat de vraag hoe het curriculum eruit moet zien (waar curriculum.nu op het moment mee bezig is voor de nabije toekomst) altijd belangrijk is. Immers, tijd om alles aandacht te geven is er niet.

De Onderwijscommissie gaat zich echter niet met het curriculum bezighouden. We gaan voorbij het ‘wat’ en de ‘hoe’ in het onderwijs, en door naar de ‘waarom’. In Nederland is er dankzij de Wet op Vrijheid van Onderwijs (artikel 23 in de Grondwet) ruimte voor scholen om het onderwijs op een eigen manier uit te voeren. De eerdergenoemde scholen doen dat, maar ook bijvoorbeeld de vrije school en de religieuze scholen vallen daaronder.

De komende maanden gaan we daarom op bezoek bij enkele van deze scholen. We zullen in gesprek gaan met de schoolleiding en alle onderwijsvormen tot in detail leren kennen. Voor iedere onderwijsvorm die we bezoeken schrijven we een artikel in OverDWARS.

“Schrijf mee aan ons visiestuk!”

Uiteindelijk, als we alle scholen gehad hebben, schrijven we als commissie een visie op het fundament van het onderwijs; het antwoord op de ‘waarom’-vraag. Hiervoor gebruiken we onze eigen ervaringen die we in de artikelen beschreven hebben, literatuuronderzoek en eventueel gesprekken met deskundigen.

Wij kijken uit naar de bezoeken, gesprekken en ervaringen de komende tijd en hopen dat jullie net zo enthousiast zijn als wij. Mocht je mee willen helpen met dit project, mee op pad willen op bezoek bij scholen of gewoon geïnteresseerd zijn in onderwijs, dan ben je van harte uitgenodigd voor onze eerstvolgende vergadering!

lees ook

LVolg ons op facebook

L