In gesprek met de Dönermeneer

Een dinsdag in december, station Hengelo. Op weg naar de bestuursvergadering. Ik heb trek en ik moet nog brunchen. Wat is er dan lekkerder dan een broodje Falafel?

Door Harm Bult

Ik loop naar de Döner Company. Bij die in Hengelo zijn ze altijd heel klantvriendelijk; je zou mij inmiddels wel vaste klant kunnen noemen. Een tijdje terug was ik daar bijvoorbeeld vlak voor sluitingstijd en had ik zin in een Turkse Pizza zonder iets speciaals. Omdat ze anders de sla vlak erna zouden moeten weggooien, kreeg ik zonder meerprijs extra sla op mijn pizza: chapeau!

“Als je zo met je klanten omspringt, zeg ik: “Chapeau!”.”

Dus ik daarheen. Raak ik in gesprek met de (ik gok) Turks-Nederlandse man die daar de klanten bedient. Laatst heb ik bij een andere Dönerzaak iets nieuws leren kennen: Haloumi. Dat is gebakken kaas op een broodje. Ik dacht, laat ik het maar eens proberen. “Heb je ook Haloumi?”, vraag ik.

“Nee, ik heb wel Falafel hoor, dat is ook vegetarisch”, zegt de medewerker. “Ah lekker, dat is ook prima! Doe mij maar een Dürum met Falafel”. De meneer gaat aan de slag en begint de Falafel te frituren: “Het loopt de laatste tijd steeds beter met de Falafel”. “Ah,” zeg ik, “Dat vind ik niet zo vreemd, steeds meer mensen worden volgens mij vegetariër”.

“Het is net als met seks. Als je net een tijd weg bent geweest en je komt terug, dan is de seks zo ongelofelijk goed!”

 De medewerker draait zich om en vraagt me heel beleefd of ik een speciale reden heb om vegetarisch te eten. “Ja,” antwoord ik, “Ik probeer steeds minder vlees te eten met het oog op het milieu. Er wordt erg veel CO2 uitgestoten door de vleesindustrie.” De man hoort dit duidelijk voor het eerst: “Ik heb het ook eens geprobeerd, maar doe mij toch maar een lekker broodje Döner Kebab.”

“Haha dat kan ik goed begrijpen, maar ik merk zelf dat nu ik steeds minder vlees eet, dat de keren dat ik wel vlees eet, het vlees veel lekkerder is. Het is net als met seks. Als je elke dag seks hebt dan wordt de seks niet slecht, maar wel steeds minder bijzonder. Als je net een tijd weg bent geweest en je komt terug, dan is de seks zo ongelofelijk goed!”

De dönerverkoper lacht: “Wat een goed voorbeeld man! Hier eten of meenemen?” De meneer geeft mij de Dürum Falafel en ik dank hem hartelijk. “Werkse nog!”. Omnomnom – zo’n brunch doet je goed!

lees ook

LVolg ons op facebook

L