Historische overwinning voor DWARS

Uitslagenkaart historische overwinning DWARS

Ik knijp even in mijn arm: droom ik nog of is dit echt gebeurd? Want wat hebben we een bizarre overwinning geboekt afgelopen woensdag. Méér dan ik had durven hopen. Een historische uitslag voor GroenLinks – ik krijg er niet genoeg van om dat te horen. Maar één ding heb ik nog te weinig gehoord: ook voor DWARS was dit een historische overwinning.

door Noortje Blokhuis, voorzitter van de DWARS Campagnecommissie

DWARS in de raad
Kijk nou hoe mooi de kaart van Nederland veroverd wordt door jong groen talent. Maar liefst 34 DWARSe GroenLinksers werden verkozen in de gemeenteraad. Vier-en-dertig! In 30 verschillende plaatsen. En twee DWARSers gaan de burgerraad in.

Uitslagenkaart historische overwinning DWARS

Bron: DWARS

Er ligt een enorme kans voor DWARS om onze jongeren zichtbaar te maken én het DWARSe geluid te laten horen. Maar er is binnen DWARS meer gebeurd dan alleen dat. We organiseerden een zeer succesvol Traject 2018 (ere wie ere toekomt), het scholingsprogramma voor jonge mensen die graag raadslid wilden worden. Van die mensen kwamen velen op de lijst terecht, werden verschillende mensen woensdag verkozen en zijn er nóg veel meer van wie ik zeker weet dat we ze terug gaan zien op mooi plekken binnen GroenLinks. 2018 is slechts een tussenstop!

Sleepwet
Nog zoiets dat ik niet durfde te hopen: een volmondig NEE tegen de sleepwet. Jongeren durfden daar nog iets harder voor uit te komen dan ouderen. En zie je hoe rood het is in Groningen? Allemaal vanwege flyerende DWARSers die niet konden wachten tot hun gemeenteraadsverkiezingen in november!

Sleepwet historische overwinning

Uitslagenkaart van het referendum over de Sleepwet (bron: NOS).

Voorkeursstemmen
Voor (tenminste) drie DWARSers was gisteren een éxtra groot feest, omdat zij met voorkeursstemmen zijn verkozen. Gefeliciteerd Eva uit Eindhoven, Myrte uit Oisterwijk en Rosanne uit Wageningen. Dat deze drie vrouwen zijn verkozen komt volgens mij door drie dingen: a. doordat ze geweldig zijn, b. vanwege het initiatief  ‘stem op een vrouw‘ en c. omdat DWARS zo hard campagne heeft gevoerd en mensen graag op een jonge kandidaat stemmen. Daarnaast zijn er mensen die nog even moeten nagelbijten, omdat ze opvolger zijn op de lijst. Dat wil zeggen: als één van de mensen boven hen wethouder wordt, schuift de hele lijst een plekje op en zijn ze alsnog verkozen. Succes aan Tanika, Jade, Sebastiaan en Jasper – wij duimen voor jullie!

Campagne highlights
Campagne voeren is héérlijk. Dit jaar deden we bij DWARS iets unieks: we hebben de campagne echt sámen met de afdelingen vormgegeven. Maandenlang haalden we input op en we hebben bijna al jullie suggesties kunnen meenemen. Een veelgehoorde vraag was om een inzichtelijk te maken waar de gemeenteraad nu eigenlijk over gaat. Voila, dat legden we uit in een overzichtje! En herinneren jullie je dit filmpje nog, waar een hoop DWARSers aan meewerkten? En deze? Maar ik heb ook foto’s gezien van DWARSers door het hele land die zich massaal aansloten bij huis-aan-huis-acties. Volgens mij hoef ik jullie niet meer uit te leggen waarom dat ook voor DWARS zo positief is. Een paar jaar geleden noemden we dat nog enigszins bezorgd ‘hand-en-spandiensten voor GroenLinks’, maar in deze periode weten we: groei voor GroenLinks betekent ook groei voor DWARS en andersom.

Voor diegenen die het nét niet haalden
Een paar mensen verdienen echt een hart onder de riem. Het zag er zo goed uit, maar ze haalden de raad net niet. Ik moet vooral denken aan Romano en Tijs, voor wie het feest afgelopen woensdag nét iets minder spetterend was. Maar ook voor jullie geldt: we gaan jullie zeker terugzien! Bedankt voor jullie harde werk.

Feest
En nu is het tijd voor FEEST! Vanavond spreken we kersverse nieuwe raadsleden, bedanken we jullie voor je harde inzet tijdens de campagne en gaan de voetjes van de vloer. Jij bent erbij, toch?

Feest verandering begint bier

Dag, lief DWARS
Dan even een persoonlijke noot. Voor mij betekent dit mijn pensioen van DWARS. 2,5 jaar geleden kwam ik binnen als enigszins bleu en preuts meisje, maar met grote dromen. Ik wilde misschien wel een afdelingsbestuur in op een dag. DWARS, wat was je een achtbaan. Binnen drie maanden zat ik plots in het bestuur als verantwoordelijke voor ledenwerving en campagnes. Een klein jaar later was ik je voorzitter… En nu ben ik oud. Jullie gaan me zeker terugzien, maar als pensionado. Dat betekent: ik weet het altijd beter, doe helemaal niks en moet om 21.00 uur naar bed. DWARS, je bent mijn eerste en grote lief. Maar we zijn nooit exclusief geweest – het is tijd dat jij op zoek gaat naar jonger vlees! Blijf altijd scherp en als ik te volwassen word, trek je dan even aan mijn mouw?

Ik ga nu een middagdutje doen en bijkomen van het moment hieronder. (zoekplaatje: ergens zie je ondergetekende dramatisch door de knieën zakken bij het zien van de geweldige uitslag in Amsterdam)

Dit artikel is deel van de OverDWARS themaserie over de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

lees ook

LVolg ons op facebook

L