Extremisme is onze grootste bedreiging

Extremisme vulkaan

Het rechts-radicalisme is in opkomst. Dat is een bijzonder bedreigende openingszin, maar helaas moet ik constateren dat de afgelopen tijd steeds meer extreemrechtse partijen voet aan de grond kregen. In Amerika, waar zich dat duidelijk uitte met de rellen in Charlottesville, en in Nederland, waar Thierry Baudets fanschare steeds verder uitbreidt.

En dat is gevaarlijk. Als we kijken naar het verleden zien we dat veel, heel veel conflicten zijn veroorzaakt door zowel links- als rechtsextremisten die maar al te bereid waren slachtoffers te maken voor hun idealen. In een tijd waarin er al diverse spanningen onder de samenleving broeien, is rechtsextremisme het laatste dat we nodig hebben.

Want volgens een onderzoek van de Universiteit Leiden wordt de dreiging van rechtsextremisme ‘categorisch genegeerd’. Het onderzoek, dat zich richtte op zogenaamde ‘lone wolves’, maakt duidelijk dat vooral islamitisch terrorisme wordt uitgelicht door zowel media als autoriteiten, en dat daardoor acties van gevaarlijke eenlingen (zoals Anders Breivik) vaak minder worden uitgelicht.

En dat is dus gevaarlijk. Want in getalsmatig zijn de afgelopen 15 jaar bijna evenveel doden gevallen door rechtsextremisten als door het islamitisch terrorisme. Van alle doden bij aanslagen waren bij 8% van de gevallen religieuze terroristen de daders. Rechtsextremisten waren verantwoordelijk voor iets minder dan de helft van de doden. Cijfers die we op het eerste gezicht niet verwachten, maar wel duidelijk maken dat het ongelooflijk gevaarlijk is rechtsextremisten te negeren.

“Rechtsextremisme maakt evenveel doden als islamitisch terrorisme”

Er is op dit moment in ons land niet zoveel mis om zo ontzettend radicaal over te zijn. Dingen zoals een ‘partijkartel’ of een ‘cultuurmarxistisch regime’ zijn uit de lucht gegrepen: we hebben hier een uitstekend functionerende parlementaire democratie. Mensen als Thierry Baudet hebben misschien een beetje last van politieke hypochondrie: het inbeelden van achteruitgang in een samenleving. Waarbij ik zou willen opmerken dat schreeuwen dat iets misgaat vaak een oorzaak is van daadwerkelijke rampen.

De afgelopen twee wereldoorlogen werden veroorzaakt door extremisme. Gabriel Princip, de moordenaar van Franz Ferdinand, was lid van een Bosnisch-Servische nationalistische gemeenschap (de Zwarte Hand). En van de tweede wereldoorlog het is nationaalsocialisme zonder twijfel de veroorzaker.

Laten we ervoor zorgen dat we niet opnieuw verzeild raken in een situatie die daden zoals die van Princip kunnen veroorzaken. Ik doe een oproep tot gematigdheid, tot een klein beetje nuance, tot liefde, tot het voorkomen van oorlog. Dit is onze themaserie Oorlog & Vrede: we hebben nu het laatste, laten we nooit terugvallen naar het eerste.

lees ook

LVolg ons op facebook

L