Brussel-bezoek 8 november 2016

NS-bord

Dinsdag bezocht GroenLinks het Europees Parlement en was ik er met enkele andere DWARSers ook bij! Wat heb ik daar gedaan en hoe is mijn eerste ervaring met Brussel en het Europees Parlement? Ikzelf vind dat het na alle Trump-treurnis nu toch echt tijd is voor iets positiefs.

De treinreis
Het was vroeg opstaan, want ik moest naar het Europees Parlement in Brussel, vet! Bovendien was het mijn eerste keer dat ik in Brussel zou zijn en dat was best spannend omdat ik zoveel van reizen houd. Ik liep naar het treinstation en wachtte op andere reizigers waarmee ik had afgesproken. Toen we eenmaal in de trein zaten, vormde we een groepje en hadden we bijna de hele wagon voor onszelf. Er hing een fijne sfeer in de trein en ik stelde me voor aan mensen die mij nog niet kenden vanwege het feit dat ik nog maar twee/drie maanden lid ben. Ik vond het echt een gezellige reis en wat hebben we flink gelachen in twee uur.

“Dames en heren, Brussel-Noord – Mesdames et messieurs, Bruxelles-Nord”

Toen we aankwamen op station Brussel-Noord stapten we uit en liepen we naar het andere perron voor de volgende trein. Ik vond het station er best wel saai uitzien, maar dat mocht de pret niet bederven! We stapten in de trein naar Brussel-Luxemburg. De Belgische treinen zagen er anders uit dan die in Nederland. Het waren oude maar mooie treinen, en ik stapte in alsof ik de trein nam in 1980. Wat ik trouwens zo leuk vond is dat de omroep van sommige treinen uit België altijd in vier talen gebeurt, namelijk Nederlands, Engels, Frans en Duits. Dus als je een talenknobbel hebt, zou ik meteen maar gaan solliciteren.

Het Europees Parlement!
We kwamen aan op station Brussel-Luxemburg, dat er een beetje uitzag als station Rotterdam Blaak. Toen we boven aankwamen kon je meteen het Europees Parlementsgebouw zien: een mooi gebouw met een grote loopbrug dat een halve cirkel vormt en vast zit aan een gebouw vooraan. We hadden nog even de tijd om de winkeltjes te bezoeken tegenover het Europees Parlement – mooie gebouwen waarvan ik het kon niet laten om ze te fotograferen. Ik heb ook foto’s gemaakt van het Europees Parlement zelf, want ook dat is een fantastisch gebouw, zowel van binnen als van buiten.

Na het wachten werden we verwelkomd door Tessel Giele, die ons van alles vertelde, waaronder het programma voor de dag. Als eerst moesten we door de beveiliging van het Europees Parlement, waarna we meteen zijn doorgelopen naar een zaal waar we in gesprek gingen met Judith Sargentini, Bas Eickhout, en iemand van de bezoekersdienst. Er werden kritische, leerzame vragen gesteld, maar er was ook tijd voor vragen waar we om konden lachen!

Vervolgens bezochten we de plenaire zaal. Het was bijzonder voor me om in het hart van de Europese Unie te staan. De bezichtiging was heel informatief, de tour behandelde alles van hoe debatten werden gevoerd tot hoe de vertalers bezig waren. Het was ingewikkeld maar wel leuk om te weten, want uiteindelijk zie je altijd alles op het nieuws, maar weten we eigenlijk ook wel hoe het er aan toe gaat in het echt?

De tweede conferentiezaal in het Europees Parlement in Brussel

De tweede conferentiezaal in het Europees Parlement in Brussel.

We liepen naar de tweede conferentiezaal en spraken met Vincent Hurkens – helaas kon Keith Taylor niet – maar het was toch gezellig. Ik heb eindelijk een Belgische wafel gegeten en we voerden een gesprek: ook best leuk om eens een keer zo’n microfoon aan te zetten en mensen toe te spreken, dat mocht gelukkig! We kregen een tas van GroenLinks met interessante spulletjes.

Daarop spraken we nog over de Belgische politiek, tot ik rond 18.00 weer weg moest, om een kennis te gaan ontmoeten die in België woonde. Dus nam ik afscheid van iedereen en vertrok.

Nadat ik ook klaar was met mijn afspraakje nam ik de trein weer terug naar Nederland om de Election Night te bekijken met DWARS, wat een gezellige nacht was met veel fijne mensen! Helaas won Trump maar dat kon de pret niet bederven, dankzij de lekkere pannenkoeken die we hebben gegeten!

Afloop
Ik heb veel geleerd over het Europees Parlement en over hoe alles nou werkt, hoe het Europees Parlement de vluchtelingenproblematiek aanpakt en wat we eigenlijk concreet doen met Turkije rondom de onderhandelingen. Ik heb genoten van een prachtige dag en heb hele leuke mensen gesproken, veel gelachen en ook geluisterd naar de vragen die mensen hadden. Brussel vond ik best leuk ook al zag ik maar een klein stukje, dus heb ik besloten om Brussel later weer eens te gaan bezoeken!

 

lees ook

LVolg ons op facebook

L