DWARSe Delicatessen: Veganistische lasagne

In deze rubriek vind je recepten die passen bij ons GroenLinkse gedachtegoed: gerechten die vegetarisch / veganistisch / biologisch zijn, en uiteraard het liefst binnen een jongerenbudget. Lieselot Vroom is gek op lasagne, maar meestal is het gevuld met kaas en gehakt. Niet heel DWARS, maar gelukkig heeft zij een recept voor een veganistische variant.

door Lieselot Vroom

Lasagne is naar mijn mening een heerlijk Italiaans gerecht, maar is vaak gevuld met gehakt en/of kaas. Daarom heb ik hier een recept voor jullie van een klassieke lasagne met een vegan twist. Het kost wat meer tijd doordat het in de oven moet, maar hopelijk helpt dit bij het overtuigen van je niet-veganistische vrienden dat een leven zonder kaas mogelijk is.

Ingrediënten (voor vier personen):
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– 3 stengels bleekselderij
– 1 dikke winterpeen
– 1 blik tomatenblokjes
– 1 blik linzen
– 4 eetlepels olijfolie
– 4 volle eetlepels bloem
– 600 ml plantaardige melk
– 8-9 lasagnebladen
– 2 theelepels tijm
– 1 theelepel oregano
– ¼ theelepel chilipoeder
– Peper en zout

Bereiding
Begin met het snijden van de groenten en de knoflook in zo klein mogelijke stukjes. Fruit eerst de ui en de knoflook een paar minuten in een wok of koekenpan. Voeg de rest van de groenten toe en bak 5 minuten mee. Spoel ondertussen de linzen af. Voeg de tomatenblokjes en de linzen met een klein scheutje water toe aan de groenten. Voeg dan de kruiden toe. Laat dit met een deksel er op 15 minuten sudderen.

Ondertussen kun je de bechamelsaus maken. Verhit hiervoor de olijfolie in een pannetje. Voeg hierbij de bloem en roer het mengsel tot een deegje. Als het deegje bubbelt roer je beetje bij beetje de melk erbij. Voeg elke keer een nieuwe scheut melk doe als de vorige goed gemengd is met het deegje.

Laat de saus daarna nog 2 minuten koken. Als de saus en de groenten klaar zijn verwarm je de (hete lucht) oven voor op 180 graden. Bouw ondertussen de lasagne. Begin met de lasagnebladen, dan de groenten en een laagje saus. Herhaal dit één keer. Eindig dan met nog een laag lasagnebladen en een flinke laag bechamelsaus. Bak de lasagne voor 40 minuten en eet smakelijk!

lees ook

LVolg ons op facebook

L