DWARSe Delicatessen: Spaghetti Marinade

Spaghetti marinade

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Na haar populaire linzensoep schotelt Lynn van Calmthout ons dit keer een vegetarische spaghetti voor met tomaten en kappertjes.

Ben je op zoek naar een simpel doch overheerlijk recept? Deze vegetarische spaghetti marinade maak ik vaak wanneer ik weinig tijd heb om te koken, of om onderweg op te eten. Bovendien serveer ik hem geregeld voorafgaand aan OverDWARS redactievergaderingen, waarbij ik hem meestal thuis al bereid (soms zelfs de dag vooraf), om de complexiteit van het koken op het DWARS-pand aan de Utrechtse Oudegracht te omzeilen. Dan vervoer ik de marinade meestal in een goed afgesloten glazen pot – je bent een hipster of je bent het niet.

Spaghetti marinade kost zo’n 20 minuten om klaar te maken, maar die tijd is niet evenredig verdeeld. De marinade maak je (minstens) een uur vooraf, en in de tien minuten voor je wilt gaan eten kook je de spaghetti. De marinade wordt alleen maar lekkerder als je hem langer laat staan, dus als je alleen de avond ervoor of ’s ochtends tijdens het eten van je ontbijt tijd hebt, vormt dat geen enkel probleem.

Zoals de meeste dingen die ik kook, bevat ook dit recept belachelijk veel knoflook. Als je daar niet zo’n fan van bent, kun je dat gewoon in wat mindere mate toepassen. De knoflook helemaal weglaten raad ik af, want dan mis je wel echt veel smaak.

Ingrediënten per persoon
100 g spaghetti
150 g tomaten naar keuze (bijvoorbeeld cherrytomaten in alle kleuren van de regenboog)
flinke teen gesnipperde knoflook
basilicum
kappertjes
mozzarella of feta in blokjes
olijfolie
zwarte olijven
rucola

Bak een uur voordat je wilt gaan eten (of langer, ik doe het ook wel eens een dag vooraf) de knoflook zo’n 2 minuten zachtjes in een flinke scheut olijfolie. Snijd intussen de tomaten in stukjes.

Zet de knoflook uit als het gaar is, en voeg de tomaten, basilicum, eventuele olijven en wat kappertjes toe aan de pan. Laat dit afgesloten staan tot vlak voor je wilt gaan eten. Als je het lang van tevoren maakt, is het verstandig gebruik te maken van een moderne uitvinding die we ook wel de koelkast noemen.

Kook de spaghetti gaar en meng met het (koude) tomatenmengsel.

Serveer met de witte kaas en eventuele andere garnering (basilicum/olijven/rucola) in bakjes op tafel. Lekker met versgemalen peper.

lees ook

LVolg ons op facebook

L