Elitair schorriemorrie

Blanke man in pak.

Ben je lid van DWARS? Dan is de kans groot dat je blank bent, een universitaire opleiding doet, deed of gaat doen en artikelen van de Volkskrant, NRC Handelsblad en De Correspondent leest. Of zoals Gerdi Verbeet ons zaterdag toesprak op het DWARS-congres: “Jullie zijn de elite.”

En niet alleen wij. In de bovenstaande vraag kun je ‘DWARS’ prima vervangen door ‘een politieke jongerenorganisatie’. Het antwoord blijft hetzelfde. Maar hoe kan dat toch? Politiek gaat toch iedereen aan? Iedereen is toch wel begaan met het lot van de plaats waar hij woont? Iedereen vindt toch wel iets van ouderenzorg, rookvrije zones, vluchtelingen en ga zo maar door? Hoe kan het dan toch dat DWARS bestaat uit een blank studentenpubliek?

“Iemand als ik kan zich ook met politiek bezighouden”

Gerdi Verbeet legde in haar toespraak de vinger op de zere plek. Het begint ermee dat de volksvertegenwoordiging, of het nu de Tweede Kamer of de gemeenteraad is, niet de bevolking weerspiegelt. Volgens Verbeet zouden er meer laaggeschoolde mensen in die vertegenwoordigingen moeten zitten. “Mensen met ervaring en levenswijsheid”, aldus Verbeet. Iedereen moet het gevoel hebben dat hij vertegenwoordigd is, en beseffen “Hé, iemand als ik kan zich ook met politiek bezighouden”.

Gerdi Verbeet spreekt op het Voorjaarscongres van DWARS.

Gerdi Verbeet spreekt op het Voorjaarscongres van DWARS een weinig divers publiek toe.

Bij DWARS moeten we daar wat aan doen. We zijn allemaal vrijzinnig (of streven ernaar dat te zijn), accepteren iedereen en zien de waarde van diversiteit. Maar toch voelt bijna niemand die niet hoort bij het zootje groene studenten zich geroepen om zich bij DWARS aan te sluiten.

Na een workshop hierover op de zondag van het congres bleek dat de meeste DWARSers via-via bij onze organisatie zijn gekomen. En als iedereen zich op zijn universitaire eilandje begeeft, diversifiëren we dus nooit.

“Ga een basisschool verven met een gemengde groep vrijwilligers”

Dat was dan ook een belangrijke les die Verbeet ons wilde meegeven: “Ga bij een sportclub met een divers ledenbestand, ga eens een basisschool verven met een gemengde groep vrijwilligers, kom in contact met mensen van buiten je eigen kring.”

In die persoonlijke opdracht ligt ook een opdracht verscholen voor DWARS als organisatie: werk samen! Organiseer activiteiten met anderen. En niet alleen met politieke jongerenorganisaties, want dat is immers allemaal elitair en blank schorriemorrie.

Zoek bijvoorbeeld samenwerking met de Groene Moslims. Ga naar mbo-scholen om daar in het kader van de burgerschapslessen in gesprek te gaan. Organiseer leuke activiteiten en goede acties waarbij iedereen welkom is, in plaats van alleen vergaderingen en discussieavonden voor de incrowd. Wij zijn voor diversiteit en inclusiviteit, dan moeten we op zijn minst het goede voorbeeld geven.

lees ook

LVolg ons op facebook

L