Het grootste GroenLinks-congres ooit

Ecosprinter-serie campagne

Afgelopen weekend vond in Utrecht het jaarlijkse GroenLinks-partijcongres plaats. Onder invloed van de nieuwe en zeer populaire lijsttrekker Jesse Klaver – plus de algehele malaise op de wereld – groeit de partij al maanden. En dat levert ongekende taferelen op: met 3000 bezoekers werd het het grootste GroenLinks-congres ooit.

Zo’n mijlpaal is mooi, maar ook wel even schrikken voor een tot nog toe altijd vrij bescheiden bezochte partij. De congreslocatie werd groots opgezet: een oude fabriekshal (die niet warm te stoken bleek) gevuld met duizenden stoeltjes, schijnwerpers en grote beeldschermen. De vele vrijwilligers waren allemaal broodnodig om de aantredende mensenmassa’s in goede banen te leiden – van de breed glimlachende gastvrouwen en garderobecrew tot de stemkastjesverzamelaars: iedereen werkte hard om het congres correct en gezellig te laten verlopen.

Nu bleek dat af en toe nog best ingewikkeld. Want wat te doen wanneer een nietsvermoedende vader zijn met hondenpoep besmeurde kinderwagen de halve zaal door heeft gereden? Is de jongerenlunch ook beschikbaar voor hongerige baby’s? En hoe is het mogelijk dat er in zo’n grote zaal nauwelijks een stopcontact te vinden is voor de overmatige twitteraars?

De enorme schaal van dit evenement bracht ook andere problemen met zich mee. Op het acht hoofdstukken tellende concept-verkiezingsprogramma waren welgeteld 331 amendementen ingediend, waarvan een deel heftig bediscussieerd werd. Ook DWARS, GroenLinkse Jongeren droeg hieraan een steentje bij, door te pleiten voor een verlengd vaderschapsverlof, voor inkomensafhankelijke boetes, voor ruimere aanvullende studiebeurzen, voor ethische hackers, en tegen het afschaffen van het verplicht eigen risico in de zorg.

Om de explosief gegroeide interesse in de partij te accommoderen, en buitenstaanders de gedetailleerde amendementendiscussies niet aan te doen, werd het officiële congres opgevolgd door een ‘Meetup XL’. Deze Obama-eske show moest de kans bieden aan geïnteresseerden om in aanraking te komen met GroenLinks. Een mooi idee, waar een kleine denkfout in school: er was geen tijd ingepland tussen het congres en de Meetup.

MeetupXL, foto van Carel Bruring

MeetupXL, foto van Carel Bruring.

Zoals te verwachten liep het congres bijna een uur uit, en moesten de Meetupgangers al die tijd toch nog de interne discussie over onder andere de Dublinverordening, de NAVO, en ontwikkelingssamenwerkingspercentages uitzitten. Toen dat uiteindelijk werd afgerond en het definitieve verkiezingsprogramma onder groot applaus werd aangenomen, kon het feest dan echt beginnen.

Komiek Guido Weijers presenteerde het evenement, dat begon met een Amsterdamse rapper die zong over zijn vluchtelingenverleden. Een mooie poging de minder politiek geëngageerden te betrekken – maar zeg nou zelf: een rapconcert in een zittende zaal is altijd ongemakkelijk. Campagnemedewerkster Lotte vertelde over haar ervaringen met de groeiende partij, en bedankte alle betrokkenen voor hun inzet.

Vanaf dat moment werd de Meetup pas echt politiek. Immens populair oudpartijleider Femke Halsema ontving twee staande ovaties voor haar mooie en hoopvolle verhaal. Het nieuwe campagnefilmpje (bam!) werd buitengewoon positief ontvangen. En de speech van Onze Grote Leider was ontroerend, motiverend en oprecht. Het maakte al die kleine ongemakkelijkheden en lange discussies weer helemaal goed. 3000 mensen – wat een dag!

Dit artikel is deel van de OverDWARS Campagne-serie in samenwerking met de Ecosprinter, in aanloop naar de landelijke verkiezingen van 15 maart 2017.

lees ook

LVolg ons op facebook

L