Verslag sprekersavond rehabilitatie

Wat doe je nou precies bij DWARS? Hoe kun je actief worden? Je kunt bijvoorbeeld naar activiteiten gaan. Maar hoe ziet een DWARS-activiteit er precies uit? Freija de Hair beschrijft thema-avond over rehabilitatie, die ze bezocht

door Freija de Hair

Op 13 februari vond er in Den Haag een sprekersavond plaats die georganiseerd werd door de commissie Recht & Democratie. Het thema van de avond was de rehabilitatie van ex-gedetineerden, dus hun terugkeer in de samenleving.

Het was een interessante avond waarbij sprekers Anouk Bosma, universitair docent criminologie in Leiden en Lara van der Well, directeur van Exodus  Zuid-Holland, hierover in gesprek gingen met elkaar en met het publiek. Samen met de sprekers behandelden we interessante vraagstukken, zoals hoever vergelding mag gaan en welke rol het belang van de samenleving hierin heeft. Ook werden er problemen aan de kaak gesteld. Want hoe kan het dat het recidivecijfer in Nederland zo hoog (47% van de ex-gedetineerden gaat twee jaar na vrijlating opnieuw de fout in) is? Moeten we dan strenger straffen of niet? We blijken in Nederland al relatief streng te straffen.

Mw. Bosma en Mw. Van der Well waren het er beide over eens dat het werken met ex-gedetineerden maatwerk is. Zij vinden dat instanties in Nederland, onder andere door het verdienmodel van gevangenissen, niet goed kijken naar behoeften van ex-gedetineerden op lange termijn. Want hoe draai je weer mee in een samenleving nadat je er voor een bepaalde tijd uit bent geweest? Vaak hebben ex-gedetineerden enorme schulden en psychische problemen, waardoor ze makkelijk weer in het criminele circuit belanden. Hierop zouden we ons meer moeten focussen.

Politici (en DWARS dus ook) zouden zich meer kunnen inzetten voor ex-gedetineerden. Er zou meer contact moeten komen tussen hen en de rest van de burgers. Dit maakt het makkelijker om te resocialiseren. Dat is nu nog heel moeilijk, omdat ex-gedetineerden hun hulpvraag niet goed kunnen formuleren. Een oplossing hiervoor is meer contact tussen ex-gedetineerden en andere burgers. Er moet meer plaats zijn voor echte aandacht en intermenselijk contact. Je kan iemand niet dwingen om hulp aan te nemen, maar wel motiveren om aan te haken aan de mogelijkheden die er liggen. Hierdoor zal het recidivecijfer omlaag gaan, wat in het belang is van iedereen.

Na een inhoudelijke avond hebben we nog een tijdje nageborreld met de sprekers, waarbij het onder andere ging over hoe zo’n dag in de gevangenis er nou uitziet. Zo hebben we niet alleen over het leven ná de gevangenis veel interessante dingen geleerd, maar ook over het leven erin.

lees ook

LVolg ons op facebook

L