Het geheim van de Vegetarische Slager

Vegetarische Slager koe

De drempel voor veel mensen om te stoppen met het eten van vlees ligt vrij hoog. Gewend aan het structureel eten van vlees als ze zijn, is het lastig om afscheid te nemen van de stukjes rundergehakt en biefstuk. Begrijpelijk, en wat kan er nou gedaan worden om die drempel te verlagen? De Vegetarische Slager biedt een oplossing voor twijfelaars.

De Vegetarische Slager, anno 2010, heeft inmiddels verscheidene soorten ‘nepvlees’ uitgebracht – allemaal vegetarisch, vaak te vinden in het vleesvak van supermarkten. Het assortiment bestaat uit 35 producten, een variatie van kipstuckjes tot en met tonyn, meestal geschreven in Oud-Neerlandsch en qua structuur lijkend op het ‘echte’ vlees.

Het feest houdt niet op: het bedrijf heeft zelfs haar eigen restaurant geopend, ‘De Vleesch Lobby’, in Den Haag. Steeds meer nieuwe smaken en versies van het nepvlees worden op de markt gebracht, en de vraag groeit ook: er komen steeds meer vegetariërs bij in Nederland.

Het blijft een bijzonder fenomeen: vegetariërs die na het stoppen van het eten van vlees zich tegoed doen aan nepvlees, met zeer gelijkende structuur en smaak. Waarom toch? De Vegetarische Slager en soortgelijke aanbieders van nepvlees maakt de drempel voor verstokte carnivoren misschien wat makkelijker te overbruggen. Het zou alleen maar mooi zijn, als ook de mensen die niet direct vatbaar zijn voor hypes onder jongeren de stap gaan maken naar het minder eten van vlees.

De Vegetarische Slager haalt zodoende een argument van carnivoren weg, dat vlees onmisbaar is en ze dat niet kunnen missen: dat hoeft ook niet. Het is er, maar dan niet van een dier. Een win-win situatie, lijkt mij.

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel

Dit artikel is onderdeel van onze themaserie over voedsel.

lees ook

LVolg ons op facebook

L