Geachte meneer Wilders

PVV-stemmers

Een poosje terug was ik te gast in een radioprogramma van een lokale omroep. Het gespreksonderwerp was de grote hoeveelheid PVV-stemmers in onze gemeente en wat daar de oorzaak van zou zijn. Nu was dit de eerste keer dat ik op de radio was en zodoende had ik mij terdege voorbereid.

door DWARSer Willem van ’t Spijker

Ik had de data van de stembureaus in de hele gemeente opgezocht en gekeken in welke kernen er veel en weinig PVV was gestemd, om dat vervolgens naast de percentages niet-westerse immigranten in die kernen te leggen. Ik was al helemaal voorbereid op een verhaal over hoe de PVV niet alleen anti-immigratie gedachtegoed uitdraagt en dat ouderen misschien wel PVV stemmen omdat Wilders hen ook steunt. Daar werd ik echter niet naar gevraagd.

Ik was met mijn twintig jaar de jongste in het gezelschap en de vraag die mij werd gesteld was dan ook: “waarom stemmen jongeren op de PVV?” Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik met mijn mond vol tanden zat na deze vraag. Ik wist het gewoon niet. Nu valt dit deels te verklaren door mijn nervositeit en doordat ik door de vraag zeker werd overvallen, maar na het programma ben ik bij mezelf te rade gegaan en kwam ik erachter dat ik het oprecht niet weet.

Nu ben ik opgegroeid in het internettijdperk, dus heb ik het gegoogeld. De NOS-bericht dat 8% van de stemgerechtigden onder de 24 jaar oud PVV stemden, maar geeft in dat artikel geen verklaring. Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat de meeste mensen die PVV stemden Terrorisme, Immigratie en Asiel, en Integratie als de belangrijkste redenen voor hun keuze zagen. Nergens kan ik echter terugvinden of dat ook voor de jongere PVV-stemmers het belangrijkste was. Mijn eerste bron was dus uitgeput, online kon ik geen eenduidige bron vinden die mij vertelde waarom jongeren nu op de PVV stemden.

“Waarom worden jongeren PVV-stemmers?”

Ik viel terug op een geweldige tried-and-tested methode van bepalen waarom mensen dingen doen: vraag het ze gewoon. Ook hier stuitte ik op een probleem: binnen mijn sociale kringen, of in ieder geval die van mijn eigen leeftijd, is eigenlijk geen enkele PVV-stemmer te vinden. Ik heb vrienden binnen de meeste partijen, maar niemand die ik ken is echt overtuigd PVV’er. Ik kan er dus vrolijk op los speculeren met een VVD’er, maar daar blijft het ook bij. Ook daarbij komen trouwens onderwerpen als ouderenzorg en sociaal links PVV-stemgedrag naar boven.

Kom ik op mijn laatste mogelijkheid tot onderzoek: mail een PVV-jongere. Hier loop ik tegen de crux van het probleem aan: er zijn geen PVV-jongeren. Begrijp me niet verkeerd, er zijn uiteraard wel jongeren die PVV gestemd hebben, maar de PVV heeft niet, zoals de meeste partijen, een jongerenorganisatie. Toch wil ik graag weten waarom jongeren van mijn leeftijd (en opleidingsniveau?) op de PVV gestemd hebben afgelopen 15 maart.

Daarom roep ik u, meneer Wilders, uit de grond van mijn hart op: Sticht toch ook een jongerenorganisatie! Zorg ervoor dat jongeren die de PVV steunen meer mondstuk hebben dan alleen wat u zegt! Op deze manier kunt u zelf aansluiting houden met de jongeren, en tegelijkertijd ook ontdekken wat er onder uw achterban speelt. Jongeren die u steunen kunnen dan ook in debat gaan met jongeren van andere organisaties en u kunt trots zijn op uw jonge aanhang. Wacht niet langer! Als u nog om een naam verlegen zit, zou ik u daar ook wel in willen voorzien. U kunt een saaie naam kiezen als de PVJV of PVVJ, maar ook WILD! of De jonge Vrijheid zou ik zeer goede namen vinden. Ik wacht de oprichting van de organisatie en het antwoord op al mijn vragen met spanning af!

lees ook

LVolg ons op facebook

L